Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | -1°C

Eltérő feladatkörrel, de maradhatnak a kistérségek?

Az önkormányzati törvény alapján a járások januári megalakulása után is tovább működhetnek a kistérségi társulások. A rábaközi kistérségi vezetők szerint számos feladat maradhat az önkéntességen alapuló szervezeteknél. Ezek akár egyfajta polgármesteri tanácskozótestületté is alakulhatnak.
A járási rendszer jövő januári bevezetése kapcsán a kistérségek sorsáról is nyilatkozott lapunknak Széles Sándor, a megyei kormányhivatal vezetője („Biztos helye lehet annak, aki marad", Kisalföld, 2012. március 29.).

Kijelentette, a járások megalakulása mellett az önkormányzati törvény lehetőséget ad a kistérségek önkéntes alapon nyugvó, további működésére is, ám ennek anyagi háttere még nem alakult ki. Lapunk megkérdezte a két rábaközi kistérség munkaszervezetének vezetőjét a további elképzelésekről.

– A járások alapvetően államigazgatási egységek lesznek – vélhetően egyéb, például választójogi funkciókkal – míg a kistérségek önkéntes önkormányzati társulások azzal a specialitással, hogy ezen társulási formát külön törvény szabályozza – mondta dr. Horváth Gyula, a csornai munkaszervezet vezetője. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az önkormányzatoknak ne maradna olyan feladatuk, melyet közösen ésszerűbb, célszerűbb ellátni.

Dr. Horváth Gyula
Dr. Horváth Gyula

– Gondolok a szociális ellátórendszerre, amilyen az időskorúak bentlakásos ellátása, a fogyatékosok napközi otthona, a járási kihatású pályázatok megírására és lebonyolítására – tette hozzá. Az szintén a társult településeken múlik, hogy fenntartják-e társulásukat – hiszen azt semmilyen jogszabály nem tiltja – és ha fenntartják, működtetnek-e közös hivatalt, vagy valamely település hivatala látja el a közös feladatokat.

– A járások területének kialakítása – tekintve, hogy jobbára államigazgatási funkciókat fognak ellátni – elsősorban nem az önkormányzatok és társulásaik, hanem a kormányzat feladata – utalt a csornai munkaszervezeti vezető Kóny hovatartozása kérdésére, melyről Széles Sándor elmondta, keresik a megoldást.

– Például egy bágyogszováti vagy egy magyarkeresztúri idősek gondozóháza működtetése nemcsak e települések érdeke, hanem a térségé. Ebből következően a fenntartás is közös feladat lenne – mondta dr. Horváth Gyula. Természetesen a járási központra, Csornára hárul a közös feladatok ellátásának egy része. – Egy biztos, közigazgatási értelemben eseménydús lesz az év – tette hozzá a munkaszervezeti vezető.

Kapuvári kollégája elmondta, a Kapuvár-beledi kistérségben számos feladat, így az oktatás, a belső ellenőrzés, a szociális alapellátás és többek közt a központi háziorvosi ügyelet működtetése is a társult települések közös feladata. – Az oktatást – kivéve az óvodák fenntartását – elviszi a járási hivatal, ám a felsorolásból kitűnik, továbbra is érdemes együttműködniük a településeknek – jelentette ki Dukai Tibor. Azt azonban hozzátette, a feladatok valamilyen szintű csökkenésével a munkaszervezetek is változhatnak.

Dukai Tibor úgy véli, a jelenleg kistérségi vezetőségként funkcionáló polgármesteri tanács a járások indulásával is maradhat, egyfajta együttműködési fórumként határozva meg magát. – Érdemes lenne ezt fenntartani, a településvezetők további szoros kapcsolattartása miatt – mondta a kapuvári munkaszervezet vezetője.

Olvasóink írták

 • 8. nagyonfááj 2012. április 03. 09:48
  „Tehát akkor továbbra is lehet a kistérségi izéknek munkaidőben a városban kószálni, vásárolgatni, traccspartizni, bratyizni, mert a várakozásaimmal ellentétben nem szűnik meg ez a "jól" működő apparátus...hajrá költséghatékony közigazgatás! Már rájöttem egyébként, hogy rosszul választottam hivatást magamnak, mert nálunk a munkahelyen dolgozni kell....és mint tudjuk aki dolgozik, az nem ér rá pénzt keresni!!!”
 • 7. merzsebet 2012. április 01. 13:07
  „Miről beszélsz én A Miklós bával vagyok rokoni kapcsolatban,Veled még véletlenül sem.
  Azért írtam a kiállításáról mert azt hittem hogy Téged is érdekel./régebbi komment-ek/Az csak hab a tortán/amit utálok/hogy nem vagyok önkormányzati dogozó.de ez nem is volt téma.”
 • 6. kukszi 2012. április 01. 07:47
  „Nem tudom,,milyen rokonságról beszélsz,nagyon mellé nyúltál.
  Egyszer azt írtad, hogy velem is rokonságban vagy,szeretném tudni hogyan,talán Ádámról-Éváról ?????
  Én családfámat elkészítették,de csornai önkormányzati dolgozó nincs benne senki.”
 • 5. merzsebet 2012. március 31. 19:49
  „Nem ara.kukszi, Nagy Miklósnak április 20.-án lesz Csornán kiáltása.Te is megnézed a rokont?”
 • 4. kukszi 2012. március 31. 18:40
  „Mi volt az a nagy munka amit produkáltak ???
  Talán a Magyarkeresztúri,Bágyogszováti idősek otthonánál össze hozott horribilis veszteségre gondolsz ???”
 • 3. merzsebet 2012. március 31. 16:25
  „Köszönet és tisztelet Dr Horváth Gyula és Dukai Tibor uraknak az eddigi munkájukért.
  Biztos vagyok benne hogyha megszűnik vagy átalakul a kistérségi társulás,mint felkészült szakemberek játszva találnak megfelelő munkát maguknak.”
 • 2. kukszi 2012. március 31. 07:38
  „Ja,ja, ja,minél több szervezet párhuzamosan egymás mellett működik annál jobb !!!!!!????
  Így lehet ám takarékoskodni,jó magyar szokás szerint.”
 • 1. alekínyó 2012. március 30. 15:04
  „azért a nyilatkozókon látszik,hogy ragaszkodnak a jól fizető pozíciókért, ugye???”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Politizálás helyett szakmaiságot

Budai Gyula szerint a földbérleti szerződések körüli hercehurca kizárólag politikai célokat szolgál.… Tovább olvasom