Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Elhibázott döntés volt a vége nincs ipartelepi út Kapuváron

A kapuvári testület tárgyalta a város költségvetési koncepcióját. Az egymilliárdos kötvény érintetlen.


A 2006-os irányelvekhez hasonlította Hámori György polgármester a város jövő évi költségvetésének hétfőn elfogadott koncepcióját. A kapuvári testület legutóbbi ülésén elhangzott legfontosabb cél, hogy az elnyert és elkezdett pályázatok anyagi hátterét biztosítsa a városháza, folytassák a belterületi csapadékvíz elvezetésére szolgáló csatornahálózat fejlesztését és az utak, járdák építését.

– Ahogy négy évvel ezelőtt is mondtuk, a város fejlesztéseit csak a bevételek függvényében tervezhetjük – jelentette ki Kapuvár polgármestere a költségvetési koncepció tárgyalásakor. A plénum hétfői ülésén Gábor Tamás képviselő az ipartelepi, úgynevezett ˝vakút˝ felhasználására kérdezett rá. A polgármester válaszában hangsúlyozta, elhibázott döntésnek tartja az út megépítését abból a szempontból, hogy a mellette lévő földek nem kerültek önkormányzati tulajdonba. Így az út és a közművek megléte jelenleg csak felveri a mellette lévő iparterületek árát, a 85-ös főúthoz való csatlakoztatása pedig megközelítőleg 150 millióba kerülne. A költségvetési koncepció tárgyalásakor Csákány Annamária képviselő a város egymilliárdos kötvényére kérdezett rá. Hámori György elmondta, a kötvény összege teljes egészében rendelkezésre áll.

Ipartelepi út: A főúthoz való csatlakoztatása megközelítőleg 150 millióba kerülne.
Ipartelepi út: A főúthoz való csatlakoztatása megközelítőleg 150 millióba kerülne.

A helyi adókról elhangzott, a januártól kieső vállalkozók kommunális adója és az ideiglenes iparűzési adó megszűnése miatt a kapuvári büdzsé mintegy nyolcmillió forintos csökkenéssel számolhat. – Nem tudunk már a vállalkozókra több terhet róni Kapuváron, ám a kiesést valahogyan pótolnunk kell, ezért a magánszemélyek kommunális adóját lakásonként évi kétezer forinttal emelnünk kell – jelentette ki Hámori György. A Pannon-Víz zrt. döntése nyomán 3,8 százalékkal emelkednek januártól az ivó- és a szennyvízdíjak. Januártól többet kell fizetni az önkormányzati lakások bérletéért is. A testület átlag 5 százalékos emelést szavazott meg, kivétel ezalól a komfort nélküli és a szükséglakások bérleti díja, ezt nem emelték a képviselők. Dr. Puhl Imre bizottsági elnök azonban kijelentette, még ezek a bérleti díjak sem fedezik a bérlakások fenntartását és elmaradnak a piaci bérleti díjaktól is. Szintén 5 százalékkal emelkedik januártól a közterületi hirdetések díjszabása is.

A testületi ülésen szó volt a Kapuvári Térségi Általános Iskola (KTI) pedagógiai programjának módosításáról, melynek értelmében alsóban újra bevezetik a jegyek alapján történő osztályzást. A képviselők tárgyalták az Ipari Park Kft. tevékenységének bővítését, mely szerint a cég felügyelete alá került az akali tábor, a helyi piac üzemeltetése és az oktatási intézmények karbantartóinak felügyelete is.

