Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 13°C | 25°C Még több cikk.

Ellepte a szemét a Gödröket

Csorna legszemetesebb városrésze a kis-csornai Gödrök.

Egyre súlyosabb a szeméthelyzet Csornán, az úgynevezett Gödrök területén. Több ezer köbméternyi hulladék gyűlt már össze az illegális lerakóban, amivel az önkormányzat nem tud mit kezdeni. Az érintett nyárfás állami, illetve magántulajdonban van.

Bella Rudolf, a városrész önkormányzati képviselője a testületi üléseken évek óta hangoztatja: tenni kell valamit, mert a szemét csak gyűlik. A kis-csornai városrész déli oldala egyébként is fertőzött. Egyre-másra alakulnak ki illegális lerakók. Egyáltalán nem túlzás így a több ezer köbméternyi becsült mennyiség.

Az úgynevezett Gödrökben lassan a szemét lesz az úr. Az utak szélét végigrakták már hulladékkal az ismeretlenek.
Az úgynevezett Gödrökben lassan a szemét lesz az úr. Az utak szélét végigrakták már hulladékkal az ismeretlenek.


Leginkább a „lomizás" végtermékei találhatók meg a szeméthegyekben, de van ott minden egyébként is, amit csak el lehet képzelni. Elsősorban kibelezett hűtőszekrények. A még felhasználható, azaz a vastelepen értékesíthető alkatrészeiket, a borítót ki- és leszerelték, a maradékot kidobták. Rengeteg autógumi is itt végzi, meg kibelezett kábelek, de megjelennek már a háztartási hulladékot tartalmazó zsákok is.
Vannak olyan „környezettudatos" szemetelők, akik a kerti hulladékot, faleveleket nem akarják otthon elégetni, ezért visszaadják a természetnek. Ami talán nem is lenne akkora baj, ha nem műanyag zsákban tennék ki, esélyt sem adva a lebomlásnak.
Kis-Csornán a Rét utca keleti része egyébként kezd egybefüggő szemétteleppé válni. Pár méterre a házaktól hatalmas szeméthegy magasodik például, de az út mentén, az árokparton végig láthatóak a kiszórt lomok.

A helyzet tűrhetetlen és tarthatatlan. Egyre nő a hulladék mennyisége, és egyre nagyobb területen - mondja Bella Rudolf.
A helyzet tűrhetetlen és tarthatatlan. Egyre nő a hulladék mennyisége, és egyre nagyobb területen - mondja Bella Rudolf.


– A helyzet tűrhetetlen és tarthatatlan – mondta Bella Rudolf, amikor közösen sétáltunk a szeméthalmok között.

– Egyre nő a hulladék mennyisége, és egyre nagyobb területen. Ahol éppen szabad helyet látnak, oda egyszerűen leborítják a szemetet. Érintettek itt állami, önkormányzati, de magántulajdonban lévő ingatlanok is. Biztos vagyok benne, hogy egy térfigyelő kamera enyhített volna a helyzeten. Csakhogy egy már nem is elég.

Legalább három kellene, akkora területről van szó. Nagyon sok a veszélyes hulladék. Nem véletlen, hogy a nyárfák sorra száradnak ki az út szélén. Tudom, hogy elvitetni innen az összes szemetet hatalmas kiadás lenne. De ezért könyörögtem már évekkel ezelőtt, hogy előzzük meg a még nagyobb bajt. Sajnos nem sikerült.

Tanúskodni azonban senki nem akar, mert nem akar veszekedést – fogalmazott a polgármester.

Turi György polgármester szerint a város egyedül nem lesz képes rendet tenni az érintett területen. Olyan pályázatra lenne szükség, mint amilyennel például a „temetőgödröt" tudták rekultiválni. Ott teljes volt a támogatás, azaz az önkormányzatnak nem került pénzébe a munka.

– Sajnos valóban nagy a gond azon a városrészen. Eredményesebb lenne a megelőzés, ha a környéken élők is segítenének.

Ha felírnák a rendszámát a szemetelők autójának, ha értesítenék a rendőrséget vagy az önkormányzatot, amikor éppen rakják le a hulladékot. Tanúskodni azonban senki nem akar, mert nem akar veszekedést – fogalmazott a polgármester. A kamerákkal kapcsolatban hozzátette: az önkormányzat pályázott térfigyelő rendszer kiépítésére, de sikertelenül. Így a megelőzésnek ez a módja sem működik egyelőre.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmilliós felújítás Kapuváron

Idén százmilliós felújítást végeznek Kapuvár két óvodáján is. Tovább olvasom