Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Emlékművet szenteltek Himod születésnapján

Himod - Himod neve 1408-ban Hymod írásmóddal bukkant fel először a forrásokban. Ez alkalomból hálaadó szentmisét tartottak, emlékművet szenteltek, illetve kiállítást rendeztek.
A hét végén az évfordulós ünnepi szentmisén Jász László plébános szentbeszédében kiemelte a himodiak küzdelmét a megélhetésért, a lakóhelyért. Emlékeztetett például arra, hogy 1593-ban az állandó árvízveszély miatt őseik kénytelenek voltak a Répce partjáról a jelenlegi, biztonságosabb helyre költözni. Jász László utalt rá: a település jelenlegi címerének jelképei az itt élők példaértékű összetartását, heroikus küzdelmét, életképességét szimbolizálják.

Az ünnepségen emlékművet is avattak. Felszentelése előtt Pődör Péterné polgármester köszönte meg a helyiek segítségét az emlékmű felállításában. Áldozó István ünnepi megemlékezésében visszatekintett az elmúlt hatszáz esztendő történéseire. Elmondta: a ’48-as szabadságharcban öten, a két világháborúban 118-an vesztették életüket hazájukért, szabadságukért. „Kell az ünnep, a megemlékezés a múltról, az egymással való beszélgetés, amely összetartja a kisközösségeket" – fogalmazott Ivanics Ferenc, a térség országgyűlési képviselője ünnepi beszédében. Az évfordulón a falu egyik híres szülötte, Áldozó József festőművész képeiből nyílt kiállítást.

Jász László plébános szentelte fel Himod emlékművét.
Jász László plébános szentelte fel Himod emlékművét.

Olvasóink írták

 • 6. tehénistálló 2008. november 01. 17:42
  „"lokoka" mit mondjál? Hát csak annyit, hogy ez a matriné egy bunkó!!!!”
 • 5. lokoka 2008. július 31. 08:54
  „hááát mit mondjak erre...”
 • 4. matriné 2008. július 23. 12:23
  „Szerintem is rossz helyre kerülnek a véleményeim! Általában az fejlődésben elmaradt településekben élő emberek ragaszkodnak a alakoskodásukhoz, és nem ismernek mást mint a tehénistálló, a kocsma és a templom. Persze Ők is tapasztalhatják,hogy hiába az ima, és a képviselői ígérgetés,ha magukon nem segítenek, akkor Ők sem fognak segíteni. A Szentelgetést meg a Kisalföld terjeszti mint, ha volna valami értelme neki! Különben nem szántam sértésnek ez csak egy vélemény és a Kisalföldben van nem "Himodon"!”
 • 3. Katona 2008. július 22. 15:18
  „T.Matriné! A hívő ember szenteltet, a másnézetű pedig szentelget. Örülnie kellene, hogy van faluvezető, aki fel meri vállalni hitét, vallását, s követi a köz akaratát. Aki jelen volt a falu meghitt ünnepségén, annak melegség járta át a szívét, nem pedig a gyűlölködés. Miért lenne ez üzlet vagy a nép kábítása? Tudja egyáltalán, hogy mit kérdezett? Legközelebb lapozzon más területre, vagy többet ért volna ha csendben marad.”
 • 2. Látó 2008. július 22. 15:02
  „Kedves "matriné" !

  Mivel tudvalévő hogy Himodhoz semmi kötődésed sincs ,és a cikk az ünnepi megemlékezést helyezi a középponba, kár hogy ide is kivetited a lelki sérelmeidet.
  Lehet hogy neked ellenszenves a vallásosság / ismerve a hozzászólásaidat/
  De ez most nagyon negativra sikeredett , és rossz helyre - szerintem -”
 • 1. matriné 2008. július 22. 09:32
  „Milyen felkapott lett ez a "szentelgetés" manapság kinek jó üzlet ez? Ez is hozzá tartozik a nép ámítás-kábításhoz?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áldozópapként is közösségben az új premontreiek

Csorna - Már gyerekként vonzódott a papi hivatáshoz az a három fiatal premontrei szerzetes, akiket a… Tovább olvasom