Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Elfogadták a költségvetést

Ismét pártpolitikai csatározásoktól volt hangos a kapuvári képviselő-testület hétfői ülése.
Ismét pártpolitikai csatározásoktól volt hangos a kapuvári képviselő-testület hétfői ülése. A költségvetés kapcsán néhol személyeskedésbe hajló vita zajlott.

Dráguló fűtés

Elsőként a Nagy Ferenc szakértő által beterjesztett fűtésalapdíj tizenöt százalékos emelési javaslatát tárgyalták meg a városatyák. A szakértő hangsúlyozta, az emelés mértéke hosszas tárgyalások után, kompromisszumos döntés alapján született. Ahogy lapunkban már többször megírtuk: a szolgáltató nagyobb emelést tartott volna szükségesnek, de ezt sem a képviselők, sem a szakértő nem tartotta indokoltnak. Nagy Ferenc véleménye szerint Kapuváron még így is viszonylag olcsó a fűtés. A szakértő úgy véli, a közösségek maguk is ellenőrizhetnék a szolgáltató elszámolásait, gázfelhasználását. A most elfogadott díjemelés a következő gázáremelésig lesz érvényben.

A témában Horváth Ferenc azt kifogásolta, hogy miközben az időjárás alig változott az utóbbi években, a szolgáltató gázfogyasztása szinte a duplájára nőtt. Véleménye szerint elképzelhető, hogy a nagyobb fogyasztás mögött az állami támogatás növelésének szándéka húzódik. A képviselő nem értette, hogy miért kell három év elmaradt emelését egyszerre a lakosságra zúdítani. Hámori György képviselő kijelentette: a jövő ősszel lejáró szolgáltatási szerződést mindenképpen felülvizsgálják esetleges alternatív megoldásokat keresve. Erre már csak azért is szükség lenne, mert a szolgáltató Ras-Hő Kft.-vel máig viták vannak a karbantartás mikéntjéről. Az emelést végül is öt ellenszavazattal elfogadták.

Számítanak az önhikire

A Borsodi Tamás címzetes főjegyző által bemutatott költségvetési tervezet pártpolitikai csatározásokra adott alkalmat. A büdzsé legfontosabb eleme, hogy az eredetileg prognosztizált négyszáztízmilliós hiányt háromszázhatvanmillió forintra mérsékelték. Ezt az intézményi és az egészségügyi keretek megnyirbálásával érték el. A Pátzay- és a Berg-iskolában leépítések lesznek, előbbiből öt, utóbbiból három munkatársat bocsátanak el. A polgármesteri hivatal költségvetésében is a takarékossági szempontok érvényesülnek. Ahogy Borsodi Tamás fogalmazott, hétszázötvenes létszámukkal a hivatal a legnagyobb foglalkoztató a városban. A későbbiekben felülvizsgálják a művelődési központ működését, felmerült esetleges összevonása is. Horváth Ferenc képviselő szerint ez sajnos nem a siker költségvetése, de mégis optimista, hiszen a város pályázik önhikire is, valamint várhatóak pályázati pénzek, s így be lehetne foltozni az idei hiányt. Pintér Gábor képviselő szerint az országos gazdaságpolitika nyomja rá bélyegét a városra is.

A testület a Jószív Temetkezési Kft. felügyelőbizottságába delegálta Varga Géza képviselőt annak érdekében, hogy a városatyák jobban figyelemmel kísérhessék a szolgáltató működését.

Leválnának a Ras-Hőről

A testületi üléssel szinte egy időben zajlott a lakótelep közgyűlése. Itt ismertető hangzott el a távfűtés alternatíváiról. Remete László cégvezető lapunknak elmondta, több megoldást is kidolgoztak a Ras-Hőről való leválásra. Mind egyedi, mind kisközösségi hőközpontok létrehozására tettek javaslatot és árajánlatot. Véleménye szerint lakásonként félmillió forintos beruházással teljesen új rendszer építhető, akár lépcsőházanként közösen, akár egyéni bekötéssel. A kezdeményezéssel Hámori György képviselő is egyetértett, szándékai szerint a leválást az intézmények esetén is javasolja a többmilliós fűtésdíjak miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sobor: 150 ezer az építkezőknek

Soboron százötvenezer forintból százat kell visszafizetni az önkormányzatnak kamatmentesen és tíz év alatt annak a helybelinek vagy máshonnan érkező letelepedni szándékozónak, aki lakóházat épít a településen. Soboron eredményesen telt az elmúlt év. Ám azért, hogy kedvezően alakuljanak a falu dolgai, tenni is kellett. Huszonöt pályázatot nyújtottak be. Tovább olvasom