Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Elhunyt Jászai Joli néni - 102 éves volt

Életének 102. évében elhunyt Jászai Joli színésznő. A csaknem százéves koráig aktív művésznőt pénteken Piliscsabán érte a halál - tudatta a család hétfőn az MTI-vel. VIDEÓVAL!
Jászai Mari színész unokahúga 1907. május 21-én született a Sopron vármegyéhez tartozó Rábatamásiban, a helyi kántortanító kilencedik gyermekeként. 1950 és 2004 között Pécsett élt, az elmúlt években pedig a piliscsabai Nagyboldogasszony Ház lakója volt.

Jászai Joli néni
Jászai Joli néni


Nyugdíjazásáig tanítónőként dolgozott, túl a hetvenen került színpadra. Előadói képességét és egyéni humorát Jászai Mari szobrának avatóünnepségén a győri színház igazgatója, Bor József fedezte fel, aki szerepet kínált neki Ödön von Horváth Mesél a bécsi erdő című darabjában.

Jászai ház Rábatamásiban.
Jászai ház Rábatamásiban.


Jászai Joli ezután fellépett Veszprémben és több televíziós műsorban, illetve nyugdíjas esteken. Számos filmben is láthatta a közönség, szerepet kapott egyebek mellett a Szerelem első vérig, a Szerelem második vérig, a Csók, anyu, az Édes Emma, drága Böbe, a Napló apámnak, anyámnak, a Hetedik szoba és a Sztracsatella című alkotásokban is.


A kilencvenes években televíziós talk show-k szívesen látott vendége volt. Verseim címmel 1992-ben önálló kötete jelent meg.
Jászai Joli temetéséről később intézkednek.

 Jászai Joli néni ismét játszott

Csodálatos dolog a szeretet

Amikor felhívtam Jászai Joli nénit, nincs-e kedve kicsit beszélgetni velem, nem látta semmi akadályát a találkozásunknak. Számára természetes, hogy újságírók keresik, hiszen most, a Szerelem utolsó vérig forgatása után szinte számolatlanul adja az interjúkat. „Jól van drágám, csak ne hajnalban gyere"– ez volt az egyetlen, amit kért...

