Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Első lépés: állagmegóvás a grófi majorban

Dénesfa egyik legjelentősebb épített öröksége a Gróf Cziráky-major. Mostani tulajdonosai évekig tehetetlenül nézték pusztulását, kezük ugyanis kötve volt a műemléki védettség miatt.

A tulajdonosok elvégezhetik a dénesfai Cziráky-major épületének állagmegóvó felújítását. Évekig éppen a védettség miatt romlott az ingatlan állapota. Leginkább a tetőszerkezetre fér rá a felújítás. Most ígéretet kaptak arra, hogy egy mai, modern, de a majorság összképét nem rontó megoldással élhetnek a helyiek.

Takács Lajos polgármester a grófi épület egy részének tulajdonosa. Ő képviselte társai és saját érdekeit a hatóságok előtt.

– Évek óta húzódik ez az ügy, közben a ma műhelyként, raktárként hasznosított épület beázott, pusztult, de nem nyúlhattunk hozzá – mondta a Kisalföldnek. – Annyi pénzünk természetesen nincs, hogy a teljes, az előírásoknak megfelelő rekonstrukciót elvégeztessük. Többször kértük, hogy legalább a tető javítását engedjék meg, de sikertelenül. A napokban viszont megkeresett az illetékes hivatal vezetője, aki megígérte, ha ismét kérvényezzük, hozzájárul az értékmentéshez. A mostani helyzet nem tesz jót a falaknak sem, de a beázás miatt féltjük ott tárolt gépeinket, berendezéseinket is.

A dénesfai major tulajdonosai a tető felújításával megóvják az évszázados falakat és saját értékeiket is, mondja Takács Lajos. Fotó: Kisalföld-archívum
A dénesfai major tulajdonosai a tető felújításával megóvják az évszázados falakat és saját értékeiket is, mondja Takács Lajos. Fotó: Kisalföld-archívum


A polgármester hozzátette: ha módjukban áll, pályázni is szeretnének a beruházásra. Egyelőre nem számolták ki a várható költségeket, de a tulajdonostársak megosztoznak a kiadásokon. A tervek szerint már a télre szeretnék elvégezni a szükséges munkákat.

– Örülünk, hogy végre előbbre léphettünk. A Cziráky-major falunk egyik legértékesebb épített öröksége. A magtárak, istállók, kocsiszínek négy hektáron fekszenek. Természetesen mi is azt szeretnénk, ha a grófi idők állapotát tudnánk visszaállítani, de erről álmodni sem merünk a költségek miatt. Pályázatot pedig erre a célra egyelőre nem találtunk, a mostani állagmegóvás költsége töredéke lesz az eredeti állapotok visszaállításának – fogalmazott Takács Lajos.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2011. június 17. 14:06
    „Grófok után jöttek a naplopók?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakmai próba: a megye legjobbjai

A megye legjobb tűzoltói versenyeztek szerdán és csütörtökön Csornán. Tovább olvasom