Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Élő angyalok a freskóról

Rábacsécsény - Négy rábacsécsényi kislány mosolyog a helyi templom freskóján. Több mint ötven esztendeje két kedves nővér választotta őket angyalmodellnek. Van köztük, aki csak nemrégen tudta meg, kikhez is imádkozott annak idején.
„Imádkozz az angyalokhoz, mert ők vigyáznak ránk" – intették szülei évtizedekkel ezelőtt Varga Jenőnét a rábacsécsényi templomban. Gizi néni a templom freskójára emelte szemét, és nem is gondolta, hogy saját arcképe tekint rá vissza. Az 1950-es évek elején négy rábacsécsényi kislány ült modellt a templom freskójának megfestésekor.


Átfestés előtt derült ki

A rábacsécsényi templom felújításakor az épületet belül is tatarozták. Szó volt róla, hogy a szentély fölötti freskót is átfestik, amikor kiderült: az ott látható angyalok arcát helybéli kislányokról mintázták meg a festők.

A freskó.

„A felső vékony arcú a Kovács Ili, a hosszú copfos a Piri, balra a Kőműves Marika, jobbra lent pedig én vagyok" – ismerte fel egykori játszótársait és önmagát a templom freskóján Varga Jenőné Lengyel Gizella. Ő Mórichidára került, miután férjhez ment, és csak a közelmúltban tudta meg, kik is vannak a templomi képen. A freskó készítésekor 3–4 évesek lehettek a lányok.


Magához imádkozott...

– Szüleim nagyon vallásosak voltak, de soha nem mondták, hogy engem is felfestettek a képre – újságolta Gizi néni. – Arra határozottan emlékszem, hogy a kisangyalokhoz kellett imádkoznom gyerekkoromban. Ezt viszont betudtam annak, hogy engem az „angyalok küldtek". Volt ugyanis egy idősebb lánytestvérem, aki kiskorában meghalt. Utána születtem én, és édesanyám mondta ezt mindig. Később már nagyobb lányként is gyakran néztem fel a freskóra a miséken, talán tudat alatt kerestem szememmel mindig a kislányokat. Nemrégen a nővéremtől tudtam meg a titkot. Most nagyon meghatódtam, mert sok szép emlék fűz szülőfalumhoz és a templomhoz is. Érdekes, hogy négyünket megörökítettek a képen, remélem, sokáig „fent maradunk".


Varga Jenőné és Lengyel Tiborné a rábacsécsényi templomban, saját arcképük alatt.

Apácák kérték fel őket

A freskófestés hiteles történetét a 79 esztendős Virág Johakimné Gizi néni mesélte el a Kisalföldnek. Eszerint az 1950-es évek elején az akkori plébános, Porpáczi atya Komáromból hívott apácákat a templom festéséhez.

– Mivel a nővérem is apáca volt, nálunk kaptak szállást a kedves nővérek – idézte fel a közel hat évtizedes eseményeket Gizi néni. – Szentháromság-képet festettek és a freskót. A kislányok kint játszottak a templom mellett, őket hívták be, hogy üljenek modellt nekik.
Erre a részletre emlékezett Lengyel Tiborné Piroska is. Igaz, ő nem nagyon emlegette az elmúlt évtizedekben a történetet.


Helytörténeti érdekesség

– Valóban, a templom melletti kertben játszottunk, hárman-négyen voltunk egykorú barátnők – egészítette ki az elmondottakat. – A kedves nővérek behívtak bennünket, és az első padban ültettek le. Két órán keresztül kellett mozdulatlanul ülnünk, a végén a fáradságért csokit kaptunk.

A négy kislány közül ketten messzebb kerültek a szülőfalutól, Nagy Andrásné Kovács Ilona – a felső, vékony arcú – Győrbe, Kőműves Mária pedig Budapestre. Rábacsécsényben, miután kiderült a freskó titka, mindenki egyetértett abban, hogy nem szabad lemeszelni a képet. Igazán művészi értéke nincs, de helytörténeti szempontból annál érdekesebb.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb lett a szabálytalankodó

Csorna - Eredményes a fokozott rendőri jelenlét Csorna belvárosában. Kevesebb a tilosban parkoló, és… Tovább olvasom