Olvasóink írták

 • 16. pinkmalac 2010. december 20. 00:00
  „Nálam, ha valaki időpontot kér, minimum 2-3 nap a várakozás! Mikor egy közalkalmazottat megkértem, hogy fáradjon el hozzám, ha ráér, (nem volt egy fontos dolog) 15 percen belül ott volt!
  - Kérdem Én: - Akkor mi a búbánatos dolgot csinált amíg nem telefonáltam? Túrta az orrát, és azt várta, valaki hívja már fel, had csináljon valamit?
  Egy vállalkozó túlórázik hétközben, dolgozik szombaton stb...
  Ajánlom menjen be valaki csak úgy körül nézni pénteken 11 óra körül a városházára!
  Megnyugtatok mindenkit, gépzaj nem lesz!
  De semmi baj, tisztelt városatyák, kedves polgármester! Növeljék csak a létszámot, dőzsöljenek az állófogadásokban.
  Még mielőtt valaki háborog, gondolja el, hogyan húzta az "X"-t! Tekintsünk végig a képviselőinken!
  A FIDESZ -nek semmi köze a fiatalsághoz. Nyugdíjas melegedni járó bólogató jancsik!
  Nem az idős korúakkal van probléma, tisztelem becsülöm őket. Megérdemlik a nyugdíjat.
  CSAK ADJÁK ÁT A HELYÜKET VÉGRE A FIATALOKNAK, akikben van lendület, és tenni akarás!
  Vegyük már észre, ez a 21. század!
  Ahhhhh”
 • 15. pinkmalac 2010. december 19. 23:46
  „Üdv Mindenkinek!
  "Örülök", hogy a város, újra rajtunk szedi be a sápot!
  Városunk legnagyobb foglalkoztatója az Önkormányzat. Annyi léhűtő dolgozik ott, hogy nem csoda, hogy nem elég az adófizetők pénze a a költségekre.
  Adott volt a lehetőség, sokat jártam be mostanság. Elárulom, az ott lévő emberek nagy részének csak munkahelye van, munkája NINCS!
  - Hámori úr, és kedves képviselők! Nem inkább a hivatalban lebzselő közalkalmazottak számát kellene csökkenteni? - Csak ugye ott mindenki valakinek a druszája! Röhej, hogy a mai elektronikus világban ennyi embert kell foglalkoztatni.
  - Minek van két alpolgármesterünk, amikor önmaguktól fogva döntésképtelenek?!
  Nagyon egyszerű dolog, csak számolnunk kell. Egy közalkalmazott járulékokkal kb . 2,5 millió Ft kiadás egy évben a városnak.
  kb 3500 lakás van a városban, abból 1000 nem fogja befizetni, hátrányos helyzetük miatt a helyi adót.
  2500 lakástól be tudnak szedni kb 5 misit.
  Ha elküldenek 4 léhűtőt, többet spórolnak, és a maradék nem baj, ha kicsit dolgozik!
  Uff”
 • 14. heat 2010. december 19. 21:08
  „A 85-ösön a 3. kilóméternél, közel az autópályafelhajtóhoz, valaki néhány éve kiépíttett mindkét oldalra csatlakozást, ahogy illik felhajtóval és lehajtóval együtt. Az érintett telkek jelenleg szántóföldek. Ki fizetett ki 2x150 milliót ezért? Megérte neki? Kapuvárnak nem?”
 • 13. heat 2010. december 19. 21:00
  „abba
  A nem egészen 3000 emberből, aki Kapuváron dolgozik, 1100 nem kapuvári. A maradék 1900-ból 1200 minimálbért, vagy ahhoz nagyon közeli fizetést kap. 450 közalkalmazott bérét és adóját néhány száz kapuvári ember által (leginkább nem Kapuváron) megtermelt és befizetett adójából, meg az állami normatív kiegészítésből fizetik. Másik szám: 6800 munkaképes ember lakik Kapuváron. (!!!)
  Ebből sokan egészen jól élnek, de adót Kapuvárra, de leginkább sehova NEM fizetnek. Aki az elmólt 10 évben mondjuk csak 20 milliós vagyont halmozott fel és persze 3 milliót még el is költött emellé évente, annak elvileg 50 millió adót és járulékot kellett (volna) befizetnie. Mindenki nézzen magába és arányosítva számolja ki... Én megtermeltem, befizettem (levonták) a rám eső részt. A havat is tisztességgel ellapátoltam, a fűnyírással sem várom meg az önkormányzatot. Ezért fáj, hogy most újból belém rúg a város. Az én gyermekeim nem jogosultak semmilyen kedvezményre semmilyen intézményben, azért mert a szüleik dolgoznak. Nem azért, mert éppen gazdagok, vagy szegények, csupán azért, mert DOLGOZNAK. Ez a legnagyobb baj...”
 • 12. Laza 2010. december 15. 15:47
  „Pénzhiány miatt Kapuváron, sem városi rendezvény, sem prémium, az "arra méltóknak" még nem maradt el. Ha neked nem jut erre arra, az nem probléma!!! Ez van! Cocilizmus!!!”
 • 11. sont 2010. december 15. 13:51
  „abba Egyébként ha jogos a kritika elfogadom, mert ebből is lehet tanulni építkezni. De ne mondja senki, hogy csakis a vállalkozók tehetnek mindenről. Pl: Triumpf: min.bér bejelentés és esetleg 40e Ft fizetés. És ez nem egyéni vállalkozás. Na ott ön szerint belerúgnak a dolgozóba?”
