Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 7°C | 10°C Még több cikk.

`Először élhető települést teremtsünk`

Cirák - Megválasztásakor az intézményeik megtartását és apróbb fejlesztéseket tűzött ki célként maga elé Tóth Sándor, Cirák polgármestere. A település iskolájába ma már több környékbeli községekből is ide járnak a kisdiákok. Tíz-tizenöt új munkahelyet is remélnek a faluban.
– Megválasztásomkor a legnagyobb tervem az volt, hogy a testülettel karöltve megtartsuk településünk intézményeit – mondta Cirák egy éve megválasztott polgármestere. Tóth Sándor elmondta: több hónapig vizsgálták annak lehetőségét, hogy iskolájuk és óvodájuk helyben maradhasson. Felmerült a szomszédos Beledhez való csatlakozás is, ám végül egy alapítványi fenntartású iskola mellett döntöttek. Az intézménybe jelenleg mintegy hatvan tanuló jár, a helyi és gyórói gyermekek mellett Dénesfáról, Himódról és Répceszemeréről is hordanak ide diákokat. Az alapítvány átvette a konyhát és a tizennégy gyermekes óvodát is. – A helybéliek örülnek annak, hogy megmaradtak az intézmények, remélhetőleg a jó kapcsolatot az alapítvánnyal a továbbiakban is tudjuk tartani – jelentette ki a polgármester.

– A településen megpróbálunk apróbb lépésekkel fejleszteni, ekképpen például tíz-tizenkétmillió forintból nemrég két önkormányzati utat is felújítottunk – mondta Tóth Sándor. Hangsúlyozta, az intézményfenntartással járó problémák megszűnte miatt a költségvetésben megmaradt pénzeket a falu csinosítására tudják fordítani.

Tóth Sándor: A munkahelyteremtés mellett csinosítjuk a falu központját is. Fotó: Turbók Attila


Első helyen a ravatalozó teljes felújítása áll, hiszen ahogy a polgármester kijelentette, egy település megítélésében is fontos szerepet játszik az, hogy milyen állapotú a temetője. Kiemelt feladatként kezelik a falu központjának felújítását is, az árkok, a buszmegálló és a járdaszigetek kialakítására pályázati pénzeket várnak Cirákra. – Először élhetőbb települést teremtsünk, hogy megőrizzük Cirák vonzerejét – fogalmazott Tóth Sándor. A helybéliek szerethetik is falujukat, hiszen nemrég mintegy száztíz méternyi járdát újítottak fel lakossági összefogásból.  - Csak megköszönni tudom a cirákiak segítségét, hiszen a munka akár hárommillió forintot is elvitt volna a helyi büdzséből, a társadalmi munka révén azonban ennek töredékéből megcsináltuk.

Úgy véli azonban, nemcsak a külcsínre kell pénzeket fordítani, de munkahelyeket is hozni kell Cirákra. – Van egy önkormányzati terület, amit akár térítésmentesen is odaadunk egy esetleges beruházónak – tette hozzá. Előrehaladott tárgyalások folynak az iskolát üzemeltető alapítvány és a kapuvári ruhaipari zrt. közt arról, hogy a kapuvári cég egykori ciráki varrodájába az alapítvány hozna munkát, ha a gépeket visszaállítják az épületbe. – Kezdetben tíz-tizenkettő, később húsz-huszonöt dolgo-
zónak jutna munka Cirákon, közülük már többen voltak próbamunkán is – mondta Tóth Sándor.

Az esetleg betelepülni szándékozók részére új házhelyeket alakít ki az önkormányzat, hogy a hatszázhúsz körül stagnáló lakosság létszámát megpróbálják növelni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzoltószertár-felújítás összefogással

Farád - A helyiek összefogásának köszönhetően sikerült a farádi tűzoltószertár tetőzetét felújítani.… Tovább olvasom