Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Emlékhely Hany Istóknak a mozinál

Kapuvár - Öt-hatezer tő virágot telepítenek a következő napokban a kapuvári parkokba. A mozi előtt a növényzet kivágása után Hany Istók-emlékhelyet hoznak létre a filmszínháznál.

Öt-hatezer tő virágot raknak ki a kapuvári főkertész munkatársai a következő hetekben.

– A következő napokban ültetjük ki a „nyár ékszereit", ahogy az egynyári virágokat a kertészek nevezik – tájékoztatott Csapó András kapuvári főkertész. A hónap folyamán a téli árvácskákat hazai és külföldi fajtákra cserélik, többek között begóniákat, bársonyvirágokat, petúniákat és – az idén először – négyfajta kannavirágot ültetnek a kertészek a Fő téri parkokba. A főkertész elmondta, az öt-hatezer tőből évente ötven-száz tövet lopnak el.

Csapó András arról tájékoztatott még, hogy az idei parkosítás részei az alközponti felújítások is. Például Gartán a templom mellett új játszóteret, díszkutat és még egy kis hidat is kialakítanak, s a megfelelő parkosítás mellett, egy régi tűzoltókocsit is kiállítanak. A közbeszerzési eljáráson győztes kivitelező után a helyi főkertész munkatársai gondozzák tovább az új parkokat. A régi játszótér elemeit a napokban szedik fel.

Fő téri parkok: A napokban öt-hatezer tő virágot ültetnek ki.
Fő téri parkok: A napokban öt-hatezer tő virágot ültetnek ki.

Új játszóteret a házhelyi alközpont is kap, a mellé tartozó parkkal és térkövezéssel együtt.

A kapuvári parkosítások látványos eleme lesz a mozi előtti tér felújítása, ahol Hany Istók-emlékhelyet alakítanak ki. Ennek részleteiről Magyar Attila programfelelős tájékoztatta a Kisalföldet. – Az úgynevezett norvég civil alapból, pályázat útján nyert nemrég a Hany Istók-tervünk – mondta. Ennek keretében egy emlékhelyet alakítanak ki a helyi mozi előtt. Magyar Attila hangsúlyozta, a régi növényzet amúgy is megérett a cserére és az emlékhely ezáltal a 85-ös főútról is látható lesz. A kialakítás során a teljes növényzetet kicserélik, majd a lápi világot megjelenítő, jellemző növényzetet telepítenek. Ezek közé pihenőhelyeket alakítanak ki, ám nem a megszokott padokból, hanem farönkökből rakják ki azokat.

– A kivitelezésben a helyi önkormányzat, civil szervezetek és a városszépítő egyesület is részt vesz. A napokban kezdődik a régi növényzet kivágása és reményeink szerint az Első Hany Istók Fesztiválra lesz kész az emlékhely – mondta Magyar Attila.

Olvasóink írták

 • 8. magyarattila 2009. május 24. 20:17
  „Kedves Marcipán

  Köszönöm a gondolataidat. Gondolom örömmel veszed, ha itt meg is próbálok válaszolni a felvetéseidre. A cikkben jelzett kezdeményezés nem mint önkormányzati, hanem mint a Hany Istók téma fontosságát értő és érző civil szervezeti kezdeményezés valósul meg. Sajnos mint önkormányzati képviselő nap mint nap szembesülök azzal, hogy az emberek nagy része összemossa az önkormányzati képviselők képviselői munkáját, civil kezdeményezéseit, alkalmazottként vagy magánemberként tett cselekedeteit. Tény, hogy egy képviselő mindig szem előtt kell tartsa a városa gondjait, de nem helyes, ha minden mozdulatán, mondatán azt próbálják számon kérni, hogy helyette miért nem ezt vagy azt a problémát oldja meg. Például fúvószenekari elfoglaltsága helyett miért nem számolja fel az illegális szemétlerakókat, vagy egy péntek esti baráti sörözgetés helyett miért nem teremt munkahelyeket egy olyan cégnél, amihez egyébként semmi köze nincs.

  De visszakanyarodva a konkrét esethez, a Hany Istók témán civil szervezetek összefogásával dolgozunk, a rendelkezésünkre álló forrásokat konkrét célok megvalósítására kapjuk, nem helyettesíthetünk be helyette ötletszerűen bármit, ami egyébként amúgy valóban fontos lehet. Emellett természetesen vannak nagyságrendi határok is, amin belül mozoghatunk. Az, hogy végül is egy frekventált helyen levő, felújításra érett, önkormányzati zöldterületet választottunk és nem mondjuk egy a programot támogató vendéglátóhely udvarát (vagy egy zárt, rendezvényekre használt kertet vagy egy óvodaudvart) az a mi döntésünk volt. Lehet üdvözölni, lehet kifogásolni, de mint már írtam, aktívan bekapcsolódva ilyesfajta kezdeményezésekbe még befolyásolni is lehet.

