Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Élhetőbb várost akarnak a csornaiak

45 járművel zárták le a 86-os főút Szombathely felé kivezető szakaszának egyik sávját a helybeliek.

Ígéretükhöz híven csütörtök reggel nyolc órakor rendőri felvezetéssel megkezdték kétnapos demonstrációjukat Csornán, a 86-os főút mellett élők. A városon átmenő, egyre növekvő forgalom, illetve az utcában épülő bevásárlóközpont miatt tiltakoznak. A Szombathely felé kivezető szakasz jobb oldali sávját zárta le a mintegy ötven jármű. A megmozduláshoz nemcsak a Bartók Béla utca lakói csatlakoztak, hanem a város egész területéről érkeztek demonstrálók.

Élhető várost, járható utakkal

„Élhető városért, járható utakkal!", „Nem akarunk nagyobb forgalmat!", „A képviselő-testület a választópolgárokért legyen!" – hirdették a Bartók Béla utca lakóinak jelszavait a tegnapi demonstráció plakátjai. A tiltakozók fegyelmezetten, autókkal, utánfutókkal, traktorokkal zárták le a 86-os főút egyik sávját. Délután a viharos eső nehezítette „küldetésüket", de nem hátráltak meg, az úton maradtak. „Olyan könnyen nem adjuk be a derekunkat, megvárjuk a négy órát" – jegyezte meg az egyik főszervező, Király Ferenc.

– Elégedettek vagyunk a részvétellel, külön öröm, hogy nemcsak az utcabeliek csatlakoztak hozzánk, hanem a város több pontjáról is érkeztek járművek – tette hozzá Farkas András, aki szintén szószólója az utca ügyének. – Ez azt bizonyítja, hogy nemcsak mi elégedetlenkedünk, hanem mindenki, aki Csornát magáénak érzi, megunta az ígéreteket. A rendőrök szakszerűen irányítják a forgalmat, köszönjük nekik, és kérjük továbbra is a segítségüket.

Az ígéret már kevés

 „Arra az elhatározásra jutottunk, hogy a későbbiekben addig, amíg az elkerülőutat építő munkagépek nem vonulnak fel a város határában, alkalmanként lezárjuk az egyik sávot."
Farkas András
Megjegyzést persze kaptak a demonstrálók azoktól, akik hosszabb-rövidebb ideig voltak kénytelenek várakozni a 86-oson. Annak ellenére, hogy tíz-tizenöt percnél tovább senkinek nem kellett várakoznia.

– Leginkább a külföldiek „szólnak be", és kiabálnak ki a kocsiablakon – mondta Varga Ferenc tiltakozó. – Ők talán nem is tudják, miről van szó, de akik ismerik a szándékainkat, egyetértenek velünk. Eltökéltek vagyunk, mert itt az ígéret már kevés, tetteket akarunk.

– Holnap ismét itt leszünk és terveink szerint a jövő héten is megjelenünk a főúton – tájékoztatott a várható fejleményekről Farkas András.

A városvezetés nem jelent meg

A szervezők panaszolták, hogy a város vezetői közül senki sem vette a fáradságot, hogy megjelenjen a demonstráción.

– A körzet önkormányzati képviselője itt van közöttünk, de a városvezetést nem érdekli a tiltakozás. Ha nem így lenne, már azelőtt, hogy a bevásárlóközpont építéséhez hozzájárultak, kikérték volna a véleményünket – magyarázta   Farkas András.
Grobál Tibor  szintén a Bartók utcában lakik. Családi házát nemrégen bővítette, de már most repedeznek a falai. „Három méterre zúgnak el mellettünk a kamionok, alvás és nyugalom nincs. Remélem, lesz hatása a tüntetésnek"   – mondta.

A Szombathely környéki Varga Lajos hetente kétszer-háromszor utazik a 86-os főúton, Csornán keresztül. Mint mondta, nem lepődött meg a csütörtöki útlezáráson, hallott róla, mégis – kíváncsiságból – ezt az útvonalat választotta.

– Azt hittem, több autóval állnak ki demonstrálni a csornaiak, hiszen mint kívülálló is elismerem, elviselhetetlen lehet a forgalom a városban – jegyezte meg.

– A mostani akció kevésbé zavaró, mint amikor a vasúti átjárót építették át. Amikor pedig sorompót kapunk ezen a szakaszon, az egyenesen idegtépő. Sokszor négyszer-ötször is megállunk, mire átjutunk a városon, és sok-sok félórát vesztünk el. Ha elkészülne az elkerülőút, természetesen azt használnám én is, mert lehet, hogy a távolság megnő, de időt spórolunk meg. 

Széles László  alezredes, a Csornai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője úgy tájékoztatta a Kisalföldet, hogy a demonstráció első napja rendben lezajlott. A forgalmat munkatársai irányították, ha szükség volt rá, a Szombathely felől érkezőket az Erzsébet királyné utcán keresztül terelték a 85-ös főútra. A demonstrálók délután négy órakor szabaddá tették az úttestet, péntek reggel nyolctól viszont ismét folytatják tiltakozásukat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frissítésre van szükség

Beszámoltunk róla, hogy Kapuvár polgármestere és alpolgármestere hogyan értékelték az elmúlt két és fél évben végzett munkájukat. A város képviselő-testületének két frakcióvezetőjét is megkérdeztük, ők miként látják a városvezetők tevékenységét? Válaszul ezt kaptuk: szerintük nem lenne szerencsés, ha a várost a jelenlegi polgármester irányítaná következő ciklusban. Tovább olvasom