Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Előzetesben az osztrák gyűjtő

Mosonmagyaróvár-Vág - Lőfegyverrel, illetve lőszerrel, valamint kulturális javakkal való visszaéléssel gyanúsítják azt az osztrák férfit, akinél a hétvégén találtak fegyvereket, több száz lőszert és náci relikviákat. A bíróság hétfőn elrendelte előzetes letartóztatását.
Amint arról korábban beszámoltunk, közúti ellenőrzésre állítottak meg a pénzügyőrök egy 58 éves osztrák állampolgárt a hétvégén a rajkai határátkelő közelében. A kocsi átvizsgálása során lőfegyver és riasztófegyver, lőszerek, valamint náci relikviák kerültek elő. Az ügyben a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság indított nyomozást. A bíróság hétfőn elrendelte a férfi előzetes letartóztatását.

Az osztrák férfit kihallgatták, melynek során elmondta a rendőröknek, hogy a Rábaközben, Vágon is van háza. Ennek alapján a nyomozók még a hétvégén házkutatást tartottak az ingatlanon. Itt további csaknem hétszáz, többségében maroklőfegyverhez, illetve sörétes puskához való lőszert találtak a szekrényben. Emellett előkerült egy sörétes puska és egy hozzá tartozó tartalék lefűrészelt cső is. Az eset súlyára tekintettel a rendőrök indítványozták a férfi előzetes letartóztatását, amit a bíróság már el is rendelt.

Relikviák: Tulajdonosa nem tartotta nyilvános helyen, így nem történt tiltott önkényuralmi jelképekkel való visszaélés.

A gyanúsított kihallgatása során azt állította, hogy a náci relikviákat, dokumentumokat, fényképeket, munkakönyveket és jelvényeket, valamint a fegyvereket, lőszereket észak-dunántúli bolhapiacokon, vásárokon szerezte be számára ismeretlen árusoktól. A tárgyakat aztán egy Bécsben élő ismerősének akarta továbbértékesíteni. A férfi ellen ezért lőfegyverrel vagy lőszerrel, illetve kulturális javakkal való visszaélés bűntette gyanújával indult eljárás. Noha náci relikviákat találtak nála, tiltott önkényuralmi jelképpel való visszaélés miatt nem indult ellene nyomozás, mivel ezeket nem nyilvános helyen tartotta.

Olvasóink írták

 • 2. GHMS 2008. január 09. 16:19
  „BTK szerint nem büntethető így a jelképek miatt, SŐT! ennek ellenére elvették tőle, pedig BTK szerint az kobozható el, amivel bűncselekményt valósítottak meg.
  fegyvertörvényünk is egy nagy 0, aki akar, úgyis tud venni, nem a fegyvert kell büntetni hanem aki rosszra használja.
  nézzék meg a szomszéd országokban a fegyvertartásra vonatkozó szabályokat!

  korrupt, ávh-s rendszer..
  megj.: vörös csillag is tiltott, mégis dunaujvárosban vonultak vele, nem is szóltak nekik...”
 • 1. MHDS 2008. január 08. 20:56
  „Az osztrák állampolgárra ugyanúgy vonatkoznak a magyarországi szabályok ittléte során, mint bármelyik magyar polgárra! A törvény nem ismerése nem mentesíti a felelőség alól! Azzal viszont nem értek egyet, hogyha gyűjtő az illető, és ezen önkényuralmi jelvények és szimbólumok nála felbecsülhetetlen értéket képviseltet, akkor azt miért is kell bűntetni? Nem gyakorolt hatást vele, nem mutogatta és nem tette nyilvánossá meglétét! A lőfegyverrel való visszaélés az valóban bűncselekmény, semmi kétségem efelől: azonban itt is nagyon fontos szempont az, hogy ezen fegyverek kibiztosítottak vagy "hatástalanítottak" voltak. Mert ezen utóbbi esetben szintén gyűjtemény egy darabja lehet, amivel bárki szabadon ajándékozhat / vásárolhat Magyarországon! Ha kiderül az utólagos törvényszéki vizsgálat során, hogy a fegyvert használta, illetőleg használatba vette volna még, akkor megérdemli az előzetest és később a fegyházat, de addig nincs miért meggyanúsítani! Nem tudom kinek mi a véleménye erről?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúszásmentesítés tavalyi árakon

Kapuvár - Kapuvár önkormányzata pályázati úton választotta ki a jég- és hómentesítéssel megbízott… Tovább olvasom