Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Elutasított pályázatok, önerős fejlesztések

Szanyban az iskola és az óvoda fejlesztése, a belvízelvezető rendszer felújítása, a templomtér átalakítása is szerepel az idei tervek között.


Sikertelen és elutasított tavalyi pályázatokról számolt be portálunknak Németh Gergely szanyi polgármester. A községvezetők azonban nem csüggedtek el az eredménytelenség miatt. Önerőből kezdték el fejlesztéseiket.

– A válságból előre próbáltunk menekülni és önerős beruházásokat valósítottunk meg. Örömteli persze, hogy voltak ilyenek, de egyszerre szomorú is, hiszen sikertelen, elutasított pályázatok vannak a háttérben. Közel húszmillió forintból fejlesztettük például óvodánkat. A hátralévő munkákra, a nyílászárók cseréjére és a fűtéskorszerűsítésre ismét pályázatot nyújtottunk be. Iskolánkra szintén igényeltünk támogatást, de az sem volt eredményes. Az Ifjúság úti épületben is szükség lenne a fűtés átalakítására és a nyílászárók cseréjére, illetve a tető átépítésére.

Az óvoda fejlesztésére pályáztak, de nem nyertek a szanyiak, emiatt önerőből próbálják ˝venni az akadályokat˝.
Az óvoda fejlesztésére pályáztak, de nem nyertek a szanyiak, emiatt önerőből próbálják ˝venni az akadályokat˝.

Jellemző egyébként, hogy a két intézményre eddig összesen hat pályázatot nyújtottunk be, de egyiket sem találták támogatásra érdemesnek. Közel 300 millió forintos költségvetéssel készítettük el a terveket, tízszázalékos önrésszel. Gazdálkodásunkat megnehezítette az év közbeni áfaemelés. Az önkormányzatnak ez a döntés tizenötmillió forint pluszkiadást jelentett, amit másra, fejlesztésre is fordíthattunk volna.

Szintén tavalyi, sikertelen pályázatuk volt a szanyiaknak a belvízelvezetéssel kapcsolatban. 220 millió forintot kértek, amit kizárólag a legkritikusabb területekre fordítottak volna.

– Jellemző a hazai állapotokra az elutasítás indoklása. Azért nem kaptunk ugyanis támogatást, mert az elmúlt tíz évben nem volt katasztrófahelyzet.

Mifelénk viszont a katasztrófákat megelőzni szokták és most sem szeretnénk megvárni, hogy nagy baj legyen. Önerőből azért próbáljuk kezelni a helyzetet, a vízelvezetőket, átereszeket rendben tartani, tisztítani.

Az idei tervekről szólva Németh Gergely elmondta: nem tettek le az iskola és az óvoda további felújításáról. Sikeresek voltak a LEADER-pályázaton, az elnyert 10 millió forintból a templomteret alakítják át.

Németh Gergely polgármester: ˝Nem tettünk le az iskola és az óvoda további felújításáról.˝
Németh Gergely polgármester: ˝Nem tettünk le az iskola és az óvoda további felújításáról.˝

Továbbra is rendezik az önkormányzat külterületi útjait és szeretnének fellépni az illegális szemetelők ellen. A polgármester megjegyezte: az elmúlt években a helyiek közreműködésével, élükön a vadászokkal, rendszeresen takarították az árokpartokat, fasorokat, erdőket. Munkájuk azonban vég nélküli, hiszen a szemét újra és újra elborítja a szanyi határt is.

Németh Gergely a képviselő-testületek tervezett létszámcsökkentéséről is kifejtette véleményét.

– A szanyi testületben kilenc képviselő dolgozik. Mindannyian lemondanak tiszteletdíjukról jótékony és nemes célokra. A létszámcsökkentés szerintem nem eredményezne számottevő megtakarítást, legalábbis a kisebb településeken nem. Elvenné viszont a lehetőséget a községek fejlődését, előrelépését biztosító, egészséges vitáktól. A testületekbe általában azokat a köztiszteletben álló helybelieket választják be, akik már a civil életben valamit letettek az asztalra. Őket nem a pénz motiválja, hanem a falu szeretete és a segíteni akarás. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aki ledolgozta a 202 milliós tartozást

Kapuvár - Az eltelt valamivel több mint három év alatt Tóth László a 202 milliós adósságból pozitívra hozta ki a kórház gazdálkodását. Tovább olvasom