Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 4°C Még több cikk.

Eltemették Szanyban a nagybőgőt

Hagyományos farsangi cigánybált tartottak a hét végén Szanyban. A többnemzetiségű vendégsereg a hagyományoknak megfelelően eltemette a bőgőt, ezzel jelezve a farsangi időszak végét.
Id. Greznár Zoltán
A szanyi csárdában idén is megrendezték a hagyományos farsangi cigánybált, melyre számos vendéget vártak a környező országokból is. A talpalávalót idősebb Greznár Zoltán és zenekara szolgáltatta.

A prímás elmondása szerint a rendezvény hagyományai már ötven évre nyúlnak vissza és a rábaközi faluban az egész Dunántúlon szinte egyedülálló mulatságot tartanak. Miután a zenészek több helyről verbuválódtak, nehéz volt a szombati cigánybál időpontját összeegyeztetni. Zenekaráról idősebb Greznár Zoltán elmondta: a prímet mellette egyik fia viszi, a tagok egy része pedig a budapesti Rajkó Zenekarban játszik.

A közel kétszáz fős vendégseregben svéd, német, osztrák, de angol mulatozók is voltak.
A vacsorát is halk cigányzene kísérte, majd ezután újult erővel folytatódott a mulatozás. Éjfélkor a hagyományos bőgőtemetés következett. Erről idősebb Greznár Zoltán elmondta: az évtizedekre visszanyúló szokás szerint az éjféli temetést egy erre kijelölt pap végzi, aki a zenekar tagjairól is szól pár szót.

Így történt ez most is és miután lefektették a nagybőgőt, a következő szavakkal temették el: „Bőgő, bőgő, nagybőgő, te már többet nem bőgsz!" Ezzel – a hagyomány szerint – a farsangi időszak véget ér. Nem úgy, mint a szanyi cigánybál, ahol hajnalig szólt a muzsika.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száz év hittel, becsületes munkával

A kapuvári Lumniczer-kórház ápolási otthonában tegnap köszöntötték századik születésnapján Köves… Tovább olvasom