Kisalföld logö

2018. 09. 24. hétfő - Gellért, Mercédesz 11°C | 18°C Még több cikk.

Elrepült a fészekből kiesett fióka

Sipos Tibor őrkerület-vezető egy fészekből kiesett, repülni még nem tudó sasfiókát talált a közelmúltban a Hanságban. Biztonságos helyre téve a szülők háborítatlanul etethették tovább fiókájukat. A megerősödött madár a napokban elrepült.
Sipos Tibor őrkerület-vezető. A fióka madárgyűrűt kapott, a szülők tovább etették. Miután megerősödött, elrepült.
A természetvédelmi munka eredményeként a fokozottan védett rétisas hazai állománya évről évre nő. A Kisalföldön három pár fészkel. Az egyik pár fiókája a közelmúltban kiesett a biztonságot adó fészekből.
– A rétisas általában egy-két fiókát nevel, ebben a fészekben azonban három lakott – mesélte Sipos Tibor, a Fertő–Hanság Nemzeti Park őrkerület-vezetője. – Éppen aznap repültek ki, de egyikük még nem volt repképes és a fészekhez közeli földúton ugrált esetlenül. Amikor megtaláltam, nagyon gyámoltalan volt, ezért könnyen meg lehetett fogni.
„ Természetes ellensége nem lévén inkább az emberektől kellett biztonságos helyre tenni, hiszen ha valaki más talál rá, esetleg hazaviszi a fokozottan védett madarat. A közeli tisztás ilyen helynek bizonyult."

– A fióka madárgyűrűt kapott és a szülők tovább etették a földön. Ennek köszönhetően, ahogy magam is láttam, a napokban elrepült – mondta Sipos Tibor. – Mivel ezt a területet a szülők birtokolják, a fiókáknak máshol, távolabb kell otthont találniuk, bár az igaz, hogy 20–30 kilométernél nem mennek messzebbre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túlsúlyos disznók, fogyatkozó türelem

Megállapodás ide, megállapodás oda, úgy tűnik, továbbra sincs nyugalom a sertéspiacon. A jószágok… Tovább olvasom