Kisalföld logö

2017. 04. 26. szerda - Ervin 12°C | 21°C Még több cikk.

Első tányérját hatévesen készítette a fazekasmester

Autószerelőnek készült, de a hat évszázados családi hagyomány visszahozta a fazekaskorong mellé. Völcsey Lajos sérült kézzel is bravúrosan formálja az agyagot.

Az 1800-as években 32 fazekas élt a Rábaközben, apáról fiúra szállt a mesterség. Néprajzosok szerint a döri fazekasdinasztia – melynek Völcsey Lajos a legfiatalabb tagja – 600 éves múlttal bír. Édesapja és nagyapja után sajátította el a fazekasságot: ˝Amikor láttam, hogy ők ketten együtt dolgoznak, mindig megjött a kedvem a korongozáshoz˝ – mondja Lajos. A ma 47 éves mester hatévesen ült először a korong mögé, első alkotása egy tányér volt. E munkájára máig emlékszik.

Tizenkét éves korában kapott egy motort, autószerelőnek kezdett tanulni. Ám mindig ott motoszkált benne, hogy folytassa elődei mesterségét. Édesapja halála után úgy döntött, fejleszti addigi tudását és ő lesz az, aki továbbviszi a fazekasságot Dörben. Apja mindig is szerette volna, ha ezt választja hivatásául, s nagyapja is mindig azt mondta neki: ˝Addig szeretnék élni, míg megtaníthatlak fazekasnak.˝

Lajos első megrendelése száz darab tojáskeltésre használatos galambtojató volt. ˝Vért izzadtam, mire megcsináltam, de készen lettek˝ – meséli mosolyogva.

Tányérok, díszek, csalikancsók születnek Völcsey Lajos keze nyomán.
Tányérok, díszek, csalikancsók születnek Völcsey Lajos keze nyomán.

Lajos tizennyolc éve agyagdarálás közben elvesztette jobb keze három ujját, de pár hét után újra munkába állt és ugyan idő kellett hozzá, de kellő kitartással mára így is szebbnél szebb munkái születnek. 2000-ben Budapesten bizonyítványt is szerzett szakmai tudása elismeréséül.

Tartok tőle, hogy ki fog halni a mesterség, hétéves unokahúgom, Fanni viszont nagyon érdeklődik a korongozás iránt - mondta Völcsey Lajos.
A mester úgynevezett fakéses karcolásos módszerrel dolgozik. Ez a legegyszerűbb rábaközi motívumok elkészítésére, valamint a helyiek által kedvelt, nemes egyszerűségű tárgyak, használati eszközök díszítésére alkalmas, agyagba rajzoló eljárás.

Modern alkotások készítésére is vállalkozik, de inkább a hagyományos díszeket, eszközöket készít, ahogy azt annak idején elődei tették. Az egyik jellegzetes munkája a Völcsey-műhelyben is előforduló, a több közül csak egy, valóban ivásra is alkalmas nyílású csalikancsó.

˝Tartok tőle, hogy ki fog halni a mesterség, hétéves unokahúgom, Fanni viszont nagyon érdeklődik a korongozás iránt˝ – mondta befejezésül.

Böröcz Tímea

Olvasóink írták

  • 1. Csajsziland 2010. július 06. 09:00
    „Én láttam a keze munkáját, nagyon tetszik, hamarosan el is látogatunk hozzá.
    Ötletes, szép tárgyakat csinál, a csalikancsó nyitjára még nem jöttünk rá :-)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

173 járművet ellenőriztek a rendőrök

Az ellenőrzések keretében 208 személyt és 173 járművet vontak ellenőrzés alá. A program végrehajtása… Tovább olvasom