Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

''Ember az embertelenségben''

Kapuvár - Kapuvár neves szülötte, Szigethy Attila halálának ötvenedik évfordulóján a város emlékműsorral és koszorúzással rótta le tiszteletét a mártír politikus előtt. Az ünnepségen többek közt beszédet mondott Szigethy Attila egykori munkatársa is.
Vasárnap késő délután a Rábaközi Művelődési Központban kezdődött a megemlékezés Kapuvár híres szülöttére, az ötven éve meghalt Szigethy Attilára. A mártír politikus egykori munkatársa, Bögi Gyula beszélt a Dunántúli Nemzeti Tanács elnökéről. Lapunknak adott interjújában elmesélte találkozásuk körülményeit. E szerint Szigethy Attilával 1956. október 30-án, Győrben a városházán ismerkedtek meg. Bögi Gyula akkor huszonkét éves fiatalember volt, aki azonban – ifjú kora ellenére – már részt vett a mosonmagyaróvári nemzeti tanács munkájában. – Gyorsan megtaláltuk egymással a közös hangot, Attila úgy tekintett rám, mint a jövő reménységére, én pedig szinte ittam minden szavát, útmutatását – mondta Bögi Gyula. A mosonmagyaróvári fiatalember nap mint nap egy szolgálati Pobedával járt be a megyeszékhelyre, hiszen a Dunántúli Nemzeti Tanács vezetője is kiemelt jelentőséget tulajdonított a Mosonban történteknek. Bögi Gyula szerint egy alkalommal a magyar–osztrák határon is jártak közösen, megbeszélve a határőrizeti feladatokat. – Szigethy Attilával egészen november 27-ig tartottuk a kapcsolatot, amikor is utoljára találkoztam vele – mondta Bögi Gyula. Az egykori munkatárs további sorsáról csak ausztriai emigrációjában, több mint egy évvel később hallott.

Bögi Gyula elbeszélése után a Castrum Copu és az Ars Camerata együttesek adtak műsort, majd az ünneplők a mártír politikus egykori házánál koszorúztak, itt Tihanyi László, a Szigethy Attila Társaság elnöke volt a szónok. Az emlékezők végül a temetőbe vonultak, ahol megkoszorúzták Kapuvár neves szülöttének sírját. Az önkormányzat részéről itt Németh Csóka Gábor alpolgármester beszélt a politikus munkájáról és életéről. Hangsúlyozta: Szigethy Attila politikai és gazdasági munkásságát szinte az egész ország ismeri és elismeri. „Ő azonban nemcsak a haza iránt elkötelezett politikus, hanem igazi lokálpatrióta is volt. Kapuvár többek közt neki köszönheti a gimnázium létrejöttét vagy a várkastély megmentését is." Németh Csóka Gábor kijelentette: Kapuvár minden lakosának szent kötelessége, hogy a város híres szülöttének emlékét ápolja és a politikus szellemét továbbadja a ma fiatalságának.

Turbók Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset Bősárkány mellett

Halálos baleset történt hétfőn kora este a 86-os főúton, Bősárkány közelében. Az áldozat egy csornai… Tovább olvasom