Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Emlékkő őrzi az áldozatok nevét Győrsövényházon - galéria

Emlékművet avattak Győrsövényházon a XX. század közepi vészterhes korszak helyi áldozatainak emlékére szombaton.
,,Nem megengedhető, hogy a második világháborút okozó eszmék vezéreljenek minket, mert túl kevesen vagyunk ahhoz, hogy túl sokan gyűlöljük egymást" - jelentette ki Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő avatóbeszédében. Az Emlékkőnek elkeresztelt háromtonnás gránittömbre a község mintegy nyolcvan második világháborús áldozatának nevét, valamint az 1946-ban kitelepített több mint félezer német származású ember családnevét vésték fel.

További képekért kattintson ide!
Hancz Gábor, az emlékműállítás szervezője, az Egyesület Győrsövényházért elnöke ünnepi beszédében utalt arra, hogy Győrsövényházon 1945-ben alig akadt család, amely ne gyászolt volna valakit, s kollektív bűnösség igazolhatatlan elve alapján végrehajtott kitelepítés szörnyűsége még csak utána következett. Több olyan sorsot is felidézett, amely elszenvedőjének neve felkerült az Emlékkőre. Így beszélt például az ismert festőművész, Laendler István, és testvére, Erna tragédiájáról: őket a nyilasok a mosonszentmiklósi dögkertben gyilkolták meg tarkólövéssel, s élettelen testük egy döglött ló tetemére került.

Az Emlékkőt Gyopáros Alpár, majd a falu nevében Hokstok Imre polgármester és Hancz Gábor koszorúzta meg.

Az emlékmű mintegy egymillió forintba került. A költségek nagy részét az Egyesület Győrsövényházért állta, de a helyi települési és a német kisebbségi önkormányzat támogatása, valamint hozzátartozók adományai is segítséget jelentettek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olvasni-, hallgatni-, látni- való minden korosztálynak

A közelmúltban számos eseménnyel várta olvasóit a csornai Martincsevics Károly Városi Könyvtár. Tovább olvasom