Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Emlékek a feketelistára került uraságokról

Magyarkeresztúr a Baditz család ősi fészke. Tóth Endre, az egykori alkalmazott idézte fel emlékeit.

Magyarkeresztúr a Baditz család ősi fészke. A korosodó Baditz Ottó festőművész utolsó éveiről, lányáról, nyugalmazott katonatiszt vejéről Tóth Endre, az egykori alkalmazott idézte fel emlékeit.

Tóth Endre
Magyarkeresztúr legmeghatározóbb épülete a falu főutcáján álló Baditz-kastély. Az egykor szebb napokat látott és jobb sorsra érdemes kúria ma üresen áll. Valamikori lakói, a Baditzok, az államosítás után szétszóródtak a világban. A helyiek – igaz, már csak a legidősebbek – őrzik még az egykori, a községhez jóindulatú urak emlékét.

„ Suhintsak néhányat"

A tótkeresztúri (Magyarkeresztúr korábbi neve) kastélyban született 1849 márciusában a család Európa-szerte híres tagja, szentkirályszabadjai Baditz Ottó festőművész. A most 93 esztendős Tóth Endre élénken emlékszik az akkor már idősödő nagyságos úrra, aki vásznán is megörökítette.
– Az öreg nagyságos urat ritkán láttuk, mert a gazdasággal a testvérei foglalkoztak, a kastélyban pedig a lánya lakott a férjével, jeszenyicei Jankovits György nyugalmazott katonatiszttel – idézte fel kérésünkre fiatalkora eseményeit Endre bácsi. – Én 1931-től náluk voltam alkalmazásban mint külső cseléd. Baditz Ottó akkor már nyolcvan körül járt. Egyszer kaszálgattam, amikor odajött hozzám és megkért, suhintsak néhányat és maradjak mozdulatlanul. Úgy festett le. Mondtam is neki: „Nagyságos úr, már elég legyen, mert megfájdult a derekam." Később aztán meg akartam venni tőle a képet, de nem adta, nem is tudom, hova lett. A kedves helye különben a Keszeg-ér-parton volt, ahol a fűzfákat szerette festeni. A kastélyban hátul volt a műterme, ott is sokat dolgozott. Az úrék elég gyakran látogatták meg a környékbeli birtokosokat, például Mihályiban a Dőry uraságot és a Fiath családot. Ilyenkor én voltam a kocsis. Többször mentünk a testvéreihez is Szilsárkányba. Emlékszem, Sopronnémetiben laktak a „kopott grófék". Csak így emlegették, elszegényedett, tönkrement úr lehetett, náluk is sokszor megfordultunk, azt hiszem, akkor már csak a felesége élt.

Maga szedte a tojást

A Baditzok egykori lakhelye ma üresen áll
Endre bácsi emlékei szerint a Baditzok és később Jankovitsék is szeretettel viseltettek a keresztúriak iránt. A nyugalmazott alezredes például számos előadást tartott nekik a legkülönbözőbb témákban.
– Népoktatásnak mondták akkoriban, Jankovits előadására mindig igen sokan mentek, annyira szerették hallgatni. Igaz is, szép csokorba szedte össze a mondandóját, akármiről volt szó. Rendes emberek voltak, rajtam kívül még két belső cselédjük volt: szakácsné és szobalány. Nekem az udvar körül voltak feladataim, rendben tartottam a környezetet és foglalkoztam az öt-hatszáz baromfival. A tojást az alezredes szedte össze személyesen. Birtokuk nem lévén, ezzel egészítették ki a nyugdíjat.
Később Endre bácsi bevonult katonának, tisztesiskolát végzett, leszerelése után az iskolaigazgató felkérésére szülőfalujában lett leventeoktató. Kapcsolata azonban nem szakadt meg az úri családdal.

Ajánlás a képviselőtől

– Velem úgy viselkedtek, mint családtaggal, sokszor beszélgettünk erről-arról. Sőt, amikor rendőr szerettem volna lenni, Jankovits úrtól kértem protekciót. P Somogyváry Gyulával, a körzet országgyűlési képviselőjével beszélt, ajánlást kaptam tőle, amivel aztán fel is vettek állományba. Akkor elszakadtam a falutól, 1951-ben tértem csak haza, úgyhogy mi lett velük, hogy éltek utána, nem tudom, csak azt, hogy a család „feketelistára" került és internálták őket. A kastélyt később államosították. Úgy tíz-tizenöt évvel ezelőtt az egyik Jankovits leány meglátogatott. Próbáltam rábeszélni, hogy szerezzék vissza a kastélyt, hiszen az övék, de valamiért nem tették. Talán még akkor is féltek. Szívesen gondolok vissza az egész családra most is, hiszen szép időszakot töltöttem náluk – zárta le az emlékezést Tóth Endre bácsi.

Díszpolgár lett

Magyarkeresztúr nem felejtette el neves szülöttjét. Baditz Ottó néhány évvel ezelőtt posztumusz díszpolgári címet kapott a falutól. A kitüntetést rokona, a szilsárkányi Fluck Tamás vette át, akinek dédnagyapja, Baditz Lajos ikertestvére volt a művésznek. A település címerében is megemlékezett Baditz Ottóról, helyet kapott rajta festőpalettája.

Császári rajongó

Baditz Ottó jogászvégzettséget szerzett, később pedig a bécsi Képzőművészeti Akadémia hallgatója lett. Münchenben a nagy hírű Dietz növendéke volt három éven keresztül. Ezután önálló műtermet nyitott, volt kiállítása például Bécsben is. A családi legenda szerint ezen bemutatták két lányának, Alexának és Nórának gyerekkori arcképeit is, melyek annyira megtetszettek Ferenc Józsefnek, hogy meg akarta vásárolni a festményeket. Ám Baditz Ottó nem adta el őket. A művész alkotásai közül számos megtalálható ma a Nemzeti Galériában is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több a kifizetetlen számla

Az önkormányzati tulajdonú Csornahő Kft-nek hamarosan újabb kölcsönre lesz szüksége. Tovább olvasom