 • 10. sont 2010. december 15. 13:45
  „abba Nem olyan szakmában vagyok, hogy belerúgjak. De ha ön ismeri mi az, hogy belerúgás emberekbe, az felettébb gyanús!”
 • 9. abba 2010. december 15. 12:32
  „sont
  Téged mennyire bánt, hogy igaztalanul kritizálnak, másokba meg azonnal belerúgsz.”
 • 8. sont 2010. december 15. 10:57
  „nilatak - Részben igaza van amit leír de (!) én vállalkozóként szeretnék tisztességesen (!) megélni és adót fizetni. Sajnos nem lehet mert amilyen világot élünk ma az katasztrofális. Úgyhogy ne általánosítson mert nem minden vállalkozóra igaz amit leírt! Valamint mindig mindenért csakis a vállalkozók tehetnek? Egyébként ön előtt is ott a lehetőség, hogy vállalkozó legyen (tudom nem akar) de próbálja meg -fizessen adót, évente a többszöri ellenőrzés során fizessen nem (?) jogos büntetést (mert ugye az ellenőr ha akar talál hibát), tartsa el családját, vigyorogjon bele az emberek és dolgozói szemébe mintha minden happy lenne. Nem a kerítésen kívülről kell ugatni hanem meg kellene nézni mi van először is az udvarba belül. Annyit még engem sem kötelezett senki, hogy vállalkozó legyek de mai helyzetben sokan vannak kényszer vállalkozók akiknek nem volt más lehetőségük. Miért nem veti fel azt a sok ingyenélőt akik bent ülnek a testületben nyugdíj mellett 100e Ft minimum képviselői bér, polgármester 500e Ft+ jegyző is +haverok buli fanta mindig -és még sorolhatnám --szóval ennyivel nem tesznek többet a városért. A polgármesterünk hétvégente az önkormányzati kocsival autózgat, szerintem biztosan nem ő tankolja. Szóval az éremnek két oldala van nézze meg a másik oldalát is!-ajánlom figyelmébe”
 • 7. abba 2010. december 15. 10:17
  „heat
  Szerinted a kapuvári gyerekek hol kapnak ellátást a bölcsődétől a középiskoláig? S az a háromezer ember aki a városban dolgozik? Hányszor voltál a városi rendezvényeken? Mész például a karácsonyi koncertre? Elhánytad a havat a lakhelyed előtt? Jársz sportolni valamelyik egyesületbe?”
 • 6. nilatak 2010. december 15. 09:22
  „Tökéletesen igazad van heat!!!”
 • 5. heat 2010. december 15. 09:07
  „Egyszerűen albérletet fizetsz a városnak a saját ingatlanod után. Cserébe kapsz fizetőparkolót tele hóval, borzalmas belterületi utakat, járdákat, termálturizmust, biciklisközpontot. Viszont nem jár ezért élhető város, munkahely, kórházi ellátás, ügyfélbarát okmányiroda, kultúrált szórakozási, sportolási, lehetőségek, olcsó távfűtés, ...stb. Hálátlan város a hozzá hű lakosaival szemben. A dolgozó réteg 20-60km-re a várostól távol, ingázóként végzett kemény munkája után levont, és a városnak utalt adójáért sem érdemel semmit. Szinte alszanak csak a városban azok, akik a tisztességesen végzett munkájuk után most még egy pofont is kapnak a várostól. Ezek a családok - idővel elhagyják a várost. A gyermekeik már nem itt fognak boldogulni. Mivel próbálja meg ez a város maradásra bírni őket?”
 • 4. rick_ 2010. december 15. 09:03
  „Ez tiszta, csak nem értem miért kevered össze a két dolgot. A fekete gazdaság és a minimálbéres vállalkozói önfoglalkoztatás társadalmi jelenség, ami ellen valóban tenni kellene valamit. De a magánszemélyek kommunális adója mértékének megállapítása nem az a terület, ahol ez ellen a jelenség ellen fel lehet lépni.”
 • 3. nilatak 2010. december 15. 08:08
  „De, fizeti, csak nem mindegy, hogy miből fizeti.... az elsinkófált fekete pénzéből , vagy a minimálbéréből. Tudod?”
 • 2. rick_ 2010. december 15. 08:05
  „Te nilatak, szerinted aki vállalkozó, az nem fizeti a magánszemélyek kommunális adóját? Tudod, azt háztartásonként szedik, és a vállalkozó is lakik valahol.”
 • 1. nilatak 2010. december 15. 07:54
  „Persze, rakjanak csak még a magánszemélyek nyakába egy kis terhet, a vállalkozók meg éljenek vígan a bejelentett minimálbérekből...... Így is az fizet rá, aki bérből és fizetésből él, mert annak az utolsó fillérig levonnak mindent!!! Kapuváron legdrágább így is a kommunális adó. Gratula. Csak így tovább KÉPVISELŐ URAK!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonat és személyautó ütközött Vitnyédnél - Fotók

A síneken áthajtó autónak ütközött a vonat a Vitnyédről Csapod felé vezető út vasúti átjárójánál. A… Tovább olvasom