Szereptanulás közben.Joli néniék keszthelyi nyaralójában lánya, Klári nyit ajtót. Ő van most az édesanyjával, és a beszélgetésünk során kedvesen segít visszaterelgetni a szót az eredeti medrébe, amikor egy kicsit elkalandozunk. Fényképek kerülnek elő, a forgatás képei: Joli néni mint menyasszony a vőlegénnyel, Uhrin Benedekkel az oldalán.
– Őrültek, ezek fölöltöztettek engem menyasszonynak! – méltatlankodik nevetve. – Kérdeztem a Dobray Gyurit (a rendező – a szerk.), hát ezt hogy képzeled?! Erre azt mondja, maga gyönyörű... De hát mondom, mindenki kinevet, az egész ország rajtam fog röhögni, hogy 94 éves, aztán menyasszony...
Bizony, a bulvársajtó fel is kapta a hírt; a hangzatos címek – Jászai Joli néni férjhez ment, Bekötötték Joli néni fejét – aztán megtették a magukét. Sok gratuláció érkezett levélben, telefonon, hiszen rengetegen ismerik és szeretik Joli nénit. „Csodálatos ám ez... Szeretem az embereket, és ők érzik ezt, tudod?" – mondja.
– A gyerekeimnek is gratuláltak. De ők nem igazán örültek neki. A Miklós fiam Siklóson ügyvéd; ő egy nagyszerű gyerek ám, csak nem szereti, ha körülöttem ilyen zavaros dolgok vannak. Nem attól fél, hogy szégyellni kell engem, tudja, hogy helyt állok, csak azt szereti, ha olyasmit vállalok, amire ő is büszke. Az ilyen marhaságoknak nem örül. Hát, nem baj, mondtam, kisfiam, kibírod! Aztán majd ha nem leszek, aranyos lesz neked ez is. Most ez van. Nem baj... Erre a filmre nem is számítottam. Aztán májusban jött a Dobray Gyuri, Pesten, a Klárikám lakásán keresett meg, hogy igaz-e, hogy semmit sem vállalok. Mondom, dehogynem vállalok! Olyan nincs, hogy közönség elé mehetek, és visszautasítom! Csak öltöztessetek fel, aztán modjátok meg, hogy szavaljak, énekeljek vagy táncoljak. Remekül tudok táncolni ám, csak hát most a jobb térdem beteg. Ez is deprimál engemet, tudod? Remek lábaim voltak. De hát 94 év... Én sem tudom, hogyan történhetett ez... Mert hát nem mindegy az embernek...
– Mi nem mindegy?
– Hát ez az egész! Ez az érzés, hogy nem olyan a térdem, nem olyan a járásom. Régen, ha valahol összejöttünk, azt mondták: Joli néni drága, ez lesz a szerep, tessék ebből valamit kihozni. Erre olyan éneklést, meg táncot csaptam ott, mintha búcsúban lettünk volna, falun. Tudod, ennek egyszer csak vége kell lenni... De azt mondják ezek a fiúk, hogy szó sincs róla, nincs vége! Koszorút tettek a fejemre, aztán ott voltam lobogó fátyollal; hát, mondom, ez nem igaz... Januárban lesz a film bemutatója, kíváncsi vagyok rá. Voltam már sok bemutatón, azok mind zsúfolva voltak. Akkor még fiatal voltam, hetvenkilenc, nyolcvan, meg nyolcvanhárom éves.
– Mivel telnek a napjai itt Keszthelyen?
– Gyógyítgatom magamat. Itt a Klárikámnál bárót, grófot játszom. Ki vagyok szolgálva teljesen, fölséges ételekkel etet, és már korán reggel hozza a finom kis feketét... Szóval nagyon jó, nagyon szeretem őt. Persze, minden gyerekemet szeretem.
Joli nénit nagy család veszi körül: öt gyerek, tíz unoka, tizenhat dédunoka. Egyikük játszott már egy filmben, amit Kirgíziában forgattak; neki Klári az egyik, Mészáros Márta a másik nagymamája. „Nagyon szép, remek is a filmben, de mégsem akar játszani" – sóhajt Joli néni. 
– Én színész akartam lenni, de engem nem engedtek a szüleim. A Jászai Mari édesapám testvére volt, idős korában sokat nyaralt nálunk. Ő úgy szökött meg hazulról, hogy színész lehessen, és egy zseni volt. Amikor kijött a színpadra, megnémultak az emberek. Ha kellett, királynő volt, ha kellett, boszorkány, és zseniális. Hol vagyok én őhozzá? Én nem mehettem színiiskolába, az szóba sem jöhetett. A Győri Állami Tanítónőképzőbe íratott be édesapám tizenöt éves koromban. Húsz éves voltam, amikor diplomáztam. Tanítottam egy-két évet, aztán... ugye, nekem sok kérőm volt. Aztán olyanhoz mentem – szegény drága Jenőkém, sosem bántam meg -, aki tizenkét évvel volt nálam idősebb. Az Esterházy hercegnél volt gazdatiszt. Annyira rajongott értem, meg aztán a gyerekeiért is, hogy én olyat sehol nem láttam. Sehol.
– Mitől volt olyan különleges?
– Hát először is, amikor engem meglátott egyik testvérem eljegyzésén, az tőlem attól a pillanattól el nem mozdult. Állandóan, amikor csak lehetett, jött oda édesanyámékhoz, aztán egy-két hónap múlva már megmondta, hogy jön leánykérőbe, mert nagyon szeretné, ha hozzáadnák a Jolánkát. Én azért szerettem meg, mert ilyen embert még nem láttam, aki így tud szeretni, ilyen finoman, ilyen gyönyörűen, ilyen rengeteg virággal... Mindig hozott virágot. Ha egy nap kétszer jött, akkor kétszer hozott.
A háború után nagyot változott az életük. A családfő állás nélkül maradt, így Joli néni vette elő a diplomáját, és tanított vagy tizenöt évig. Az Esterházy-kastélyok, kúriák után – ahol legalább nyolc szoba, park és személyzet állt a hét fős család rendelkezésére – következett a háromszobás pécsi társbérlet. „Bárók, meg grófok voltunk, aztán koldusok lettünk" – fogalmaz egyszerűen Joli néni.
– Mikor került először színpadra?
– Hetvennégy éves voltam. A Bor Jóska, a győri színház igazgatója látott meg egy Jászai Mari-ünnepségen, ahol a saját versemet szavaltam, Mari nénémről. Írtam ám sok verset, kiadták a verseskötetemet is. Na, a Bor Jóska meghívott a győri színházba. Ez mikor is volt, húsz éve, vagy negyven?... Ja, ‘80 körül volt. Akkor hazamentem, és azt mondtam: „Elmegyek színésznek!" Magamon kívül voltam.
A történethez Klári teszi hozzá: ekkor eljött az a lehetőség, amire Joli néni fiatal korában áhítozott. Ha elmegy mellette, az élete egészen másképp alakul. Tény, hogy onnantól kezdve egészen megváltozott a sorsa.
– Öreg nő voltam, de nem éreztem. Tudod, úgy vagyok a színpaddal, hogy hiába vagyok sánta, meg süket – ilyen apró hibácskák –, amikor társaság van, és megkérdezik, „Joli néni, mit fog szavalni?" – hát amit akar a közönség! A fellépés előtt azt szoktam mondani a közönségemnek: Édeseim, képzeljétek el magatokat 94 évesen, és képzeljétek el, hogy valahol felléptek, vagy székre állítanak benneteket, elkezdtek beszélni, aztán egyszer csak megáll az agy, és nem megy tovább. Ha csendben vagyok, akkor elfelejtettem, mi jön. De ne féljetek, fogom folytatni akkor is, mert majd eszembe jut! A végén meg, amikor elköszönök, mondom, mindenkinek puszit küldök, Isten veletek, két hónap múlva jövök! Erre úgy tombolnak, olyan ordítás van, meg taps, hogy tízszer kimegyek, meg bejövök, mire kiengednek. És ez nagyon jó...

