Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Emlékpark lehetne a csornai temetőben

A Jószív kft. munkatársai a közelmúltban felmérték a csornai temetők síremlékeinek állapotát. Kiderült: számos elhanyagolt, balesetveszélyes kő van. A műemlék jellegű síremlékekkel is foglalkoztak.

Abdai Imre, a Jószív kft. csornai kirendeltségének vezetője portálunknak elmondta: a balesetveszélyes síremlékek tulajdonosait, gondozóit figyelmeztetik. Amelyiknél nem találnak hozzátartozót, azokat elfektetik, megelőzve a bajt. A műemlék sírkövekkel kapcsolatban is van ötlete a temetőket üzemeltető cégnek.

– Ez utóbbiakról az önkormányzat kérésére készítettünk egy jelentést – jegyezte meg Abdai Imre. – Valamennyi, a városért sokat dolgozó, anyagi áldozatot hozó csornai sírját megvizsgáltuk. Ezenkívül azokat is felsoroltuk, amelyek építészeti szempontból jelentősek. Ezekből is jó pár van az Őrangyal- és a Szent Antal-temetőben. Szinte közös jellemzőjük, hogy a leszármazottak már nem gondozzák a sírokat, a kövek is felújításra szorulnak. Ám előzetes számítások szerint is milliós tételről lenne szó.

A baleseteket szeretnék megelőzni a temetőkben, ezért fektetik el a veszélyes sírköveket – mondta Abdai Imre.
A baleseteket szeretnék megelőzni a temetőkben, ezért fektetik el a veszélyes sírköveket – mondta Abdai Imre.

A kirendeltségvezető hozzátette: több településen is van rá példa, hogy ezekből emlékparkot alakítanak ki. Csornán a Szent Antal-temető déli oldalán, a cserépgyár felőli ˝háromszögben˝ lenne erre lehetőség. Mindössze a kerítésen kellene egy kaput kialakítani, illetve a szabad rész tulajdonviszonyait rendezni és bekeríteni.

A nemesapáti Kiss ügyvédek jótéteményeit sírfeliratuk is hirdeti. Illő, hogy az utókor megőrizze emléküket, sírkövüket.
A nemesapáti Kiss ügyvédek jótéteményeit sírfeliratuk is hirdeti. Illő, hogy az utókor megőrizze emléküket, sírkövüket.

– Helytörténeti és esztétikai szempontból is fontos lenne, hogy ezeket a síremlékeket megőrizzük. Igazi ritkaságok is vannak köztük, melyeket vétek lenne az enyészetnek hagyni – fogalmazott.

Simonyi Hajas Gyula főszolgabíró sírköve.
Simonyi Hajas Gyula főszolgabíró sírköve.

Megemlítette többek között simonyi Hajas Gyula főszolgabíró, a vagyonukból nemes célokra, például a kórházra is áldozó nemesapáti Kiss ügyvédek, Énekes Hugó kántortanító, a régi ˝koronás˝, Gombás vendéglősök sírkövét. Ugyanígy értékesek a Kokas család – köztük a város díszpolgára, a kórházalapító dr. Kokas Lajos – síremlékei.

Énekes Hugó kántortanító sírja.
Énekes Hugó kántortanító sírja.

Az elhanyagolt, veszélyes sírok helyzetét mielőbb rendezni kell, véli Abdai Imre. Nem egy már ledőlt, eddig csak a szerencsének köszönhető, hogy nem történt baleset.

– Felhívjuk a tulajdonosok figyelmét, hogy a helyreállításról gondoskodjanak, mert ellenkező esetben kénytelenek leszünk elfektetni ezeket a köveket. Megváltott sírhelyekről is szó van, mégis be kell avatkoznunk, ha meg akarjuk előzni a tragédiát. Tudom, sok hozzátartozó zokon veszi majd az eljárást, de ennek ellenére lépnünk kell – fejtette ki a Jószív kft. kirendeltségvezetője.

Olvasóink írták

 • 5. sivatag66 2010. augusztus 18. 23:42
  „janika ! Nevetséges vagy”
 • 4. janika 2010. augusztus 18. 13:36
  „Nyugi bele a spekuláció fog itt is beléptető rendszert és díjazást kreálni. Hisz ez a végcél- nem?”
 • 3. nyekkmacsek 2010. augusztus 18. 07:46
  „..hm........
  ..minden sírhoz egy kukát !!! :-DDDDDDD”
 • 2. ordas01 2010. augusztus 17. 17:30
  „Jó ötlet,de mi lenne ha az Őrangyal temetőbe helyeznék el őket és végre csinálnának egy normális utat a temetőbe a Kárpát u felől is még világítás se ártana!
  Vagy mivel a másikba csak egy kaput kell nyitni ez a temető bejárata meg maradjon csak járhatatlan .”
 • 1. Elbo17 2010. augusztus 17. 13:18
  „Mindezek mellett foglalkozhatna azzal is, hogy ne csak 2 vagy 3 kuka legyen az Őrangyal temetőbe, mert akinek a hozzátartozói a temető középső részén vannak eltemetve vagy a temető legelejébe kell vinnie a szemetet, vagy a kútnál lévő szemeteshez.... ez engem fiatalon is zavar, szóval valószínű, hogy az idősek se örülnek neki”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magánerőből, a köznek épült a játszótér

˝Farádi Polgármester Úr! Nem a magánház előtti játszótérre kellene büszkének lenni, ahova… Tovább olvasom