Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Emlékmű őrzi Trianon fájdalmát

Trianon a határokon túl élőknek mindennapi valóság, mondta a kárpátaljai Visk református lelkésze a hétvégén Szilban. A szerződés 91. évfordulóján emlékművet avattak a faluban.

Trianoni emlékművel gazdagodott a hétvégén Szil. Az alkotást a helybeli Lengyel család kezdeményezésére állították a 86-os főút menti téren. Az önkormányzat, a községből elszármazottak és a falubeliek támogatták az elképzelés megvalósítását. Hazánk megcsonkítására ezentúl a nyolctonnás dudari kő, rajta a Trianon előtti Magyarország a vármegyékkel, illetve a szerződés utáni határokkal emlékeztet Szilban.
A szombati avatáson Lengyel Oszkárné családja nevében arra kérte a sziliakat, vigyék el az emlékműhöz gyermekeiket, unokáikat. Mondják el nekik, mire figyelmeztet és minek állít emléket.

A határokon túlra rekedt magyarok üzenetét a kárpátaljai Visk város református lelkésze, Jeney Károly adta át.

– Nagy feladata a mai magyarságnak, hogy ezt a súlyos, jelentőségteljes kifejezést, Trianont az ember ízlelje, értse és újrafogalmazza – mondta Jeney Károly. – Sokan mondják, ha Trianonról esik szó, hogy betegségről, fóbiáról beszélünk. Én nem betegségről beszélnék, legalábbis nem a mi betegségünkről. Inkább egy szégyenteljes döntésről, aminek eredményeként egy ország saját magával lett határos. És aminek eredményeként nekem vízum kell ahhoz, hogy nagyapám sírjához elmehessek. A betegség nem a miénk, hanem azé, aki most ír történelmet, azé az országé, amelyik most a miénk, amelyik most találja ki magát. És amelyiknek volt olyan ünnepe, hogy Kárpátalja újra egyesült Ukrajnával. Olyan helyről jövök, ahol nekünk Trianon nem betegség, hanem mindennapi valóság. Kihívás és szükségszerű újrafogalmazása annak, kik vagyunk, honnan jöttünk és mit akarunk.

Lengyel Oszkárné
Lengyel Oszkárné


Széles Sándor, a megyei kormányhivatal vezetője arról beszélt, hogy a történelem olyan mély sebet hagyott Trianonnal, hogy kilencvenegy év távlatából is ugyanolyan mélységgel érezzük az elszakítás okozta fájdalmat és elkeseredettséget. Az ünnepség végén az adományozó családtól Lengyel Lajos szili polgármester vette át az emlékművet.
Az alkotást Ács Lajos plébános, Béres László evangélikus lelkész és Jeney Károly áldották meg. Az ünnepségen közreműködtek a helyi iskola diákjai, a csornai cserkészek, a szili hagyományőrző néptánc-
együttes, a győr-ménfőcsanaki férfikórus, a szili Linkószer Citerazenekar, Gecsényi András versmondó és Császár Sándor, a győri színház magánénekese. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trianon: Európa szégyene - megemlékezés Kapuváron

Trianon, mint Európa szégyene. Ez lehetne a vezérfonala a vasárnap megtartott ünnepségnek, melyet a… Tovább olvasom