Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

Ellátatlanul maradhatnak a kisfalvak

Félő, hogy az EU-csatlakozáskor hatályba lépő, a minőségbiztosításról szóló és a kiskereskedők részéről teljesíthetetlen jogszabályok következtében lesznek olyan kistelepülések, amelyek ellátatlanok maradnak.
Kovács Béláné: A mikrovállalkozók félve tekintenek a csatlakozás elé
A tagság előtt is számot adott az elmúlt esztendő történéseiről, az eredményekről és gondokról a Csorna és Környéke Ipartestület, melynek taglétszáma 2003-ban stabilizálódott, sőt, kismértékben növekedett is. Ennek kapcsán kértük összegzésre Kovács Béláné irodavezetőt, aki a megye ipartestületei és az Iposz közötti kapcsolattartásért felelős igazgató is egyben.

Megújult a székház

– Az elmúlt évet az ipartestületi székház teljes belső felújításával és az udvari épület rendbetételével kezdtük.
Azután hozzáláttunk a szolgáltatóház fűtésének korszerűsítéséhez, és ma már hat üzletet gázzal fűtenek. Idén tervezzük a többi helyiség átállítását gázfűtésre és folytatjuk a nyílászárók cseréjét is. Nem mondtunk le az épület tetőterének hasznosításáról sem – mondta Kovács Béláné.

Az irodavezető kifejtette, hogy az elmúlt évben a legnagyobb gondot a kereskedők minőségbiztosítási rendszerének, az úgynevezett HACCP-nek a bevezetése okozta.

– Sajnos a jogszabályi előírások az egyes kistelepülések boltosait szinte megoldhatatlan feladat elé állítják – fogalmazott Kovácsné. – Az a kereskedő, aki ÁFÉSZ-bérleményben dolgozik vállalkozóként, nem tudja, mennyi ideig használhatja a helyiséget. Ezért nem akar vagy nem is tud ráfordítani akkora összeget, hogy a boltot az előírásoknak megfelelően átalakítsa. Talán azok tudnak áldozni erre a célra, akik a saját ingatlanjukban dolgoznak. Szomorú, de már tudunk olyan kereskedőről, aki bérelt helyiségben dolgozik, és ő már nem akar eleget tenni az előírásoknak, inkább bezárja az üzletet.

A jogszabály alkotói nem mérték fel, hogy a falvakban élő idős emberek nem tudnak rendszeresen eljárni egy nagyobb bevásárlóközpontba a naponta szükséges élelmiszerért, tejért, kenyérért. Ezek után félő, hogy a kisebb települések ellátatlanok maradnak. Bár van olyan információ, hogy több szervezet – köztük az Iposz – könnyítésért folyamodtak, ám a Gazdasági Minisztérium ragaszkodik a szigorítások bevezetéséhez május elsejétől. Ugyanakkor olyan értesüléseink is vannak, hogy ez a jogszabály olyan szigorúra sikeredett, hogy hozzá fogható az EU jelenlegi tagországaiban sincs. Tehát ez azt jelenti, hogy mi már kezdetben is többnek, jobbnak akarunk látszani, mint a tagállamok.

Késnek a szakmai füzetek

Kovács Béláné sajnálkozva említette, hogy az ígéretek ellenére sem jelentek meg az EU-csatlakozással kapcsolatos szakmai füzetek, amelyekből a mikrovállalkozók is tájékozódhattak volna az egyes szakmákra vonatkozó előírásokról. Ezek hiányában igen sok gyakorlati kérdés nyitva maradt. Ráadásul a mikrovállalkozások számára szinte elérhetetlenek a pályázatok a teljesíthetetlen feltételek miatt.
– Nem túlzok, ha azt mondom, hogy Csornán és a környékén a mikrovállalkozók félve tekintenek az európai uniós csatlakozás elé – jelentette ki az irodavezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiemelten támogatják a kórházat

Támogatják a kórházat, kerékpárt gyűjtöttek a kárpátaljaiaknak, élelmiszert az időseknek, a… Tovább olvasom