Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

Eltűnhet az oktatás Rábakecölből

Bár a helyi képviselők a szomszédos Beled mellett tették le a voksot, az alsó tagozat így is maradhatna a faluban.

Bár a rábakecöli szülők mindenáron helyben tartották volna az iskolát, napjainkban tűnik – legalábbis a település alpolgármestere szerint –, hogy éppen a szülők „elírató" döntése miatt már az alsó tagozat is elkerülhet a településről.

Hosszúra nyúlik az iskola körüli vita a Dél-Rábaközben. Ahogy azt lapunkban megírtuk (Kisalföld, 2007. február 16.), a rábakecöli szülők – akár a képviselő- testület döntésével is szembefordulva – alapítványi iskola helybe hozásával is megtartották volna településükön az oktatást. Bár a helyi képviselők a szomszédos Beled mellett tették le a voksot, az alsó tagozat így is maradhatna a faluban. Jelenleg azonban úgy néz ki, hogy a helybéli szülők máshova íratják csemetéiket és nem lesz meg az iskola indulásához szükséges létszám. A polgármester hangsúlyozta: a számítások és a jelenleg hatályos jogszabályok szerint akár a napokban született gyermekek is helyben tanulhatnának. A falu vezetése ehhez minden feltételt biztosított.

– A négy alsós évfolyamra minimum tizenhat gyermek kell Rábakecölbe, de a biztonságos, hosszú távú működés tizenhét-tizennyolc tanuló esetén lenne biztosított – tette hozzá a település vezetője. A jelenlegi helyzet alapján azonban van esély arra, hogy a más településekre beíratott alsó tagozatos gyermekek miatt nem „jön össze" a szükséges létszám és eltűnhet az iskola Rábakecölből. Tuba Erik kijelentette: ha ez a forgatókönyv valósulna meg, kihatna a helyi napközire, az étkeztetésre és ezáltal munkahelyekre is. – Ha nem nézem az elmúlt hónapok megfeszített munkáját és azt, hogy mindenáron helyben tartsuk az iskolát, a gyermekek érdeke, hogy a helyiek ide járassák csemetéiket, de úgy érzem, ez már csak nekem fontos – kesergett a fiatal polgármester. Úgy véli, most a szülőké a felelősség...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megváltást nem a hozsannázás hozta el

„Semmi vétket sem találok ebben az emberben." (Lk.23./4b) Tovább olvasom