Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Előbb tanítani kellene az újraélesztést

Rábaköz - Annak ellenére, hogy országosan egyre több intézménybe helyeznék ki, az orvosok szerint először az elsősegélynyújtást és az életmentő használatát kellene megtanítani az iskolákban. A rábaközi háziorvosok egyébként rendelkeznek defibrillátorral.
A szakemberek egyelőre óvatosak a közterekre és intézményekbe kihelyezendő defibrillátorokkal, életmentő készülékekkel kapcsolatban. Az orvosok szerint kiképzés nélkül több lenne a kár, mint a remélhető haszon.

Magyarországon a hirtelen szívhalál az egyik vezető halál- ok, évente körülbelül húszezren halnak meg miatta. A betegség túlélése elsősorban a korai újraélesztésen múlik.

Minden defibrilláció nélkül eltelt percben 8–10 százalékkal csökken az esély a túlélésre. Lapunk utánajárt, hogy a Rábaközben hány életmentő gépre számíthatunk. Talán meglepő adat, de évek óta minden háziorvos alapvető felszerelései közé tartozik a defibrillátor és számos esetben használták is. Találtunk olyan háziorvost is, aki örömmel jelentette ki, az utóbbi években nem volt alkalma a műszert használni.

Dr. Hoffer Imre, Kapuvár házhelyi körzetének háziorvosa még 2004-ben, pályázati pénzből vásárolta az akkor több mint félmillió forintba kerülő életmentő készüléket. A háziorvos hangsúlyozta, bár a készülék kinyitása után magyar nyelven és hangosan elmagyarázza, hogy éppen mit is kell csinálni, az orvosoknak továbbképzésre kellett járniuk a megfelelő használat elsajátítására.

– Az utóbbi években sajnos közel tíz alkalommal használtam már a műszert – jelentette ki Dr. Hoffer Imre. Egyik esetben egy kapuvári ipari üzem udvarán esett össze egy férfi, akinek társai értesítették a házhelyi orvost. Pár percen belül a helyszínre érkezett és a műszerrel „megüttette" (200–300 joule-nyi energiával) a klinikai halál állapotában lévő férfit, aki a gyors beavatkozásnak köszönheti életét. Hoffer doktor szerint a műszer csak az első négy-öt percig hatásos. Egy kollégájának a véleménye szerint azt követően az oxigénhiány miatt az agyban olyan károsodások léphetnek fel, melyek miatt a beteg élete más szempontból is veszélyeztetve van.

Dr. Hoffer Imre, Kapuvár házhelyi körzetének háziorvosa már nyolc alkalommal volt kénytelen használni az életmentő műszert.
Dr. Hoffer Imre, Kapuvár házhelyi körzetének háziorvosa már nyolc alkalommal volt kénytelen használni az életmentő műszert.

– Több szakmai konferencián hallani arról, mennyire üdvös lenne az ilyen gépek akár közterületi kihelyezése is, ám azt hozzá kell tennem, hogy ezek kezelése – bármennyire is a gép hanggal „vezeti" használóját – némi előképzettséget igényel. Ez utóbbit az uniós országokban már meg is kezdték, egészen fiatal, tíz-tizenkét éves gyermekek oktatása révén – tette hozzá a háziorvos.

Hasonlóan nyilatkozott dr. Benedek Zoltán, a kapuvári Lumniczer-kórház igazgató főorvosa is. Mint mondta, a készülék helyes használatának elengedhetetlen feltétele az előzetes tájékoztatás. Hangsúlyozta, ennek akár iskolai szintű megvalósításában a kapuvári intézmény is partnere a pedagógusoknak.

Saját intézményéről szólva elmondta, a Lumniczerben hat defibrillátor van, kettő az ügyeleten, a továbbiak az osztályokon és egy a sebészeti műtőben. A legfiatalabb műszer négyéves, ám az éves karbantartások miatt mindegyik kiváló állapotú. – Amíg volt aktív ellátásunk, számos esetben használtuk őket, amióta az aktív ellátás megszűnt, évente két-három esetben van szükség rájuk – mondta Benedek főorvos.

Defibrillátor minden lapunk által megkérdezett háziorvos autójában van, a Dél-Rábaközben is több orvos alapfelszereltségéhez tartozik és számos esetben használták is. Azt mindegyik orvos hangsúlyozta, fontos a műszer kezelésének megtanulása, éppen ezért nem túl szerencsés a köztereken vagy közintézményekben elhelyezett defibrillátorok kezelését laikusokra bízni, mert bizonyos esetekben káros is lehet a műszer használata.

Olvasóink írták

  • 2. zotya975 2009. január 10. 09:22
    „Megtaláltam a cikket, szintén a Kisalföld írt róla akkor, ebben meg az van leírva, hogy NEM lehet ártani vele.:
    http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/hanggal_iranyit_a_defibrillator_/2053480/ Érdemes lenne néha visszaolvasni, nemde?”
  • 1. zotya975 2009. január 10. 09:17
    „Már elnézést, nem vagyok orvos, de a köztereken elhelyezhető készülékekről azt olvastam, hogy autómaták, nekem csak annyi a dolgom, hogy felragasztom a "tappancsokat" a gép érzékeli a fibrillálást, és csak akkor "üt ki" ha az tényleg szükséges. Tehát nem én adom az áramütést gombnyomással. Akkor miért is tudok rosszat tenni vele?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmarad az esti jégparti

A mínuszt tíz fok alatti éjszakai hőmérsékletek elmaradása miatt nem javul kellően a kapuvári… Tovább olvasom