Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

Emlékfával tisztelegnek a bogyoszlói tanítók előtt

Bogyoszló - Tanítók fáját avattak és posztumusz díszpolgári címet adományoztak két egykori néptanítónak a hétvégén Bogyoszlón. Az ünnepségen elhangzott: az emlékoszlop a közösség együvé tartozását jelképezi.
A község elhunyt tanítóira, tanáraira emlékeztek a hétvégi falunapon, Bogyoszlón. Az iskola épülete előtt felállították a Tanítók fáját, melyre valamennyi, a községben dolgozó pedagógus neve felkerül. Két egykori bogyoszlói néptanító posztumusz díszpolgári címet kapott.

– A Tanítók fája jelkép, valamennyi bogyoszlói tanár és tanító emlékét őrzi – mondta ünnepi beszédében Sebestyén Katalin, a település polgármestere. - Ez a fa emlékeztet bennünket arra, hogy itt éltük életünk első éveit és idetartozunk akkor is, ha a sors máshova sodor bennünket.

– Egyelőre két név olvasható az emlékfán: Bankó Károly és Kóbor Antal igazi, a szó szoros értelmében vett néptanítók voltak. Tisztelettel és hálával őrizzük emléküket – tette hozzá a településvezető.

A két pedagógusra az egykori tanítványok nevében Varga Tamás emlékezett. Mint mondta, a két hosszú és tartalmas életpályát nehéz bemutatni. Bankó Károly 35 évig volt a bogyoszlói iskola igazgatója, 1948-as nyugdíjazásáig. Őt váltotta Kóbor Antal. „Mindketten igazi tanítók voltak, nevelték és tanították a bogyoszlóiakat – fogalmazott Varga Tamás. – Bankó igazgató úr a tananyag átadásának mestere volt, igaz, keményen és határozottan is követelt. Példás, bölcs szigora ma is igen elkelne. Kóbor Antal folytatta elődje munkáját. Néptanítóként elődjéhez hűen tevékeny szerepet vállalt a falu életében is. Ismeretterjesztő előadásokat szervezett, segítette a színjátszó kört és fafaragó szakkört hozott létre. Két nagyszerű emberre emlékezünk, akik nemcsak tanították a helyieket, hanem életükkel példát is mutattak.

A bogyoszlói önkormányzati képviselő-testület döntése alapján a két néptanító posztumusz díszpolgári címben részesült. A kitüntetést gyermekeik, Kóbor Márta és ifj. Bankó Károly vették át. A megemlékezést utóbbi köszönte meg a bogyoszlóiaknak.

A Tanítók fájához a tölgyet a Tölös Erdőgazdaság adományozta, a felállításában Takács Gábor, Varga Béla és Kozmer János működtek közre. Az emlékfa címerét Pintér Jenő fafaragó népművész faragta a törzsbe. Az oszlopot Gréger Tibor kanonok szentelte fel. A tervek szerint az október 23-i ünnepségre kerül fel az összes helyi pedagógus neve, erre az időre fazsindelyes tetőt is kap az alkotás.

Cs. Kovács Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ünnep főszereplője az időjárás volt

Csorna–Kapuvár - Vegyes képet mutattak az augusztus huszadiki ünnepek a Rábaközben. Míg… Tovább olvasom