Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Elkerülte a csődeljárást a csornai Margit Kórház

A Margit Kórház két cégnek is törleszt adósságából. Erről döntött a képviselő-testület hétfőn. Csődeljárás fenyegette az intézményt, ezért kellett gyorsan határozni.

A csornai Margit Kórház pénzügyi helyzete is napirenden volt a képviselő-testület hétfői ülésén. Kiderült: az intézmény a közelmúltban csődközeli helyzetben volt. Az egyik gyógyszerforgalmazó nyújtotta be a számlát, szigorú feltételekkel. A kórház alkudozott, és fizetni fog.

A gyógyszeres cég ügyvédje írásban nyújtotta be fizetési felszólítását. A követelés 32,5 millió forint tőkéről és 24,9 millió forintos késedelmi kamatról szólt, az adósság rendezésére tizenöt napot adtak. A kórház vezetői tárgyalást kezdeményeztek a vállalkozással, és próbálták a lehető legkedvezőbb feltételeket elérni. A hétfői testületi ülésen kiderült, milyen megállapodást terveznek a felek. Eszerint a tőketartozást kifizeti a Margit Kórház, a kamatösszeg felét pedig elengedi a cég. A másik felét sem kell azonban készpénzben kifizetni. Úgy egyeztek meg, hogy 2011 novemberéig az intézmény gyógyszerben levásárolja a fennmaradó 12,5 millió forintot.

A Margit Kórház pénzügyi helyzete is téma volt a testületi ülésen.
A Margit Kórház pénzügyi helyzete is téma volt a testületi ülésen.

Arról is határozott a képviselő-testület, hogy fedezetként az irányított betegellátás 2005-ös bevételét használhatja fel az intézmény. A kórház a közelmúltban nyert pert az Országos Egészségpénztárral (OEP) szemben.

A kamatokkal együtt 561,6 millió forint érkezett a Margit Kórház számlájára. Az összeg nem csak az intézményé, mindössze 130 millió forint körüli összeget használhat fel. Ezt is csak az OEP-pel egyeztetett célokra. A többi pénzt az irányított betegellátásban részt vevő partnerek, így kórházak, háziorvosok között kell felosztani a 2005-ös év végleges elszámolása után.

A kórházzal kapcsolatos döntéseket egyhangúlag hozta meg a képviselő-testület.
A kórházzal kapcsolatos döntéseket egyhangúlag hozta meg a képviselő-testület.

A kórház számára, megsegítésére befizetett lakossági támogatások, az úgynevezett közérdekű kötelezettségvállalásból befolyt összeg felhasználásáról is döntöttek a képviselők. A támogatásból korábban fizettek már ki számlákat. Ezek után 5,5 millió forint maradt a számlán, ami kamataival együtt jelenleg valamivel több mint 6 millió forint. A kórház vezetése azt kérte az önkormányzattól még októberben, hogy gyógyszerbeszerzésre, szakmai anyagok vásárlására költhessék a pénzt.

A Csornahő kft.-nek is törleszt a kórház az adósságából.
A Csornahő kft.-nek is törleszt a kórház az adósságából.

Ezzel szemben a testület úgy határozott, hogy a 6 millió forintot inkább a Csornahő kft.-nek utalja át az intézmény, a cégnek ugyanis 32 millió forinttal tartozik.

Olvasóink írták

 • 15. Moo 2010. november 29. 20:36
  „13. A betegjogi képviselő nyilván valóan nem ülhet a kórházban napi 8-10 órát. Valószinü, akkor az lenne a baj, hogy mért ül ott, mikor "semmitsecsinálegésznap". Szerintem egyébként a telefonszáma mindenhol ki van irva.”
 • 14. huszárkapitány 2010. november 29. 19:41
  „egycsornai --sajnálom és jobbulást kívánok.”
 • 13. egycsornai 2010. november 29. 07:35
  „12. kérlek olvasd el a betegjogi képviselő munkaidejét(v rendelési idő). Sokat elárul a hozzáállásáról... Amúgy nem azzal van bajom hogy súlyos v sürgős esetekben elém kerül valaki. Ez normális sőt helyes. De minden más esetben felháborító. A rendelési idő pedig nevetséges. Ami Győrt illeti talán túlzás Csornához hasonlítani egy megyei kórházat. Viszont sajnos valószínűleg oda kell mennem, mert itt nem tudnak segíteni...
  A bankos sorszámra csak annyit: meglepően hamar sorra szoktam kerülni.”
 • 12. huszárkapitány 2010. november 28. 21:01
  „11 teljes mértékben egyetértek veled hogy az állam finanszírozza a kórházakat.A hiányosságokra meg ott a betegjogi képviselő.Azért kapja a fizetését.Ott a neve és az irodája a z SZTK-ba sőt telefonja is van.A polgármesteri hivatal oldalán meg postaláda szerűség mert van nekünk egy EÜ.bizottságunk is./de porta is van/”
 • 11. qeu 2010. november 28. 20:40
  „Oby!
  Tévedsz, mert csornán a kórházban is van sorszámhúzás. ( Fül-Orr-Gégészet )
  Rendelés kezdődik reggel 7-kor.
  7-kor nyitják ki a rendelő épületét.
  1/2 8-kor jön az asszisztens, 8.12-kor az orvos.
  A biztonság kedvéért kiírták, hogy 7-8-ig konzílium van, de kérdem én hogyan és hol, ha a doktor úr 8.07-kor lépi átt a kórház kaput?
  Egyébként azért jöttek többen 7-re, mert 8-ra be akartak érni a munkahelyükre. Hát ez nem sikerült.

