Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Elkerülik a turisták a Rábát

Rába mente - A civil környezetvédők azt várják a magyar hatóságoktól, hogy az osztrákokkal kötött megállapodást tartassák be. Meglátásuk szerint nincsenek már turisták és horgászok sem a Rába mentén.
„A turisták és a horgászok szinte menekülnek az évtized folyójától" – panaszolta a Kisalföldnek Dóczi Attila, a Rába-Műgát és Térségéért Egyesület elnöke. A répcelaki székhelyű civil szervezet tagjai folyamatosan fényképekkel dokumentálják a folyó aktuális állapotát. Az utóbbi hetekben nem lelik örömüket a látványban.

– Folyamatos és intenzív a habzás, a nicki gátnál, a partrészeken félméteres „habhegyek" tornyosultak fel – fogalmazott Dóczi Attila. – Turistát elvétve látni, aki jön is, elborzadva nézi, mi úszik a folyón. A horgászok szintén eltűntek a partról. A közvélemény és a civil szervezetek jogosan várják el a diplomáciától, hogy az osztrák hatóságokkal tavaly kötött megállapodásban foglaltakat maradéktalanul tartassák be.

A nicki gátnál: Intenzív és folyamatos a habzás. Már a horgászok is eltűntek a Rába partjáról. Dóczi Attila

A civil környezetvédő szerint felháborító, hogy a civil szervezeteknek kell például azt is megállapítani, hogy az eddig felelőssé tett bőrgyárak és geotermikus erőművek fölött is szennyezett a Rába.

– Azt is ők állapították meg, hogy osztrák oldalon kommunális szennyvizet tisztítás és szűrés nélkül engednek a folyóba. Az egyesületek tevékenységét a segítő szándék jellemzi. Szeretnénk támogatni azokat, akiknek a problémák megoldása a feladatuk. Éppen ezért elvárjuk, hogy mindenki a saját maga területén tegyen meg mindent annak érdekében, hogy ne váljunk Európa szeméttelepévé.

– Kérjük az érintett igazgatóságokat, felügyelőségeket, nemzeti parkokat, hogy folyamatos vizsgálatokkal hívják fel a figyelmet az állandó szennyezésre és akadályozzák meg a Rába további károsítását – tette hozzá az egyesület elnöke.

Olvasóink írták

  • 2. Realista 2008. február 15. 16:28
    „Ezektől a hatóságoktól, ahol a vezetői korrupció az egekig szökik hiába is várnak segítséget a zöldek. Jó pénzért bármit eltusolnak, még a legnagyobb disznóságokat is.”
  • 1. Baradlay 2008. február 15. 07:32
    „Szegeny kornyezetvedok,kitol varnak segitseget? Magyar hatosagoktol?
    Sok sikert fiuk!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az önkormányzat fizeti az alapítványi tanárokat?

Cirák - A ciráki önkormányzat a helyi, alapítványi iskoláról szóló, nyilvános testületi ülésről… Tovább olvasom