Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Elfeledett feltaláló, eltűnt ipar

Száztizenöt éve szabadalmaztatta első találmányát a kapuvári iparos, a napjainkra elfelejtett Dobler Lajos. A feltaláló az öntésmajori szeszgyárat vezette. A Berg Gusztáv idején nagydíjas majorság iparából napjainkra semmi nem maradt.
– A napjainkban szinte teljesen elfelejtett Dobler Lajos kapuvári ipari szakember éppen 115 évvel ezelőtt szabadalmaztatta első találmányát a Magyar Királyi Szabadalmi Hivatalban – tájékoztatta lapunkat kutatásainak eredményéről Pavlóczki Béla kapuvári helytörténész. A történetet folytatva elmondta, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának adatbázisa szerint 1899 és 1927 között összesen hét szabadalom kötődik a rábaközi feltaláló nevéhez. A találmányok mindegyike a szeszgyártáshoz köthető. Dobler Lajos az 1900-as évek elején az öntési szeszgyár üzemeltetőjeként, majd az 1900-as évek második felében pedig annak vezetőjeként dolgozott.

Első találmánya egy áztatótelep volt, „melyben répaszelet vagy más anyagok kiáztathatók, illetve kilúgozhatók". További, a feltaláló nevéhez köthető szabadalmak: deflegmátor (lényege: az üstből jövő párákat hűti, de csak annyira, hogy a magas forráspontú elegyek cseppfolyósodnak, viszont az etil-alkohol, aminek alacsonyabb a forráspontja, nem). A haszna, hogy csak az alkohol folyik ki ezáltal. A házi pálinkafőzés elengedhetetlen tartozéka ma is.

A rábaközi feltaláló berendezéseiből napjainkban már egyik találmány szabadalma sincs oltalom alatt.

Dobler Lajos munkássága jobbára Öntésmajorhoz köthető. A majorság az 1800-as években épült ki, ám alig száz évvel később, 1900-ban már a Berg-féle uradalom legmodernebb, legjobban felszerelt birtoktesteként működött. Utóbbit az 1900-as párizsi világkiállításon nagydíjjal jutalmazta a szigorú zsűri.

Az öntésmajori források két szeszgyárról is említést tesznek, ám pontosításuk nem egyértelmű. Amit tudni lehet, 1882-ben már működött egy Steiner József-féle Szesz- és Konyakgyár a majorban, a későbbi források viszont már báró Berg Gusztáv nevéhez is kötnek egy szeszgyárat 1891-ben. A báró Öntésmajorban malmot is létrehozott az uradalom fejlesztése nyomán.

A napjainkban Kapuvárhoz tartozó majorban azonban e híres iparnak már nyomai sincsenek. Nem található egyetlen épület sem a malomból, sem a híres szeszgyárból, így eltűnt ezen ipar kapuvári feltalálójának hírneve is. Szintén itt voltak fellelhetők az ipartörténelmi ritkaságnak számító neves Swanczer-istállók is, melyek szintén eltűntek a helyszínről (Kisalföld, 2009. január 30.). Az egykor virágzó öntésmajori iparra már csak a manapság Hansági élővilág-múzeumként üzemelő épület emlékeztet, melyben hajdan a neves majorság intézője lakott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három teherautó ütközött a 86-oson

Beled közelében nem tartották be a követési távolságot, emiatt három tehergépjármű ütközött,… Tovább olvasom