  A konkrét felvetéseid már valóban inkább önkormányzati kérdések. A fő téri park (Hősök Parkja) felújítása évek óta tervben van. Hogy miért késik? Pontosan amiatt, amit elvársz: koncepció és igényesség. Ehhez tervezni kellett és a kivitelezéshez szükséges nem kevés forrást pedig elő kell teremteni. Az elképzelés része egy városközpont rehabilitációs programnak, mellyel az önkormányzat pályázott is, de az előző fordulóban azonban sajnos nem nyert. A teljes program egyébként magában foglalja a városháza külső felújítását, az említett park teljes felújítását, a templom külső felújítását és a piactér felújítását. Ez utóbbi kettő nem csak azért került bele, mert fontosnak éreztük, hanem mert a pályázati kiírás kötelező elemként elvárja az önkormányzat-nonprofit szervezetek (pl.egyház)-vállalkozók (piactéri üzletek) együttműködését a program kidolgozásában és megvalósításában. Addig ameddig van esély a szükséges forrás pályázati úton történő előteremtésére, hiba volna a szűkös önkormányzati forrásokat erre fordítani. De még egyszer hangsúlyozom, a park igényes és koncepció alapján történő felújítása napirenden van.

  A másik felvetésed éppen a napokban merült fel egy önkormányzati megbeszélés során. Nem tudom, hogy tisztában vagy e azzal, hogy a 85-ös út és a Damjanich-Kossuth-Rákóczi út tengely nem önkormányzati fenntartású út. Sem a karbantartása, sem a síktalanítása, sem a takarítása nem önkormányzati feladat, sőt a használatáért (pl. rendezvény esetén lezárás) még fizetni is kell a kezelőjének. Ha valami nem tetszik nekünk ezekkel az utakkal kapcsolatban, nem intézkedhetünk csak úgy. Az olyan lenne, mintha átballagnál a szomszéd telkére és ellapátolnád a zavaró dolgokat anélkül, hogy ezt megbeszélnéd vele... Természetesen mind az önkormányzati mind az állami utakra vonatkozóan a síktalanító anyag tavaszi eltávolításának szükségességét hangsúlyoztuk, remélhetőleg a jövőben a síktalanítást végzők figyelme jobban ki fog terjedni erre.

  Még egyszer köszönöm a felvetéseidet, remélem a válaszaim elfogadhatóak, vagy legalábbis az kiviláglik belőlük, hogy sokszor nem kizárólag az önkormányzat töketlenkedése miatt nincs megoldva egy egy kérdés "hamargyorsanazonnal".

  üdvözlettel
  Magyar Attila”
 • 7. Marcipán 2009. május 24. 12:17
  „Tisztelet Attila!

  Akkor egy két gondolatot engedj meg,.... nem az a "baj" ,hogy erőfeszítések történnek a város szépítésére sőt, ez nagyon helyes irány, itt az inkább a gond nem látszik egyértelmű irány(koncepció).
  Például, azt mondod lehet javasolni más helyszínt,akkor én azt javaslom meg kellene fontolni nem lenne-e fontosabb a város legfrekventáltabb parkjának a templom melletti park rendezése.
  Ott van a játszótér, amit ha jól emlékszem 2 éve csináltatott az önkormányzat,a játékok tényleg jók az rendben is van,de a környezete ahogyan kinéz nos az enyhén szólva is hagy némi kívánni valót maga után.
  Sokat járok arra gyerekeimmel,és akár hányszor meglátom mindig olyan érzésem van, mintha nem lenne befejezve,úgy néz ki, mint ha arra járt volna egy teherautó tele gyerekjátszótéri játékokkal és éppen ott beleborúlt volna az árokba és ahova estek a játékok ott maradtak.
  Ha már parkról beszélünk ,akkor én ennek a parknak, a teljes és IGÉNYES felújjítását tartanám elsődleges feladtanak.
  Ha már így bejeöttem akkor, had említsek még egy olyan probélmát amivel szerintem minden itt élő ember talákozik,ott a"spigliasarok " környéke már évek óta a téli csúszásmentesítésre használt homok és az azzal keverdő szenyezédés, ha fúj a szél, vagy egy-egy nagyob kamion jön ,jó ha az emebr becsukja a szemét, mert bizony hamar telemegy.
  És ugyanaz a helyzet a Kossut utcán egészen a Postáig.
  Anno még az "átkosba" azért mindig került ara pénz, hogy a város központját locsolókocsival évente felmossák.
  Ezek apró dolgok, de látható és érezhető mindeki számára,és hasznosabb mint pl. a szobrok.”
 • 6. magyarattila 2009. május 23. 22:00
  „Kedves Dr.Kotász

