Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 4°C Még több cikk.

Emlékfa az Európa-hírű művésznek

Szilsárkány - Emlékfa ültetésével tisztelegtek egykori lakóhelyén, Szilsárkányban Závory Zoltán előtt.

Az Európa-szerte ismert festőművész több évtizedig élt a községben.

Emlékfát ültettek Závory Zoltán festőművész tiszteletére Szilsárkányban. A községháza udvarán, a nemrég kialakított emlékpark második fája lett a 2000-ben elhunyt művészé. A helybeliek szeretnék felhívni a figyelmet mindazokra az értékekre, melyeket falujuk adott a világnak.

Závory Zoltán festő Pápán született 1906-ban. Szülővárosa református kollégiumában végezte középiskolai tanulmányait. Másodikos gimnazistaként országos rajzpályázatot nyert. A Magyar Képzőművészeti Főiskolán 1924-től ’28-ig tanult Bosznai István, Edvi Illés Aladár, Réti István tanítványaként. A restaurálást Balló Edétől, a falképfestést Dudits Andortól tanulta. Főiskolásként, 1926 októberében lerajzolta a halott Jászai Marit. 1928–30-ban Baranszky E. László tanársegédje volt az akvarell és rajzpedagógia szakon. 1927-ben biztosítási plakátpályázaton, 1934-ben Ady-illusztrációival nyert díjat. 1938-ban modellje volt gróf Teleki Pál, a tragikus sorsú miniszterelnök is. 1956 után bíróság elé állították, majd leváltották az oroszlányi vájáriskola éléről. 1959-ben, 1960-ban és 1961-ben ünnepi plakátpályázaton nyert díjakat. II. János Pál pápa 1991-es magyarországi látogatásának plakátját készítette Életünk Krisztus címmel. 1996-ban köztársasági elnöki aranyérmet kapott. Oltártervek, szentélyrácsok, egyházi zászlók, stációk, gyertyatartók, templomi berendezések tervezőjeként, kivitelezőjeként alkotott. Restaurálásai közül kiemelkedik a kalocsai székesegyház, az ajka-tósokberéndi, egervári, hőgyészi, káldi, nagylózsi és sárvári templom felújítása. 1999-ben Nagyatád új templomába készített maratott üvegablakot. Mintegy kétszáznyolcvan templom őrzi a keze nyomát. Emellett számtalan kiállítás is fűződik a nevéhez. Závory Zoltán 2000. január 26-án hunyt el a Szilsárkányban.

Zöld Péter szilsárkányi polgármester portálunknak elmondta: hagyományteremtő kezdeményezésükkel szeretnék felhívni a figyelmet a kisközségre.

– Tiszteljük Závory Zoltán munkásságát és megőrizzük emlékét – tette hozzá. – Szeretnénk tudatni, ez a sok gonddal küzdő, hétszáz lelkes település sok értéket adott hazánknak és Zoli bácsi által Európának is. Harminckét évig élt településünkön és mi büszkék vagyunk rá. Fája nem messze van a szeretett tanító bácsi, Gánts Jenő fájától.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázattal fejlesztik az iskolai, óvodai minőséget

Közel harmincmillió forintos pályázati támogatással fejlesztik az oktatás-nevelés minőségét a csornai önkormányzati iskolában és óvodában. Tovább olvasom