Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Elfogynak a lakosok a házakból

Vitnyéd–Csermajor - A napjainkban átalakuló tejipari középiskola léte határozza meg a Vitnyédhez tartozó Csermajor mindennapjait. A településrészletről egyre fogynak a lakosok. Eltűnőben az állattenyésztés is.

Napjainkra lassan elfogynak a lakosok a Vitnyédhez tartozó Csermajorból. A valaha virágzó településegység mindennapjait a tejipari szakközépiskola léte és működése határozza meg. A neves szakiskola éppen átalakulóban van.


Az oktatásnak folytatódnia kell

Az intézmény a megyei önkormányzat fenntartásában működik és a gyermeklétszám változásai, valamint az önkormányzatok egyre romló finanszírozása miatt összevonják a fertődi Porpáczy Aladár Kertészeti Szakközépiskolát és a csermajori Ujhelyi Imre Tejipari Szakközépiskolát. Az új intézmény a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Általános Művelődési Központja nevet kapja. Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke szerint az újjáalakult intézmény két tagiskolájának önállósága nem változik, az átfedéseket azonban megszüntetik. A csermajori kollégium diákjai a fertődi kollégiumba kerülhetnek. – A megyei pedagógiai intézet tanulmánya alapján döntöttünk az átszervezésről, az új intézmény vezetői pályázatát a napokban tárgyaljuk. A kinevezett igazgató elképzelései alapján születik majd döntés a csermajori iskola további, esetleges racionalizációjáról – tette hozzá az alelnök. Hangoztatta azonban, Csermajorba a következő tanévtől is maximális gyermeklétszámot várnak, hiszen a nagy múltú oktatásnak folytatódnia kell.

Lövésnyomok az iskola igazgatójának sírján.
Lövésnyomok az iskola igazgatójának sírján.

Hercegi tangazdaság volt

A településegység alapjait Esterházy Miklós herceg rakta le, majd a munkát fia, Pál folytatta. Az alapítványi birtok a rajta található majorral, lakóépületekkel együtt a „Herceg Esterházy Miklós-féle" Magyar Királyi Kisgazdaképző Iskola tulajdonába került. Így indulhatott meg Csermajorban 1920-ban a M. Kir. Mezőgazdasági Szakiskola. A tangazdasághoz a ’30-as években 580 hold föld tartozott, itt takarmánynövényeket termesztettek, ami a fejlett állattenyésztés alapja volt. Ehhez egymás után épültek fel a gazdasági épületek és az istállók, valamint az éves, szegődményes és hónapos cselédek lakásai is.

Diákok: Richter Viktória és Pinezits Zsuzsanna bejárók a szakiskolába.
Diákok: Richter Viktória és Pinezits Zsuzsanna bejárók a szakiskolába.

Mindez élénk közéletet is eredményezett a Vitnyédhez tartozó településegységben, ahol néha ötven-hatvan család is lakott. Napjainkra azonban csak a helyi szakiskola diákjai és tanárai alkotják a közt, az őslakosság jobbára eltűnt Csermajorból. Az iskola helyben lakó pedagógusain kívül két család képviseli a csermajori lakosságot, bár néhány éve még több család is „élvezhette" a jó cseri levegőt. Egyik helybéli, Szabóné Horváth Beáta elmondta, nyolc éve laknak Csermajorban, egyelőre megelégedéssel. Mint mondta, a nyugodt és csendes környezet előnyös, ám az egyre ritkuló tömegközlekedés miatt télen-nyáron kerékpárral jár Vitnyédre dolgozni. A szomszédjában egy Ausztriában dolgozó erdélyi család él. Nem messze a lakóházaktól, már az erdőben található a régi, ma már nem használt temető. Néhány sírt láthatóan gondoznak még, viszont azt a fegyveresek sem kerülik el, amit a sírokon látható lövésnyomok is bizonyítanak. A sírkertet a vitnyédi önkormányzat és a közeli erdészet újította fel.

Omladozó falak: Az egykori, jellegzetes Esterházy-épületekben ötven család is élt.
Omladozó falak: Az egykori, jellegzetes Esterházy-épületekben ötven család is élt.

Üresek az istállók

Nemcsak a lakók tünedeznek el Csermajorból, hanem napjainkra a sajtgyártás hátterét adó állattenyésztés is. Az egykori istállók jelenleg üresek, utolsó bérlőjük néhány éve távozott. – Sajnos az uniós elvárásoknak megfelelő trágyakezelést nem lehet az egykori Esterházy-istállókban megvalósítani, ezért a marhaállományt Csánigra költöztettük – mondta Molnár Balázs. A vállalkozó azonban hozzátette, máig szoros az együttműködés a szakiskolával, a sajtgyártás alapanyagát zavartalanul biztosítják.

Kevés a civil lakó: Szabóné Horváth Beáta kerékpárral jár Vitnyédre dolgozni.
Kevés a civil lakó: Szabóné Horváth Beáta kerékpárral jár Vitnyédre dolgozni.

A településegység jövőjét továbbra is a szakiskola határozza meg, ám egyéb elképzelések is körvonalazódnak már. Turisztikai felhasználás is szóba kerül, ám a vitnyédi 4x4 Offroad Egyesület már felfedezte a terület előnyeit és napjainkra az autóssport virágzik az egykori Esterházy alapítványi birtokon.

Olvasóink írták

  • 3. ujhelyi.imre 2009. május 18. 10:23
    „..........................”
  • 2. cseritotti 2009. május 14. 09:36
    „Az hogy az iskola ennyire leamortizálódott részben köszönhető a jenlegi igazgatónak. Ennek az iskolának rengeteg tehetséges sportolója tanulója volt, van.( a jövő meg talán pár évet jelent.) És mégis semmilyen rendezvényen nem található meg az iskola maximum Kapuváron.Nem a konyhásokat kellett volna háztól házig vinni hanem kicsit fejleszteni mert van olyan tanár az iskolába ki plusz szakmát tudna tanítani délutánonként. Sürgősen változattani kéne a vezetőség egyes részein és ujjból virágzó iskolát csinálni.Nevek nélkül: olyan embert, hogyan lehet alkalmazni aki előző munkájába az emberek tönkretételét megalázását csinálta. ő lenne az ideális pedagógus? róla vegyenek példát a diákok? ebben nincs politika?.Én hat évet tanultam az iskolába és szomorúan láttam hogy mennyire rossz az iskola neve évről évre.erről nem a tanárok tehetnek mert véleménynem szerint ilyen tudású hozzá állású tanári kar talán az országba sincs több.”
  • 1. pampus 2009. május 14. 07:51
    „Lassan eléri célját az előző és e kormány! Elfogynak a vidékenélők és lehet kiárusítani a termőföldeket is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vetés idén nem bokrosodott

Mezőgazdaság - Szakemberek szerint idén sem szökik egekbe a magyar gabona felvásárlási ára. A… Tovább olvasom