Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 12°C | 24°C Még több cikk.

Élőlánccal tiltakoznak az elterelés ellen

Figyelemfelkeltő Rába-napot tervez tavasszal a sobori önkormányzat. Céljuk, hogy a folyó „életét” és titkait is bemutassák az érdeklő- dőknek.
Rába
A rendezvény fontos mozzanata lesz egy tiltakozó megmozdulás azon terv ellen, mely a Balaton vízpótlását a Rábából kívánja megoldani. A sobori önkormányzat idén tavasszal a Rába folyót bemutató napot szervez felnőttek és diákok részére. A rendezvényt a megyei közgyűlés támogatja százezer forinttal. Nemes László polgármester azt szeretné, ha nemcsak a falubeli gyerekek vennének részt ezen az akción, hanem a környék településeiről, iskoláiból, óvodáiból is érkeznének csoportok.

– Igazából a „környezettudatosságra" való nevelés volt a megyei pályázat célja, amit Soboron mi másra használnánk fel, mint a Rába bemutatására – fejtette ki Nemes László. – A nyert összegből egy egész napos programsorozatot, fesztivált szeretnénk összehozni, melyen a résztvevők alaposabban megismerhetik a folyó „életét", titkait, illetve szakemberek tartanak majd előadást például a környezetvédelemről is.
– Nemcsak gyerekeknek szóló előadások lesznek, hanem felnőtteket is várunk az eseményre – folytatta Nemes László. – Szakembereket hívunk meg, akik elméletben beszélnek majd a Rábáról, de természetesen lesznek gyakorlati bemutatók is. Fontos, hogy nem konferenciát szervezünk, hanem kizárólag a tényeken alapuló tájékoztatás a célunk.

„ Ne legyen egy második Szigetköz-katasztrófa!"

Nemes László szerint a rendezvény egyik fontos mozzanata lesz egy tiltakozó megmozdulás azon terv ellen, mely a Balaton vízpótlását a Rábából kívánja megoldani. A résztvevők élőlánccal fejeznék ki felháborodásukat az esetleges vízkivétel miatt az „El a kezekkel a Rábától!" gondolat jegyében.
– Nem fogjuk megengedni, hogy a mi Rábánkat is eltereljék, megcsapolják, és egy második Szigetköz-katasztrófát idézzenek elő. Ha kell, másfajta eszközöket is bevetünk, hiszen közös érdekünk, hogy ez a táj és ez a folyó olyan maradjon, amilyennek a természet megalkotta – jelentette ki Nemes László. A polgármester hozzátette, a rendezvény időpontját tudatni fogják, és kérnek mindenkit, aki szereti és félti a folyót, részvételével fejezze ki a közös céllal való egyetértését.
A megyei közgyűlés mezőgazdasági bizottsága nemrégiben Nemes László sobori polgármester, bizottsági tag kezdeményezésére Soboron tartotta ülését, melyen a Rába folyó jövője volt a téma. Ezután a megyei közgyűlés nyilatkozatot adott ki, melyben tiltakozik minden olyan terv ellen, ami a Balaton vízpótlását a Rábából szándékozik megoldani. „A Rába folyó vízhozama – amely évek óta csökken – meghatározza a környezet természeti állapotát, a térség megtartóerejét, a mezőgazdaságot és ezen keresztül az itt élők megélhetését. Győr-Moson-Sopron megye közgyűlése a szakemberek álláspontját megismerve, a szakmai érveket és a társadalom igényét figyelembe véve határozottan elutasítja a Rába folyóból történő balatoni vízpótlást. (...) A Rába elterelése a Szigetközhöz hasonló visszafordíthatatlan katasztrófához vezethet" – áll a megyei közgyűlés nyilatkozatában.
„ Mostanában, amikor a Rábával kapcsolatban sokféle információ kerül napvilágra, különösen fontos, hogy rámutassanak a folyó érintetlenségére, szépségére, és arra a veszélyre, melyet esetleges elterelése, lecsapolása jelenthet."

Kapcsolódó cikkek >>

A megyei bizottság Soboron tájékozódik (2003-02-23) >>
Az évtized folyója a Rába (2002-11-28) >>
Balaton a Rába vize nélkül (2003-02-21) >>
Ellenzik a Rába-csapolást (2003-02-27) >>
Nem lopják, osztják a Rábát (2002-08-06) >>
Rába-vizet a Balatonba? (2003-02-27) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyarapítani szeretnék a falugondnoki hálózatot

Polgármesterek és falugondnokok találkoztak nemrégiben Beleden, hogy szakemberektől kapjanak… Tovább olvasom