Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Ellenzik a Rába-csapolást

A Rába folyó vizének esetleges Balatonba tereléséről vitáztak a szakemberek tegnap. A helyiek féltik a tájat és a vizet. Soboron tartotta kihelyezett ülését a megyei közgyűlés mezőgazdasági bizottsága.
A Rába vízgyűjtő területének egyharmada védettség alatt áll
A Rábát mint a Balaton egyik vízpótlási lehetőségét ismertette a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) képviselője a tagokkal, akik valamennyien nemtetszésüket fejezték ki az elképzeléssel, a Rába elterelésével kapcsolatban. Medgyasszay László, a megyei közgyűlés alelnöke képtelenségnek nevezte az ötletet, Fenyőházi Tibor „lángoslobbi"-ról beszélt, Mecséri Lajos szerint pedig a tőke üzent hadat a Rábának.
Dr. Molnár Gábor a BFT képviseletében előbb gazdasági adatokat közölt a balatoni idegenforgalomról, majd a tó vízpótlási tervét vázolta. Az előzményekről példaként említette, hogy 1921 óta a 2000-es esztendő volt az első, hogy negatív vízmérleggel zártak.

Vízpótlás a Rábából?

A terv felkavarta az ország közvéleményét és a szakértőket egyaránt. Lapszemle a témában >> 
Ez azt jelenti, hogy a hozzáfolyás és a csapadék vízmennyisége nem érte el a párolgásét. Ez a mutató azóta is változatlan. A kedvezőtlen körülmények többek között befolyásolják a Balaton fürdőzési lehetőségeit, és nehezítik a hajózást is. A fejlesztési tanács többféle megoldást is napirendre tűzött. Vizsgálják például azt is, hogy a Drávából vagy a Murából visznek vizet a tóba. A Rábával kapcsolatban azonban már tanulmány is készült. Eszerint Körmend felett emelnék ki a vizet a folyóból és egy öt kilométeres, két méter átmérőjű alagúton vezetnék át a Zalába, amelyben még hetven kilométert „utazva" jutna el a Rába vize a Balatonba. Dr. Molnár Gábor szerint a vízpótlásra tíz-tizenöt évente, egy-két éven át lenne szükség, másodpercenként két-három köbméternyi vizet vonva el a Rábától. A beruházás hárommilliárd forintba kerülne, amihez kormányzati támogatást vennének igénybe.
– Természetesen erre csak akkor kerül sor, ha a Rába vízkészlete lehetővé teszi, vagyis a bővizű hónapokban – próbálta megnyugtatni a bizottság tagjait dr. Molnár Gábor.

Döntsön az Akadémia

A szakemberek egyelőre vitatkoznak a folyó sorsáról
Szabó Mátyás, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója a szakminisztérium álláspontját is ismertette. Mint mondta, a tárca megvizsgálta a Balaton Fejlesztési Tanács tanulmányát, és úgy találták, hogy semmilyen szempontból nem látszik indokoltnak a Balaton vízpótlása. Ám a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) műszaki osztályától is állásfoglalást kérnek a kérdésben. A minisztérium majd ettől teszi függővé, hogy támogatja-e a fejlesztési tanács terveit.

A Rába „elterelésének" tervét tanulmányozta a WWF Magyarország természetvédő szervezet is. Márkus Ferenc igazgató feltette a kérdést a bizottsági ülésen: miből gondolják a tanulmány készítői, hogy a Rábának és vízgyűjtőjének nincs szüksége arra a vízre, melyet elvezetnek belőle?

Felesleges vízkészlet nincs

A természetvédők féltik az élővilágot
– Egy terület problémáját az adott vízgyűjtőn belül kell megoldani – fogalmazott Márkus Ferenc, aki azt is elmondta, hogy a Rába Magyarország legtermészetesebb folyója és élővilágában is a leggazdagabb, nem véletlenül választották meg az évtized folyójának. A WWF-igazgató kijelentette: felesleges vízkészlet nincs. Márkus Ferenc költői kérdést tett fel: a turizmus és a profit mindenekfelett?
Dr. Kárpáti László, a Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatója arról beszélt, hogy a Rába vízgyűjtő területének egyharmada valamilyen védettség alatt van.

– A tervet nem ismerem, éppen ezért felelősen nem tudok nyilatkozni a kérdésben, de az biztos, hogy vízért kiált a Rábaköz is és nagyon fontos a Hanság életre keltése – mondta Kárpáti László.
Az észak-dunántúli vízügyi igazgató, Janák Emil elmondta: a minisztérium megbízásából két éve folyik a Rába vízgyűjtőjében a folyógazdálkodási program, s több szempontból is felmérik a terület vízigényét. Amíg ez le nem zárul és a vizsgálat eredményeit nem ismerik, érdemben nem tudnak a Balaton Fejlesztési Tanács

Sokan azt is vitatják, kell-e balatoni vízpótlás
elképzelésével foglalkozni. Janák Emil kiemelte, hogy területükön a Fertő tó vízszintjével is problémák vannak, így ennek megoldása is komoly fejtörést okoz a szakembereknek.
A bizottsági ülés terepbejárással ért véget.
„A Rába az itt élőknek alapvetően fontos a megélhetéshez. Ha arról lenne szó, hogy a Balatonba az ott élők gazdálkodása vagy az élővilág megmentése miatt kell a víz, biztos, hogy a Rába utolsó cseppjét is megfeleznénk és odaadnánk."

Kapcsolódó cikkek >>

Veszélyben a Rába és a Szigetköz? (2003-02-27) >>
 A megyei bizottság Soboron tájékozódik (2003-02-23) >>
Az évtized folyója a Rába (2002-11-28) >>
Hárommilliárdos csatorna feleslegesen? (2003-02-27) >>
Csak a felesleget adnák a Rábából (2003-02-27) >>
Rába-vizet a Balatonba? (2003-02-27) >>
Balaton a Rába vize nélkül (2003-02-21) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fényképezőgépre gyűjtenek Osliban

Az egyre csökkenő állami támogatások mellett mind nagyobb szerep jut a jótékonyságnak, hiszen nincs… Tovább olvasom