Forrás: Panoráma


Olvasóink írták

 • 16. rtamási3 2008. október 01. 07:25
  „ARANYOSKÁIM,KEDVESEIM mondta,ha ismerte az embert,ha nem.Szeretet áradt belőle,és nagyon közvetlen volt.A szinészet lett volna az élete,mint Jászai Marinak.Ha fiatalon kezdte volna,szerintem éppen olyan nagy szinész lett volna.De igy is jó szinész volt.Most már odafennt folytatja.Nyugodjon békében,emlékét megőrizzük.”
 • 15. tamási 2. 2008. szeptember 30. 18:12
  „Tele volt csodálatos dolgokkal, amire nincs kifejezés.
  Nyugodjék Békében Joli néni!”
 • 14. Hajnalka27 2008. szeptember 30. 10:46
  „Nyugodj Békében Drága Joli néni!!”
 • 13. r.tamási 2008. szeptember 30. 09:37
  „NYUGODJÉK BÉKÉBEN JOLI NÉNI.ISTEN VELE BÚCSÚZUNK TŐLE.---Gólkirálylánynak---Egy igazság van a földön,élünk és meghalunk.Ki előbb ki utóbb,nem tudni kire mit mér a sors.De ne felejtsd,mindenki fontos ember,és mindenkit szeretnek.AZ ÉLET mindenkinek tartogat jó és rosszat egyaránt.Lám JOLI néni sem gondolta ,hogy 70 évesen lesz színész.A SZERETET és a HIT segítette.--NEM KÍVÁNOM SENKITŐL,HOGY CSODÁS DOLGOT TEGYEN.DE JOGGAL ELVÁROM MINDENKITŐL,HOGY MINDIG EMBER LEGYEN.-----ADY ENDRE---írta,küldöm szeretettel,és sok sikert kívánunk az életben.”
 • 12. falubeli 2008. szeptember 30. 08:15
  „NYUGODJÉK BÉKÉBEN JOLI NÉNI.Nagyon kedves,barátságos ember volt Ő.Előre köszönt az embereknek,simogadta a kis gyermekfejeket,áradt belőle a szeretet.A falu is büszke őra, mint Ő ahogy a kis szülőfalujára Rábatamásira.ISTEN VELE,emlékét megőrizzük.”
 • 11. gólkirálylány 2008. szeptember 29. 21:34
  „3.

  Nem akarlak elszomorítani, de nem csak a jók mennek el, hanem mindenki.”
 • 10. rit 2008. szeptember 29. 21:05
  „Nyugodjon Békében.Nagyon hiányozni fog a humora és persze a kellemes vidám hangja!”
 • 9. obi 2008. szeptember 29. 20:53
  „"...túl a hetvenen került színpadra."

  Túl a hetvenen örülök, ha majd nem fáj semmim! :)
  Aranyos és végtelenül őszinte ember volt! Van egyáltalán ember, aki nem szerette? Nem hinném...
  Nyugodjék békében!”
 • 8. pópa 2008. szeptember 29. 20:28
  „Nyugodjon békében drága Joli néni . Egy nagyon üde színt hozott ebbe a világba . Köszönjük .”
 • 7. Szabó Antal 2008. szeptember 29. 20:07
  „Megdöbbentett a hír, mivel szerettem Jolinénit én is.
  Nyugodjék békében . Szép kort megélt, hála a Teremtőnek.”
 • 6. pandúr 2008. szeptember 29. 19:08
  „Nyugodj bélében Joli néni!
  Felejthetetlen alakításai voltak a filmekben!
  Most már az Angyalokat nevetteti!!!”
 • 5. AncsaPancsa 2008. szeptember 29. 18:26
  „Drága Joli néni,Te mindig velünk leszel,csak most az angyalok közé költöztél...”
 • 4. odon 2008. szeptember 29. 18:21
  „Nyugodjék békében drága Joli néni! Angyal volt az emberek között..............”
 • 3. Kvzoo 2008. szeptember 29. 18:07
  „"Csak a jók mennek el......."”
 • 2. egy távoli kedvenc ismerőse 2008. szeptember 29. 17:02
  „Drága Joli néni....híres lettél,voltál és leszel,sose felejtjük el Téged...Nyugodj békében Drága Joli néni!!”
 • 1. egy anya 2008. szeptember 29. 16:54
  „Nyugodj békében Joli néni. Sokat jelentettél nekünk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok vöröshagyma termett

Rábaköz - A tavalyinál alacsonyabb, fele a vöröshagyma felvásárlási ára: 20–25 forint. A… Tovább olvasom