Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Eltűnik a dzsumbuj a kapuvári Margit Híd utcából

A kapuvári tekepálya melletti szeletív gyűjtősziget környékén rendszeresen nagy a szemétkupac. Felszámolják.
A lényeg
• térdig ért a szemét a kapuvári tekepálya mellett
• a város hetente takarította a kukák környékét, hiába
• felszámolják a gyűjtőszigetet
• a hulladékszállító cégnek június 30-ig kell új gyűjtőszigetet kialakítania

Olvasónk írta
: "Kapuváron a Pozsonyi utca elején lévő lerakónál is áldatlan állapotok vannak! Nézzék csak a mellékelt képet! Már a patkányok is odajárnak a konténerekhez! Kicsit több odafigyelést, felelősségteljesebb gondolkodást!"

A facebook közösségi oldalon az is olvasható, hogy a fotón látható állapot rendszeresen előfordul.
 
Olvasónk február 2-án küldött fotója
Olvasónk február 2-án küldött fotója
 
Szintén a közösségi oldalon találtunk egy fotót, amelyen a gyűjtősziget tiszta (febr.11.)

Megtisztítva - olvasónk fotója febr. 11-én készült
Megtisztítva - olvasónk fotója febr. 11-én készült

Illetve még sem tiszta, mert az edények mögött már ismét gyűlik a szemét:


olvasónk fotója
Olvasónk fotója

Konkrét kérdéseket tettünk fel a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási (STKH) társaságnak a kapuvári Margit híd utcai (Teke pálya melletti) szelektív gyűjtőszigettel kapcsolatban. Sajnos a válaszból nem derült ki semmi. Tovább "nyomoztunk"!

Kérdéseink a kapuvári Margit híd utcai szelektív szigetről, amelyeket ismét elküldtünk az STKH-nak:

• Hetente hány alkalommal tisztítja társaságuk a szelektív szigetet?

• Mi lehet a megoldás? Napi rendszerességgel üríteni? Több konténert elhelyezni?

• Olyan lehetőségről is hallani, hogy felszámolják azon a helyen a gyűjtés. Valóban
célravezető megoldás lenne?

• Ha jól tudjuk, a megszüntetésről az önkormányzat dönthet. Ha az önkormányzat nem kívánja
megszüntetni a szigetet, akkor mégis a gyakrabban történő takarítás vezetne célra. Erről
mit gondolnak a társaságnál?

A hulladékgazdálkodási társaság vezetőjének válasza kérdéseinkre:

"A Kapuvári Önkormányzattól kaptunk lehetőséget szelektív hulladékgyűjtő konténerek (papír, PET palack, üveg) közterületen történő elhelyezésére azért, hogy terjedjen a korszerű hulladékkezelő szemlélet.

Az STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. feladata, hogy a szelektív gyűjtő konténereket rendszeresen ürítse, azokat mind esztétikailag, mind  funkcionálisan rendbe tartsa.

A közterületet érintő egyéb feladat a közterület tulajdonosának a dolga - írta válaszában Kosztka László, az STKH ügyvezető igazgatója.A kisalfold.hu úgy tudja, a gyűjtősziget kihelyezését az önkormányzat engedélyezheti és a megszüntetéséről is az önkormányzat dönthet. Arról is van információnk, hogy többen a szelektív sziget megszüntetése mellett kampányolnak.

A város hetente takarít

Vertetics István, a kapuvári önkormányzat városfejlesztési osztályának vezetője tudatta portálunkkal, "az önkormányzatnak valóban feladata a közterületek rendben tartása. Még akkor is, ha az STKH kukáik körül halmozódik a szemét. Mégis, talán nem jogászkodni kellene ebben az esetben, hanem közösen keresni a megoldást azok ellen a szemetelők ellen, akik szégyenfolttá tesznek egy amúgy nemes célra létrehozott szelektív gyűjtőudvart. A város közhasznú feladatokat ellátó munkásai minden hétfőn a Margit híd utcai "illegális szeméttelep" takarításával kezdenek. Az ott hétről hétre felhalmozott, az STKH által ott hagyott hulladékot saját költségén viteti el a város. Sajnos a szemetelők olyan intenzitással "dolgoznak", hogy olykor már a hét közepi takarítás beiktatása is kevés" - tájékoztatta portálunkat az osztályvezető.

Felhívás

Vertetics István hozzátette, amenyiben valakit bizonyíthatóan rajtakapnak, hogy illegálisan helyezi el hulladékot, azt 50 ezer forintra büntethetik. "Meg is tennénk, de vélhetően kiváló helyismerettel rendelkező emberekkel van dolgunk, mert hiába szerveztünk már eddig is több figyelőszolgálatot, tetten érni senkit nem sikerült. Lakossági segítség nélkül nem is fog, kérjük a Kisalföldön keresztül is közelben élőket: írják fel a rendszámot, fotózzák le őket, ha tudják, tartoztassák fel a szemetelőket, hívják a rendőröket a 107-en, ez közös érdekünk" - intézett felhívást az osztályvezető a kapuváriakhoz.

Június 30. - Új helyen lesz gyűjtősziget

"Az STKH Margit híd utcai lerakójának megszüntetéséről és új építéséről amúgy hónapokkal ezelőtt már döntést is hoztak a kapuvári képviselők, de míg az új szelektiv hulladékszigetet megépíti a cég, aminek a végső határideje június 30, addig a közelben lakók együttműködésében bízhatunk. És takarítjuk tovább a közösségi együttélés minimumát be nem tartó polgárok után a szemetet" - tudtuk meg Vertetics Istvántól.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városi pénzből építi át kazánjait a Csornahő

Tovább olvasom