Kisalföld logö

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 12°C Még több cikk.

Emlékmű a haza bölcsének

Deák Ferenc-emlékművet avattak Rábacsécsényben. A „haza bölcse” édesanyja révén kötődött a településhez, hiszen Sibrik Erzsébet Csécsényben született. A domborművet vállalkozók és a helybeliek segítségével állították fel.
Az emlékművet Fukker Miklós esperesplébános és Kardos Zsuzsanna evangélikus lelkész áldotta meg és szentelte fel.
Deák Ferencre, a „haza bölcsére" emlékeztek a hétvégén Rábacsécsényben. A XIX. századi politikus tiszteletére domborművet avattak és hálaadó szentmisén emlékeztek rá és édesanyjára, Sibrik Erzsébetre. A rábaközi település kötődése Deák Ferenchez nem véletlen, hiszen rokoni szálak fűzték a faluhoz, édesanyja a községben született. Az ünnepségen Horváth Balázs, az Antall-kormány belügyminisztere mondott beszédet.

Édesanyja belehalt a szülésbe

1788. június 19-én egy fiatal pár kötött házasságot Csécsényben, a vőlegény Deák Ferenc ügyvéd, a menyasszony Sibrik Erzsébet, Sibrik Antal, Győr megye alispánjának elsőszülött, húszéves leánya. Frigyükből 1803. október 17-én született meg Deák Ferenc a Zala megyei Söjtörön. Születése nagy áldozatot követelt, mivel fiatal édesanyja az új életet a sajátjával váltotta meg és néhány órával fia világra jötte után meghalt. Rábacsécsényben sokáig úgy tartották, hogy a „haza bölcse" a Rába-parti községben született. Nem alaptalanul, mert Sibrik Antalnak valóban született Deák Ferenc nevű unokája a faluban, ám ő néhány naposan meghalt.
A helybeliek ahhoz is ragaszkodnak, hogy Deák Ferenc többször megfordult településükön, ami persze sokkal inkább elképzelhető, hiszen diákévei alatt Győrben hallgatott jogot és valószínű, hogy felkereste édesanyja szülőhelyét, nagyszülei sírját.
Deák Ferenc rábacsécsényi kötődését szombat óta immár egy, a róla elnevezett téren felállított dombormű is jelzi. Az ünnepségen Kovács József polgármester méltatta Deák Ferenc munkásságát és politikai jelentőségét.
– Hazánk legnagyobb tudású és legtehetségesebb jogásza volt, jogi műveltsége páratlan, logikája kikezdhetetlen, szónoki talentuma lebilincselő. E tulajdonságok tették Deák Ferencet az elmúlt két évszázad legnagyobb magyar politikusává – mondta Kovács József.

Ajándék a nemzetnek

Horváth Balázs, Veszprém országgyűlési képviselője az emlékmű avatásán úgy fogalmazott: ajándék a nemzetnek, hogy olyan válságos időkben, mint amilyenek a másfél évszázaddal ezelőtti évtizedek voltak, volt egy olyan magyar politikus, mint Deák Ferenc.
– Deák gondolkodó magyar volt, hazájához mélységesen elkötelezett és pontos jövőképpel rendelkező ember. Volt erkölcsi alapja, bátorsága az országot a kiegyezés segítségével, annak árán, felemelt fejjel bevinni a Monarchiába, elfogadtatva a ’48-as alkotmányt – emlékeztetett Horváth Balázs, majd a rábacsécsényi ünnepséget vendégfogadóhoz hasonlította. – Az élet ünnep nélkül olyan, mint hosszú út vendégfogadó nélkül. Rábacsécsénynek Deák Ferenc „vendégfogadó": biztonságot ad, emlékezni lehet rá és legyenek büszkék híres rokonukra, ősükre.
A Deák-emlékművet Fukker Miklós esperesplébános és Kardos Zsuzsanna evangélikus lelkész áldotta meg és szentelte fel.

Fiatalkori fogadalom

A rábacsécsényi Deák-emlékmű felállításának ötlete Kovács Józseftől származik. A polgármester még fiatal korában fogadta meg Solymos István helyi pedagógusnak és saját magának, hogy amint lehetősége lesz, emléket állít a „haza bölcsének". Elképzelését a képviselő-testület és a lakosság is egy emberként támogatta és anyagi segítséget is szereztek. Az emlékmű alapját Böcskei György, a domborművet Turi György készítette.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzeszsákok az útszélen

Egy pénzszállító és egy terepjáró ütközött frontálisan tegnap hajnalban a 85-ös főúton, a balesetnek… Tovább olvasom