Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Elutasított pályázatok, mínuszos oktatás Bágyogszováton

Tizenötmillió forinttal csökkent Bágyogszovát költségvetése a tavalyi évhez képest. Az oktatásra tizennégymilliót kell pluszban fordítaniuk.

A 2009-es esztendőt a bágyogszováti polgármester nem sorolja a legsikeresebb évek közé. Takács Csaba elsősorban a pályázati támogatások elmaradása miatt vélekedik így. Három jelentősebb igényt nyújtottak be, kettőt elutasítottak, egyet támogattak.

– A szováti temetőhöz szerettünk volna parkolót kiépíteni, de pályázatunk nem volt eredményes. Másodszor utasították el igényünket – mondta portálunknak Takács Csaba. – Az iskola és az óvoda felújítására kért huszonötmillió forintot sem kaptuk meg az önkormányzati minisztériumtól. A harmadik pályázatunk a Fő utca és a Kossuth utca kereszteződésében kialakítandó közparkra és játszótérre vonatkozott. A LEADER-program támogatja törekvésünket, hatmillió forintot nyertünk. A beruházás hét és fél millió forintba kerül. Ezeken kívül persze voltak kisebb összegű, sikeres pályázataink, de próbáltunk saját erőből is fejleszteni.

A bágyogi temetőben már elkezdték a ravatalozó bővítését.
A bágyogi temetőben már elkezdték a ravatalozó bővítését.

Ilyen volt Bágyogszováton a Pacsirtamajori út tízmillió forintos felújítása, melyet a Balázs Tüzéppel együttműködve tudtak megvalósítani. Sikerült a Petőfi utca egy szakaszát mart aszfaltos burkolattal ellátni, másfél millióért.

A művelődési ház nagytermét is felújították, az iskolában hat tantermet festettek ki, a belső nyílászárók jó részét is rendbe tették. Az óvodában szintén történtek kisebb felújítások, az idősek otthonában pedig átalakítási munkákat végeztek. Ablakcsere volt a községháza épületében és a buszmegállókba hulladéktárolókat helyeztek ki. Takács Csaba megemlítette: a munkáknál igyekeztek a közcélú foglalkoztatottakra támaszkodni. Sokat megspóroltak a munkadíjon, az így elvégzett munkákat szinte csak az anyagköltség terhelte.

A falu Bodonhellyel alkotott körjegyzősége tavaly kibővült a szomszédos Rábapordánnyal. 2008-ban iskolatársulást is létrehoztak. Az ottani tagiskolában tanulókkal együtt jelenleg 191 gyerekkel működik a közös intézmény.


 

– Idei feladatunk lesz a szováti falurészen a közpark és játszótér kiépítése - mondta Takács Csaba polgármester.

– Idei feladatunk lesz a szováti falurészen a közpark és játszótér kiépítése. Ennek része a közelmúltban felújított artézi kútnál kútház építése, padok elhelyezése, parkosítás, sétálóutak, kerékpártároló kialakítása és a bágyogi artézi kút környezetének rendezése is. A tavaly elkészített tervek alapján megkezdtük a bágyogi temető ravatalozójának bővítési munkálatait. Ezt szeretnénk a jövő hónapban befejezni. Nem tettünk le az óvoda felújításáról sem, az újabb pályázati kiírásra benyújtottuk igényünket. Iskolafelújítási tervünk kész, ha a kistérségi fejlesztési tanács számunkra kedvező döntést hoz, beadjuk pályázatunkat. Összesen hatvanötmillió forintot költenénk az intézményekre – számolt a polgármester.

Az önkormányzati vezetők dolgát nehezíti, hogy a település költségvetése jelentősen, mintegy 15 millió forinttal csökkent a tavalyihoz képest. Az oktatás-nevelésnél 14 millió forinttal vannak mínuszban, amit a községnek kell előteremtenie.

Olvasóink írták

  • 3. janika 2010. március 27. 18:41
    „Vajon sok hulla várható a közeljövőben Bágyogszováton?”
  • 2. ficki 2010. március 27. 11:52
    „Elérkezett az idő, hogy végre az önkormányzat a saját hivatali apparátusán is elkezdjen spórolni... mert ott biztos hogy lehet még spórolni.”
  • 1. janika 2010. március 27. 06:25
    „Viszont az dicséretes dolog Bágyogsztováton, hogy vannak utcákat jelző útbaigazító táblák! Igaz út helyett csak "U" van írva, mert ugyebár ú6 az csak egy-egy nyakígérő sáros kigyúrt földterület!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Enesei faluszépítők

A napokban szemétszedő akciót hirdetett a helyi hagyományőrző és faluszépítő egyesület. Tovább olvasom