Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Emlékek a polgári fiúiskolából

Király Iván, Esterházy Pál és a csornai polgári iskola utolsó tanulói, illetve egy ismeretlen kapuvári iparoslegény a szereplői Ujhegyi János féltve őrzött fotóinak.
A csornai állami polgári fiúiskola utolsó osztályának fényképét őrizgeti hatvannyolc éve Ujhegyi János. Egyensapkás fiúk néznek le róla, dr. Bársony Kálmán igazgatóval és Korponai Mária helyettes osztályfőnökkel együtt. A negyven diákból már csak négyen élnek. Osztályfőnökük, a nemzetközileg is elismert ornitológus, Hanság-kutató, Király Iván a fotó készítésekor a fronton szolgált éppen.

– Négyen maradtunk a negyvenből – kezdte. – Németh Karcsi Csornán él, Kuti Pista Amerikában, Turi Pista Győrben lakik, és én is a városban maradtam. Összetartó osztály voltunk, sok közös program kovácsolt össze bennünket. Osztályfőnökünk, Király Iván például nagyszerű kirándulásokat szervezett. A hansági Esterházy-madárvártához is elmentünk, Nagyszentjánosig vonattal, aztán gyalog és kisvasúttal jártuk be a tájat. Herceg Esterházy Pál jó barátja volt tanárunknak, ők ketten olyan előadást tartottak az élővilágról, hogy ittuk minden szavukat. Az iskolában hat tanár nevelt bennünket, tiszteltük valamennyiüket. Igaz, pálca is volt a kezükben, de anélkül is tudtak fegyelmet tartani. Blank Magdolna, dr. Pásztor Miklós, rájuk különös szeretettel emlékezem. A mi korosztályunk még leventeoktatást is kapott. Király Iván volt a parancsnokunk.

Ujhegyi János osztálytársait aztán a sors elszakította egymástól. Egyszer, 1948-ban még találkoztak, később azonban már nem sikerült összehozni a csapatot. Az idős férfi büszke rá: valamennyien megállták helyüket az életben, sokan tanultak tovább és lettek vezetők szakterületükön.
– Kóbor Pista elismert pedagógus lett, Mátai Gyula tanácsi osztályvezető. Horváth Lajos miniszterhelyettes is volt, Herczeg Sándor a Füszértnél dolgozott vezetőként, Orbán Miklós főkönyvelőként. Horváth Emil meteorológusnak tanult, Pápai Miklós egyetemi tanár lett. Két évig velünk járt Cser Imre is, a későbbi jó hírű reumatológus főorvos. Megemlékezem szegény Pressing Pistáról is, aki a győri vagongyár bombázásakor halt meg – sorolta Ujhegyi János.

Az 1929-es születésű János bácsi még egy képeslapot is mellékelt csornai történeteihez. A címzett az édesapja, Ujhegyi Béla volt, 1911 novemberében. Éppen száz esztendővel ezelőtt kapta egy volt katonatársától. „Kedves Barátom! – szól az írás. – Remélem, jól érzed magad, jobban, mint komiszban. Ciszterernél akarok találkozni veled, vasárnap délután három órakor."

– Hogy ki küldte a lapot, nem tudom, mert nem írta alá, csak annyit, hogy barátod Kapuvárról. Mint ipartörténeti emléket is érdemes azonban megnézni. Így nézett ki egy iparoslegény száz évvel ezelőtt. Az említett Ciszterer egyébként a későbbi Lakner-kocsma volt. A képen egy karbitlámpás kerékpár látható, ilyen sincs már. A bicikli érdekessége, hogy öröktiprós volt, azaz állandóan ment, nem lehetett fékezni. Ma már esetleg csak múzeumban létezik párja – zárta az emlékeket Ujhegyi János.

Az pedig már tényleg csak véletlen és a beszélgetés végén derült ki, hogy a képeslap címzettje, Ujhegyi Béla jó barátságban volt e sorok írójának rábaszováti dédnagyapjával, Horváth L. Lajossal, akinek leszármazottai a közelmúltban tartották családi találkozójukat (Kisalföld, 2011. november 3.). Mindketten huszárként szolgáltak a császári és királyi hadseregben és miután leszereltek, a jó barátságot megtartották.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alul- vagy felüljáró a 86-os úton Csornán? - Gond van a nyilvánossággal?

Turi György polgármester beszámolója szerint, 86-os főúton lévő vasúti átjáró gondjairól egyeztetett… Tovább olvasom