Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Eltűntek a pályázatok meg a közmunkaprogram

Kisebb, de helyben fontos községi fejlesztések maradhatnak el idén Páliban. A polgármester szerint azért, mert megszűntek a régiós és megyei pályázatok.

„A kistelepülések pályázati lehetőségei beszűkültek. Megszűntek a régiós, megyei támogatások" – mondta Póczik András. Páli polgármestere attól tart, hogy így elmaradnak a kisebb, de helyben fontos beruházások. Falujában például a temetői fejlesztések.

– Nemcsak Páli problémája, hanem a többi, hasonló községé is, hogy szűkös költségvetéssel kezdtük az évet – fogalmazott Póczik András. – A nehézségeken azonban úrrá tudtunk volna lenni, ha számunkra kedvező pályázati kiírások állnak rendelkezésre. Attól félek azonban, hogy ezek elmaradnak. Tavaly már nem állt rendelkezésre a regionális, de kaptunk némi megyei segítséget. Nem voltak persze ezek nagy összegek, de nekünk minden fillér jól jött.

A községben pályázati támogatással fejlesztették többek között a temetőt az elmúlt években. Felújították, átépítették a ravatalozót, a nagykeresztet, a polgármesteri hivatalt, a közösségi és művelődési házat.
A polgármester most úgy véli, a hasonló beruházásokat nem tudják finanszírozni.

Páliban a temetőt pályázati támogatással fejlesztették. Átépítették például a ravatalozót.
Páliban a temetőt pályázati támogatással fejlesztették. Átépítették például a ravatalozót.


– A temetőt szeretnénk tovább szépíteni. Ehhez mindenképpen szükség lett volna a pályázati támogatásokra. Talán a LEADER-program lesz egyedül, ahonnan a falvak némi segítséget várhatnak – jegyezte meg.

Póczik András polgármester
Póczik András polgármester
A másik érzékeny terület, ami Póczik András szerint az önkormányzatokat érinti, a közmunkaprogram. Korábban jól működött a rendszer. A helyieket a közterületek rendben tartására alkalmazták elsősorban és mindenki jól járt. Változott azonban a helyzet.

– Meggyőződésem, hogy elhibázott és elhamarkodott intézkedés volt a keret szűkítése. A mostani közmunka-támogatással napi négy órában tudunk foglalkoztatni és csak két-három hónapos időszakra. Így viszont nem lehet hatékony munkát végezni – tette hozzá a polgármester. A községvezető biztatónak tekinti, hogy az ígéret szerint nyáron átdolgozzák a szabályokat. Póczik András reméli, hogy a régihez hasonló állapotokat állítanak vissza. 

Olvasóink írták

  • 1. janika 2011. április 11. 17:38
    „Hisz már minden faluban megvannak a sablon ravatalozók és a játszóterek milliókért! Sőt a falvak lakói közpénze és az ingyen pénz is jól jön a szennyvíz csatornásoknak! Lesz pénz zsebelési lehetőségük ingyen!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresztáldás a szili iskolában

Ünnep lesz a helyi általános iskolában kedd délelőtt 10 órától. Tovább olvasom