Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Emléknapon koszorúznak az áldozatok sírjánál

Február 25-én, a kommunizmus áldozatainak emléknapján koszorúzzák meg az 1919-es vörösterror kapuvári áldozatainak sírját.
Fekete nap volt Kapuvár történelmében 1919. június 8. A tanácskormány vezetői statáriumot hirdettek az egész Dunántúlra. A kommunista diktatúra egyik népbiztosa, Szamuely Tibor 1919. június 8-án érkezett Kapuvárra, hogy „rendet teremtsen" a kisvárosban. Aznapi parancsában azt írta: „Szavakkal nem lehet eléggé megbélyegezni azt a galád tettet, melyet Kapuvár és Garta ellenforradalmi banditái követtek el a magyarországi forradalmi proletariátus tanácshatalma ellen."

Már a népbiztos érkezésének napján elkezdődtek a kihallgatások és a kínzások, hiszen a helyi Vörös Prség már több foglyot összeszedett a városban és környékén. Az ítélkező törvényszék elnöke volt Szamuely, tagjai a fővárosi munkástanács „küldöttei", Köves, Braun és Grósz elvtársak. A statáriális ítéletek után végül hat helybélit akasztottak fel a Fő tér fáira.

Az áldozatok: Rest József kórházgondnok, aki megrongálta a vasúti síneket azért, hogy a Vörös Prség ne kapjon utánpótlást, Schemmel Károly nagytrafikos, Szalay Gyula kávéház-tulajdonos, Steiger Pál nagykereskedő, Pintér Pál csendőrőrmester, aki eredetileg a Vörös Prség tagja volt (alatta egyszer leszakadt a kötél) és Mesterházy Zsigmond postamester, aki elvágta a telefonvonalakat. Az áldozatokat – elrettentésül – szinte sötétedésig hagyták az akasztás helyszínén, csak este vitték el a temető árkába. Ahogy az dr. Varga József helytörténeti könyvéből szintén megtudható, az akasztásokkal nem ért véget a vörösterror Kapuváron, még további megtorlások is voltak.

A hat kapuvári áldozat jelenleg a Szent Kereszt-temető kettes parcellájában, díszsírhelyben nyugszik. 2001 óta február 25. a kommunizmus áldozatainak emléknapja, a mártírok sírjánál évente megemlékezést tartanak. Vasárnap délelőtt tíz órakor szentmise lesz a Szent Anna-templomban, majd tizenegy órakor megkoszorúzzák a hat áldozat sírját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak öt településen biztosított az iskolák működése

A gyereklétszám alapján csupán öt településen biztosított az iskolák működése a Csornai Többcélú… Tovább olvasom