Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Ellenőriztetik a Jószív kft.-t

Akár kenyértörésre is sor kerülhet a kapuvári önkormányzat és a Jószív Temetkezési Kft. között.

A gondok nem most kezdődtek

A kapuvári önkormányzat és a Jószív Temetkezési Kft. közti viszony nem volt felhőtlen az utóbbi időben. A cég a helyi Szent Kereszt-temető üzemeltetője, ebből erednek a gondok is. A tavaly decemberi képviselő-testületi ülésen például a városatyák nem fogadták el a kft. beszámolóját tevékenységéről és kritikák hangzottak el a sírkert állapotával kapcsolatban is (Kisalföld, 2005. január 13.). A legutóbbi képviselői tanácskozáson ismét téma volt a Jószív működése. Hosszas vita után a testület úgy döntött, hogy elnapolja az ügyet és felülvizsgálja a társasággal kötött szerződését, illetve független könyvvizsgálót kér fel a pénzügyi beszámoló ellenőrzésére.

A javaslat Magyar Attilától származik, aki szerint az önkormányzatnak attól sem szabad visszariadnia, hogy szerződést bont a kft.-vel.
– A társaság 2004-es beszámolója már másodszor került a testület elé, de a bizottságok sem egyszer tárgyalták a kérdést – ismertette álláspontját a polgári frakció vezetője. – A problémánk az, hogy ezekben a beszámolókban más és más szerepel, noha ugyanarról kellene szólniuk. Ha kérdéseket fogalmazunk meg, egyszerűen lesöprik az asztalról, pedig ezek a felvetések a megfelelő színvonalú és elfogadható árú szolgáltatás érdekében hangzanak el.

Ha viszont kérdéseinkre nem kapunk választ, joggal feltételezhetjük, hogy a háttérben van valami, amiről nem beszélhetünk. Mivel nem kaptunk korrekt tájékoztatást a temetőfenntartás számviteli helyzetéről, úgy gondoltuk, hogy független szakértőt vonunk be, aki segíti a képviselő-testület tisztánlátását. Ez egyébként mint a cég résztulajdonosát is érdekelheti az önkormányzatot.

„ Nem kapunk megfelelő válaszokat"

Magyar Attila azt is elképzelhetőnek tartja, hogy szerződést bontanak a céggel. Dr. Biró Péter polgármester a hétfői testületi ülésen ennél a felvetésnél jegyezte meg:
„Talán az elégedetlenkedő képviselő urak fogják rendben tartani a sírkertet."

– Ha nem vagyunk elégedettek, nem kapunk megfelelő válaszokat és a másik fél nem tartja be a megállapodást, nem kötelező kitartani a Jószív mellett. Ez esetben a temető üzemeltetésére pályázatot kell kiírni, az elbírálás után lehet szerződést kötni a szolgáltatóval. Ha a Jószív úgy látja, hogy megéri neki továbbra is üzemeltetni a temetőt, nyugodtan pályázhat, de nyilván más feltételekkel – mondta a képviselő. – Azt meg külön érdekesnek tartom, hogy noha a Jószív képviselői ott voltak a városháza épületében, az ülésterembe nem jöttek be.

A testületi ülésen a temetői állapotokra is többen felhívták a figyelmet. Varga Géza arról beszélt, hogy a nyilvános illemhelyen továbbra sincs pozitív változás, rendszeresek a virág- és mécseslopások, illetve a vízrendszerrel is bajok vannak.

„A kapuváriak úgy érzik, nincs gazdája a temetőnek" – fogalmazott a képviselő. Kérdésként merült fel a kápolna felújítása is, Kóczán Zoltán szerint a Jószív által ravatalozóhasználat címen beszedett 1,5 millió forintot lehetne a munkálatokra fordítani. Varga Gyula azt hangoztatta, hogy a kapuváriaknak nincs szégyenkeznivalójuk a temetőjük miatt, dr. Biró Péter is hasonló véleményen volt. Gábor Tamás aggodalmának adott hangot, miszerint nem szakmai kérdésről van szó, csupán néhányan határozták el, hogy felbontják a szerződést.

A kft. reagálhat az őt ért kritikákra

Kerestük a Jószív kft. ügyvezetőjét, dr. Ladocsy Gézát, de őt csütörtökön nem sikerült elérnünk. Neki a későbbiekben lehetőséget adunk, hogy reagáljon a képviselői kritikákra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Naponta 300 tonna búzát dolgoz fel

Naponta 300 tonna búza feldolgozására lesz képes az a malom, melynek építése ha- marosan… Tovább olvasom