Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 27°C Még több cikk.

Elfogadás előtt az idei költségvetés

A bősárkányi képviselő-testület várhatóan a jövő héten alkotja meg rendeletét az önkormányzat idei költségvetéséről.
Szalay Imre bősárkány polgármestere
A bősárkányi képviselő-testület várhatóan a jövő héten alkotja meg rendeletét az önkormányzat idei költségvetéséről. Szalay Imre, a 2202 lélekszámú település polgármestere elmondta: idén az átengedett személyi jövedelemadóval együtt 200 millió forint normatív támogatást kapnak, amely meghaladja azt az összeget, mint amennyit a Bősárkánynál nagyobb települések mondhatnak magukénak. Ez az önkormányzati vezető szerint azért van így, mert a Hanság mentiek a feladataikat társulások keretében látják el. Az idei támogatás 2,7 millió forinttal kevesebb lenne az előző évinél, ám a pluszfeladatként jelentkező művészeti oktatásnak köszönhetően a tavalyi szinten maradhatnak.

– A 2006-os költségvetésünkben 425 millió forint bevétellel, illetve kiadással és 37 millió működési hiánnyal számolunk. A 425 millióból 103 millió forint fejlesztési kiadás, melynek nagy részéből a kerékpárút készül el idén – közölte Szalay Imre, hozzátéve, hogy tavaly nagymértékű létszámcsökkentést hajtottak végre, sőt, volt olyan intézmény – a laboratórium –, amit a jogszabályváltozás miatt meg kellett szüntetni. Emellett az iskolában összevonták az első osztályokat, az óvodában a csoportokat.

A felmentett intézményi dolgozók aránya meghaladta a tíz százalékot. Az ő bérüket és a járulékos költségeket már nem kell fizetni, s ez több mint tízmillió forintos megtakarítás. Ugyancsak takarékossági okokból 2005 márciusában az önkormányzat által működtetett fogászati rendelőt vállalkozásba adták.

– Abban reménykedünk, hogy az idei évet is túléljük – jegyezte meg a polgármester. – Mivel az elmúlt esztendőben csökkentettük a kiadásainkat, talán nem lesz nagyobb gondunk, noha kevesebb működési hitellel számolunk, mint tavaly.

„ Ugyanakkor a fejlesztésekről sem kívánunk lemondani és folytatni akarjuk a belterületi utak felújítását. Ezúttal a Rákóczi, a Gábor Áron és az Arany János utca burkolatának rendbetételét tervezzük."
– Ezekre a munkákra pályázatot nyújtunk be. Ezenkívül pedig egy folyékonyhulladék-szállító jármű vásárlására is pályázunk – tette hozzá a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A besorolás fogságában

Bodonhelyen az utóbbi évben nem csökkent a lakosság lélekszáma, noha többen haltak meg, mint születtek. Kenesei Ferenc polgármester szerint a stagnálás a betelepülőknek köszönhető, akik szinte minden eladó házat megvásároltak a faluban. A fejlesztések terén viszont az anyagiak behatárolják az elképzelések megvalósítását a Rába menti kisfaluban. Tovább olvasom