Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Elszármazottak (is) gazdagítják a falut

Pályázati lehetőségek nélkül, saját erőből és az elszármazottak segítségével fejlesztenek Vágon. A falu a Fraditól kapott üléssorokat sporttelepének új nézőterére.
– Igyekszünk segíteni élőknek és holtaknak egyaránt az idei évben futó helyi fejlesztésekkel – kezdte Pálfi Imre vági polgármester. Két nagyobb munka folyik most: szinte teljesen új külsőt kap a temető ravatalozója, valamint a Fradi-pályáról kapott üléssorral is csinosítják sportpályájukat.
A ravatalozó korszerűsítésére évtizedek óta pályázati forrást várt a falu, ám ezek sikertelenségét megunván saját erőből fogtak neki a felújításnak. Az épület új előtetőt kap, teljes szerkezeti felújítással. A munkákra közel kétmillió forintot költ a községháza, melyhez most nem vettek igénybe közadakozást.

– A lakosokat már nem szeretnénk tovább terhelni az építési költségekkel is. A temető közvilágítását így is az egyik elszármazottunk cége végezte, térítésmentesen – mondta a polgármester. Jelenleg az ácsok dolgoznak az épületen, májusban be is fejeződik a ravatalozó felújítása.
A helyi sportpályán éppen két éve újították fel a sportöltözőket. – Az Üllői úti régi Fradi-pályáról kaptunk közel száz ülőkét a frissen emelt, fedett lelátónkra. A zöld-fehér festést kellett a helyi csapat piros-fekete színeire átfesteni – jegyezte meg Pálfi Imre. Napjainkban a temetőben is tevékenykedő vállalkozás építi ki a pálya világítási rendszerét. Ezt is térítésmentesen. A polgármester hozzátette, a pályafelújítás költségeit a sportra adott társasági adóból állják. Ebben az évben még az óvoda külső tatarozását szeretné elvégeztetni a testület.

Ravatalozó: kétmilliós saját forrásból készül.
Ravatalozó: kétmilliós saját forrásból készül.

– Sajnos az alig 42 milliós büdzséből sokkal többre nem futja, pedig szükség lenne az utak, járdák nagyobb mértékű javítására – mondta a vági vezető. Ugyancsak a tervek között szerepel egy köztérfigyelő kamerarendszer kiépítése is. – Lakosságunk zömét idősebbek alkotják, akikre egész nap szeretnénk a kamerákkal is vigyázni amellett, hogy kiváló polgárőrcsapattal büszkélkedhetünk – tette hozzá Pálfi Imre. Ugyancsak a tervek között szerepel az önkéntes tűzoltó-egyesület „felfejlesztése", melyhez jó alapot jelenthetnek a nyugatról kapott felszerelések is.

– Sajnos, a néhány éve indított „1 forintos telek" akciónk nem váltotta be a reményeket. Egy telket vettek meg, azt is árulják éppen – fogalmazott a polgármester. A faluban így is sok az eladó ingatlan, a kétszáz ház tizede, mintegy húsz várja reménybeli vevőjét. Pálfi Imre kiemelte, három-négy millió forintért akár gázfűtéses családi házat is lehet venni a településen.

A falu vezetője szerint élhető, hangulatos községe megfelelő lenne fiatal családoknak is. Erősek a civil kötődések (horgász-, sportegyesület, Rába-kör várja tagjait), szép a természeti környezet, a beköltözőket önkormányzati tulajdonú bérlakások is várnák.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Muskátlik Hany Istóktól - fotók a virágvásárról

Ismét kedvezményes virágvásárt tartottak a kapuváriaknak.

Tovább olvasom