Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Elkészült az új híd a főcsatorna fölött

Több kilométer új kerékpárúttal, élőhely-rekonstrukcióval készül a nemzeti park és Kapuvár a Hanság jobb turisztikai kihasználására.

Az államhatár húsz évvel ezelőtti lebontását követően felerősödtek a Hanság mint turisztikai látnivaló kihasználására indított törekvések. A Fertő–Hanság Nemzeti Park és a kapuvári önkormányzat mellett egyre több civil szervezet látja meg a lehetőséget a látványosságban. Utóbbiak közül többek közt a kapuvári lovasok szerveznek túrákat a lápvidékre. Sőt, például indult Kapuváron egy Hany Istók-projekt is, mely a láp és a város híres szülöttének állít emléket évről évre. A civilek már egy Hany Istók-szerepjátékot is rendeztek a Király-tó mentén.

A civil kezdeményezések mellett nagy szerepet kapnak a különböző pályázatok, melyek egyikében Kapuvár is részt vesz. A programban a város 2,3 millió eurónyi támogatást kapott, melyből a kerékpáros-turizmushoz kapcsolódó beruházásokat finanszíroznak. A projektmenedzser, Hutfleszné Horváth Katalin érdeklődésünkre elmondta, a program legnagyobb eleme, a Hanság-főcsatornán átívelő, új kerékpáros- és gyalogoshíd már elkészült (Berg Gusztáv hídnak neveznék). Várhatóan április közepére a program további elemei is készen lesznek.

Élőhely-rekonstrukció: A Hanságba visszatelepítik az őshonos növényeket, állatvilágot. Fotó: Kisalföld-archívum
Élőhely-rekonstrukció: A Hanságba visszatelepítik az őshonos növényeket, állatvilágot. Fotó: Kisalföld-archívum

– Ebben öt kilométer aszfaltozott és nyolc kilométer murvás kerékpárút, két és fél kilométer murvás mezőgazdasági út kialakítása szerepel. Emellett négy kerékpáros-pihenő, valamint több útbaigazító tábla kihelyezése is megvalósul – mondta a projektmenedzser.
Hasonlóan nagy fejlesztést végez a Fertő–Hanság Nemzeti Park az osli Hany környékén.

Fersch Attila igazgatóhelyettes lapunknak elmondta: pályázati forrásokból vizes élőhelyet alakítanak ki az osli Hanyban. Visszahozzák a vízfelületeket, a lápos környezetet a természetvédelmi területre. – A környéken már elkészültek a víz határolására szolgáló gátak és egyéb védművek, a közeljövőben megkezdjük az árasztást is – mondta az igazgatóhelyettes. Ezzel a környékre visszatelepítik az egykori hansági vízi világot. A kisebb vízszintű lápi élővilágot 550 hektáron mutatják majd be a turistáknak, várhatóan már áprilistól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövőre fogy el a falvak pénze

Tartalékaikat használják fel idén a községek. A spórolt pénzt azonban nem fejlesztésekre költik, hanem a mindennapi kiadásokra. Tovább olvasom