Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Emlékek egy leventezenekarról

Az Új Sopronvármegye című újság 1942. november 11-i lapszáma tudósított arról, hogy Csornán leventezenekar alakult.
Az egyesület az Iparos Dalárda fúvós hangszereit vásárolta meg, a zenekar vezetését Jandek Gusztáv karnagy-kántor vállalta el.

A főként iparostanoncokból álló együttes hetente kétszer gyakorolt az ipartestületi székházban. Ma már mindössze hárman élnek az ifjú muzsikusok közül. Szalay Balázs helytörténeti kutató dolgozta fel a zenekar történetét és kereste meg a szemtanúkat. Németh László, Horváth Károly és Molnár István mesélt a fiatal pedagógusnak.
A legfeljebb kottaismerettel rendelkező leventéket Jandek Gusztáv tanította zenélni. A karnagy kézzel írt kottáját a mai napig őrzi Németh László. A zenekar ritmusára gyakorolták a menetelést a leventék. Felvezetéssel mentek például a vasárnapi misékre is. Szerepeltek a csornai március 15-i ünnepélyen, körmeneten, a döri leventelányok avatásán és az acsalagi templomban is felléptek. Az együttes kétéves fennállása alatt több mint harminc fiatalember játszott a különböző kürtök, fuvolák, klarinétok, cintányérok és dobok valamelyikén. A zenekart támogatta Tocsik Antal és vitéz Horváth Lajos kereskedő is.

A folyamatos háborús behívások miatt – a karnagyot például 1944. október elsején hívták be katonának – szüneteltette tevékenységét a csoport. A politikai fordulat után pedig már nem is alakult újjá. A leventéket a front közeledtének hírére gyalogmenetben német területre terelték, közülük sokan hadifogságba estek. A megszállás után a szovjet katonák megszerezték a zenekar névsorát és összeszedték a lakásokon tárolt hangszereket. Horváth Károly hiába dobta a kútba a szárnykürtöt, a katonák kihalászták.Az 1915-ben Győrben született Jandek Gusztáv sorsa is fordulatot vett a háború után. A zenekarvezető egyébként a Révai Miklós Gimnáziumban érettségizett, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán kitűnő eredménnyel végezte el az egyházkarnagyi szakot. Bárdos Lajos tanítványa volt, életre szóló barátság kötötte őket össze. Az iskola elvégzése után rögtön Csornára került. Az Énekes Hugó karnagy halálával megüresedett kántori állást 1942. szeptembertől töltötte be Jandek Gusztáv, aki az új templom orgonájának felszentelésekor mutatkozott be a csornaiaknak. Az egyházközségi képviselő-testület úgy döntött, hogy egy évre meghívják templomi karnagynak és kántornak.

Hamarosan az iparosdalárda vezetését is megörökölte. 1950 nyaráig dolgozott és tanított Csornán, majd feleségével, Tóth Jolánnal Sopronba helyezték őket. A Soproni Tanítóképző Intézet ének- és zenetanáraként sokat tevékenykedett a város zenei életében is. 1956 novemberében elhagyták az országot. Előbb a menekült magyar gyerekeknek szervezett iskolában tanított az osztrák Bad Iselsbergben, majd 1960-tól Salzburgba kerültek, ahol 1985-ig zeneiskolában tanított. 2006-ban hunyt el Münchenben. Hamvai a győri Szentlélek-templom altemplomában nyugszanak, kedves hangszere, az orgona alatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvár: piac és művelődési központ februárban

Tovább olvasom