  Huszárkapitány!
  Hova húzok? A normálisan működő kórház - nornmális állami finanszírozás - felé. Ezért nem normális dolog, hogy a városnak a fejlesztésektől, stb. kell elvonnia pénzt, ahhoz, hogy a Kórházat segítse. Erre akartam irányítani a figyelmet a 4. hozzászólásban.”
 • 10. Oby 2010. november 28. 20:25
  „Egycsornai !
  Sorszámot húztál? Ha jól tudom a csornai kórházban nincsen ilyen rendszer kiépítve. Előfordulhat hogy a szomszéd bankban voltál?”
 • 9. huszárkapitány 2010. november 28. 20:05
  „Kimaradt az előbbiből :Magyarországon nincs olyan kórház akinek ne lenne adóssága vagy csődközelbe ne lenne.
  Győr,Sopron sőt Magyaróvár is.Csornán Cs.kovács kicsit szereti a drámát.”
 • 8. huszárkapitány 2010. november 28. 20:00
  „egycsornai...Győrbe voltál? Mert én két hete. Természetesen előre megbeszélt időpontra,kontrollra 1/2 9-re .Még 12-kor ott ültem az édesanyámmal.Geuval együtt hova húztok? A város áldozatot hoz nem is kicsit a kórházért,kapuvár mit meg nem tenne ha lenne kórháza.Ha hiányosság van ,tessék bejelenteni van betegjogi képviselő.Néma gyereknek ugye...Ezt nagy valószínűséggel nem olvassák.”
 • 7. qeu 2010. november 28. 17:17
  „Ezzel a céggel szemben elkerülte a csődelljárást, de mi leszha a marék akinek tartozik szintén jön a pénzzéért? Mert ugye akár hogy is nézem még marad még 150-200 millió ki nem fizetett számla.
  Egycsornai-val egyetértek!!!!!! ( sajnos )”
 • 6. egycsornai 2010. november 28. 13:45
  „Eddig azt mondtam maradjon a kórház, na meg támogassuk.... stb. Nemrég azonban többször is be kellett mennem vizsgálatra, kezelésre. Nos a rendelési idő mindenhol rosszul van kiírva. Sorszámot húztam mindig de teljesen felesleges volt. kb 2 órát kellett minden alkalommal várnom, ami akkor lett igazán bosszantó amikor a rendelő alkalmazottainak hozzátartozói, barátai, szomszédai 5 perc után mehettek be! Ezután jöttek a kórházi alkalmazottak akik munkaidejükben jöttek ismerőseiket bejuttatva. És ez majdnem minden osztályon így megy.... Szóval nem vagyok már olyan biztos az egészben...”
 • 5. huszárkapitány 2010. november 25. 19:10
  „3-hoz nem tartod te túl sokra a polgármestert? Akarhat ő akármit ha a kormány/OEP/nem úgy gondolja akkor semmi nem lesz belőle.Nem döntötték el oda fönt hogy mi lesz a kis kórházak sorsa,lehet hogy állami tulajdonba kerül.Akkor pedig ,elfekvő vagy rehabilitációs központ.Gyopáros megígérte hogy rendezkedik, ő sem tud addig míg nincs döntés...4.nek van igaza”
 • 4. qeu 2010. november 25. 19:03
  „A kórházak szerintem sehova nem tartoznak kb 1989 óta.
  ÖEP finanszírozza és felügyeleti szerve az Önkormányzat.
  Normális dolog ez?
  Nagy dolog és sokba kerül amit megtesz a kórházért az Önkormányzat.”
 • 3. hajracsorna 2010. november 25. 09:26
  „2-höz: Talán inkább a polgármesternek kellene kitalálnia. Elvégre önkormányzati intézmény, nemdebár?”
 • 2. huszárkapitány 2010. november 24. 19:24
  „Egy dolgot felejtesz el,mind két cég az önkormányzat tulajdona.A kórház megnyerte az OEP elleni pert már a kórházban van a pénz,abból telik gyógyszerre.Sok sikert Margit Kórház...már csak a kormánynak kellene kitalálni hogy mit akar a kis kórházakkal.”
 • 1. Jákli 2010. november 24. 06:47
  „Szóval: lesz fűtés, de nem lesz gyógyszer...
  na ez szép.
  gratula.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rábaköziek Luxemburgban

A Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület támogatásával Bezovics Judit ételszobrász is részt vesz a… Tovább olvasom