  Hát igen, ezek az indokok is motiváltak bennünket, amikor a helyszínt kiválasztottuk. Valóban nagyon ráfér arra a zöldterületre némi frissítés. A kukákkal kapcsolatos tanácsot köszönjük, megfogadjuk. Reméljük nem jutnak majd arra a sorsra, amire a szemétgyűjtő edények jó része hétvégente...

  üdv
  Magyar Attila”
 • 5. magyarattila 2009. május 23. 21:55
  „Kedves Marcipán

  A cikkben hivatkozott emlékhely kialakítása a NCTA-2008-K02058 számon futó "Hany Istók" című projekt része, melyet a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával valósítunk meg. A helyszín kiválasztása több szempont alapján történt (nyitott helyszín, kerékpárút mellett legyen, központhoz közel, 85-ösről látható, vízhez közel, középületről esetlegesen megvilágítható, rendezvények helyszínéhez kapcsolódó, felújításra szoruló zöldterület), a választás a megvalósításba bekapcsolódó közösségek és az önkormányzat számára is megfelelő. Kérlek, ha más helyszín javaslatod van, ennek ellenére jelezd. Köszönöm.

  A "Hany Istók" programot egy nonprofit szervezet dolgozta ki és nyújtotta be, majd legnagyobb örömünkre a több mint ezer pályázó közül bekerülhetett a nyertes száz program közé. A megvalósítás módja viszont széles körű civil, önkormányzati és vállalkozói együttműködésre alapoz. Lehetőség van tehát a program számos pontján bekapcsolódni, hozzátenni ötletet, javaslatot, munkát, segítséget. Mint programfelelős (tekintettel arra, hogy a pályázat benyújtásának előkészítése és a program kidolgozásának jó része az én feladatom volt, a lebonyolítás koordinálása is rám hárult...) várom megkeresésed, amennyiben nem csak azért olvastad el a cikket, mert éppen unatkoztál.

  üdvözlettel
  Magyar Attila
  email: ma@mpr.hu
  tel: 30 / 755 5995

  ui: A mozi üzemeltetését végző nonprofit szervezet is valóban van közöm. Társadalmi munkával és olykor anyagilag is segítem a működését. Ha a filmes terület jobban érdekel, szinten megkereshetsz, ott is elkel a lelkes segítség!”
 • 4. Marcipán 2009. május 22. 18:14
  „És ugyebár az már csak egy apró érdekesség,hogy a mozi üzemeltetője egészen véletlenül azonos a "programfelelős" M. Attilával........................”
 • 3. arany 2009. május 19. 21:01
  „reális @2

  Önkörmányzatnak sok beleszólása nincs a gyárakkal kapcsolatosan, mivel nem állami tulajdonban van. Bízom , aki vezetője a gyárnak az nincs a leépítés mellett, de mivel piacgazdaság van, a piac parancsol. Kapitalizmus sok hátrányai közé ez is sorolható.”
 • 2. Dr.Kotász 2009. május 19. 18:58
  „5-6 ezer????????mennyi is egy virágtő? 90 ft kb...? ha féláron kapják is horribilis összeg.....miért nem elég 2000 tő például? a maradék pénzt meg szemétszedésre fordithatnák.
  A mozi előtti sövény kiirtása nem rossz ötlet,mert állandóan oda pisál boldog boldogtalan....beránthatnak bárkit a sűrűbe,már rég ki kellett volna irtani...még csak nem is szép,mert túlburjánzott már,és nem is virágos...csak van és elég ronda!!!! de túlcsicsázni nem kell..ilyen pad,meg olyan ped...jó lesz a sima pad is....A lényeg,hogy utcai kukákat ne felejtsenek el tenni ki,mert abból nem elég!!!!!”
 • 1. Ing.Böck 2009. május 19. 16:18
  „Szép, szép, de mi a garancia, hogy ott is marad: az esöcsatornát is ellopták, pont a virágot hagyják
  helyben ?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bérmálás hintóval - galéria

Kapuvár - Dr. Pápai Lajos megyés püspök bérmált szombat délután Kapuváron, a Szent Anna templomban. Tovább olvasom