Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 23°C Még több cikk.

Előttünk a fröccsözés kora

A megszorítások már éreztetik hatásukat a kiskereskedelemben. Körutunkon arról érdeklődtünk, érzékelhető-e változás fogyasztási szokásainkban az utóbbi időben.

A megszorítások már éreztetik hatásukat a kiskereskedelemben. A Kisalföld által megkérdezett kereskedők a közterhek növekedése mellett átlag harmincszázalékos visszaesést tapasztalnak, ám autót még sokat veszünk.

Körutunkon arról érdeklődtünk, érzékelhető-e változás fogyasztási szokásainkban az utóbbi időben.

A Rábaközben is dolgozó Hernyák Gábor ruhakereskedő elmondása szerint a butikokban a harminc százalékot is eléri a forgalomcsökkenés és ehhez még hozzájárul a közterhek emelkedése is. – Sokat „lökött" rajtunk a multik vidéki terjeszkedése is, ám a megszorítások elsősorban a kereskedelem azon részét sújtják, ahol nem létszükséglet a mindennapi bevásárlás – mondta a kereskedő. Egy boltját már bezárta az idén, a többi esetében a nyitva tartás bővítésével próbál vásárlókat csalogatni.

Konkrét százalékkal nem szolgált a Mihályiban dolgozó Halász László mezőgazdasági vállalkozó, ám azt kijelentette: számottevő csökkenést lát az év eleje óta. – A megszorítások nemcsak a kereskedelemben, de a termelésben is éreztetik hatásukat – tette hozzá. Véleménye szerint a vásárlók egyre inkább az olcsóbb termékeket keresik.

A fotócikkekkel kereskedő kapuvári Mészárosné Pölöskei Rita elsősorban a közterhek növekedésére panaszkodik. Mint mondta, emiatt nem vesz fel már új munkatársat a vállalkozásba. A nagyobb forgalomcsökkenést inkább az őszre prognosztizálja, jelenlegi mértékét nyolc-tíz százalékra becsüli.

Az alapvető élelmiszerekkel kereskedő csornai Tóth Zoltán szerint ezekre a cikkekre mindennap szükség van, ezért itt nem látja a megszorítások negatív hatását. Prim László beledi vendéglátós azonban a csökkenést már harminc-negyven százalék környékére teszi. Hangsúlyozta: az emberek itt is az olcsóbb cikkek felé orientálódnak, „vége a hat-hét sörnek esténként, jön a fröccsözés kora" – mondta.

Bognár Csaba olajszármazékokkal kereskedik több megyei településen. Véleménye szerint többször tankolunk, ám alkalmanként kevesebb pénzért. – Évente húsz százalékkal nő a motorizáltság, ebből azonban a forgalomban nem látszik semmi, tehát ekkora mértékű csökkenéssel számolhatunk – jelentette ki a vállalkozó.

A fentiekkel ellentétes hatás érződik azonban az autók kereskedelmében. Az egyik kapuvári autócentrum vezetője szerint nincs gond az eladással, a megszorítások inkább a szerviznél és az alkatrészeladásnál (harmincszázalékos csökkenés) éreztetik hatásukat. – Idén év elején több autót adtunk el, mint a tavalyi év hasonló időszakában – annak ellenére, hogy vásárlóink bevallottan rossz évre számítanak – mondta Licskai Mihály. Hangsúlyozta azonban: sok az egyik – általában rosszabb – hitelből egy másikba „menekülő" vásárló, ezenkívül a nyári nyaralások miatt forgalomesésre számít a következő hónapokban.

Turbók Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érdemes diákok

A hagyományokhoz híven az önkormányzat idén is Csorna Város Érdemes Diákja kitüntetésben… Tovább olvasom