Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Eltűnőben Rábaköz perece

A Rábaköz legjellegzetesebb csemegéje a perec, melyet közel kétszáz éve sütnek ünnepi alkalmakra
A Rábaköz legjellegzetesebb csemegéje a perec, melyet közel kétszáz éve sütnek ünnepi alkalmakra. „Az 1900-as évek első felében Csorna, Kapuvár, Szany, Szil, Bogyoszló és Rábapordány voltak a fő fészkei, napjainkban azonban csak Csornán sütik" – olvashatjuk Timaffy László Rábaköz és a Hanság című könyvében.

A csornai Holczer Istvánné Teri néni harmincöt éve készít rábaközi perecet. Volt idő, amikor búcsúkra annyi megrendelést kapott, hogy alig győzte készíteni. Ma már más a helyzet.


Azok a ’70-es évek

– Édesapám kérésére készítettem először rábaközi perecet – mondta a csornai Holczer Istvánné. – Az alapokat tudtam ugyan, ellestem a szintén csornai Bakos nénitől, de addig egyszer sem próbálkoztam a sütésével. Aztán lassan belejöttem, egyre jobban sikerültek. Akkoriban még csak otthonra sütöttem néhány darabot, mert főállásban gondnokként dolgoztam a vízügynél – emlékezett vissza Teri néni. Eleinte többen is foglalkoztak perecsütéssel a városban, aztán elkezdték iparosítani, és öten maradtak, akik kiváltották az iparengedélyt. A rábaközi perec akkor, a ’70-es években élte a fénykorát.

Négyszáz sütemény hetente

Teri néni elmondta, azelőtt búcsúkra annyi megrendelést kapott, hogy alig győzte készíteni. Persze manapság is rendelnek nagyobb tételben, de a legtöbben csak néhány darabot vesznek. Drága lett az élet, az emberek meggondolják, mire költik a pénzüket. Teri néni körülbelül négyszáz süteményt készít hetente.

– Hála istennek, eddig még minden alkalommal elfogyott, a piacon mindig akad rá vevő. Sokan rendelnek a környező falvakból, de van például budapesti kuncsaftom is – tudtuk meg Teri nénitől.

Gyomorsavra is nagyon jó

Teri néni elmondása szerint főleg az idősebbek viszik, de azok is, akiknek sok a gyomorsavuk, mert arra nagyon jó. Néhány kivételtől eltekintve a fiatalabbak számára ez a csemege szinte ismeretlen. Pk már az elkészítéssel sem próbálkoznak.

– Sokan jöttek hozzám, szerették volna megtanulni a szakmát. Én meg is mutattam, nem titkoltam a receptet, mégis feladták. Talán azért, mert az elkészítése nem könnyű. A megfelelő minőségű alapanyagok kiválasztásán nagyon sok múlik, a tészta elkészítése sem egyszerű, amit aztán többször is át kell darálni, hogy hólyagossá, könnyűvé váljék. Pihentetés után nudlikat sodrok belőle, amiknek a végét jól összekapcsolom. Ezután mehetnek a kifőzőbe, ami megint csak kényes folyamat.

Egy napig pihen a tészta

– Legalább egynapnyi pihentetés után süttettem ki őket egy szanyi péknél. Nagy odafigyelést igénylő, fárasztó munka ez, és ma már nem is annyira kifizetődő, mint egykor. Volt olyan is, aki azt mondta, ezt már csak megszállottak csinálják – teszi hozzá Teri néni. Régebben féltve őrizték a rábaközi perec elkészítésének a módját az emberek, nem akarták átadni a titkot.

– Nem tanították ezt sehol, én is csak ellestem a szakmát. Máshogy nem is lehetett elsajátítani – árulta el Teri néni. – Én bárkinek megmutatnám szívesen, de sajnos nem elég kitartóak az emberek. A rábaközi perec a legjellegzetesebb tésztája volt ennek a térségnek, ma pedig már szinte kuriózumszámba megy. Tartok tőle, hogy megfelelő utánpótlás hiányában előbb-utóbb ki fog veszni ez a mesterség, bár sohasem lehet tudni, mit hoz a jövő. Egyszer talán majd újra divatba jön.

Rossz a marketingje

Kozma Csaba csornai vendéglátós mindkét éttermében népszerűsíti a rábaközi perecet, külföldi vagy az ország másik végéből érkező vendégei pedig kóstolót is kapnak. P úgy látja, a perec marketingje nem túl jó, ezért a süteményt nem az értékeinek megfelelően ismerik el.
– Szeretnénk megmutatni a hozzánk betérőknek a térség egyéb értékei mellett a rábaközi perecet is – mondta érdeklődésünkre Kozma Csaba. – A helyieknek természetes a perec látványa, a vidékiek, külföldiek körében pedig általában sikert arat. Meglepődnek például, hogy édes és könnyű tésztáról van szó, és az ízét is megkedvelik.

Mi annyit tudunk tenni a perec érdekében, hogy népszerűsítjük, elmondjuk, hogy készül és milyen hagyományai vannak. Azt hiszem, leginkább az idősebbek között népszerű a perec, a fiatalok talán nem is nagyon ismerik, hiszen kevés reklámot kap, hiányzik a marketing. És persze az is igaz, hogy az ifjabb korosztályt inkább a gyorséttermes, pizzériás, hamburgeres ételek fogyasztására buzdítják és nem a hagyományos, népi ételek a népszerűek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az intézményeket hasznosítják

A kisközségek lélekszámának csökkenésével egyre több településen kerül veszélybe az iskola és óvoda fenntartása. A kevés gyerek miatt ugyanis a helyi önkormányzatok képtelenek megtartani intézményeiket. Az ovisok és iskolások ingázni kényszerülnek, de az épületek a faluban maradnak. A települési vezetők megpróbálják az ingatlanokat hasznosítani. Tovább olvasom