Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Eleven emlékek

A hagyományokat, értékeket kutatták és dolgozták fel két éven át a sziliak. Gyűjtéseik eredményét két napon keresztül mutatták be a közönségnek.
 
Két éven át tartó programsorozat zárult le a hétvégén Szilban. A „Virtualitás és hagyomány" című munkálatra két évvel ezelőtt nyertek a helyiek közel 30 millió forintot. A cél az volt, hogy feltárják a község építészeti és néprajzi értékeit, hagyományait feldolgozzák és a nagyközönség számára is elérhetővé tegyék.

Három szakmai csoport is alakult általános iskolások közreműködésével. Ők vehettek részt filmes, fotós, illetve néptáncos képzésen. Gyűjtő- munkájuk eredményét és a megtanultakat a két év során többször is bemutatták, kiállították. A programban lehetőség volt eszközök, például fényképezőgépek, videokamerák és kiegészítő berendezések beszerzésére is.

A szili hagyományőrzők bemutatták falujuk hagyományait, színpadra vitték a lakodalmas szokásokat is.
A szili hagyományőrzők bemutatták falujuk hagyományait, színpadra vitték a lakodalmas szokásokat is.

Szombaton és vasárnap tartották tehát a zárórendezvényt. Az első nap inkább szakmai volt, ekkor rendezték meg a tájház-konferenciát is. Ott mutatták be a Történelmi tükörképek, Szil község XX. századi képes kalauza című könyvet is. A kötetet Horváth Győző néprajzkutató szerkesztette. A kiadvány száz oldalban foglalja össze a falu elmúlt száz évét. Nagyon sok fotóval illusztrálja a község történetét. A gyűjtőmunkát segítette egy internetes közösségi oldal is, melyen keresztül 683 darab, a múltat megörökítő felvételt kaptak a szervezők.

A program második napján a Szilból elszármazottakat várták haza. Közel négyszázan fogadták el a meghívást. A kulturális műsorban közreműködtek különböző művészeti csoportok, a nap néptáncgálával ért véget. A programok szervezői úgy vélik, az elmúlt két évben olyan közösségek alakultak ki a községben, melyek a pályázat lezárása után is tovább élnek és dolgoznak. Továbbra is kutatják, őrzik és átadják a település értékeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lovastúra táncosokkal

A hazai néptánc kiemelkedő személyiségei „lépnek fel" egy lovastúra keretében Szanyban és… Tovább olvasom