Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

Életre keltek az aratás hagyományai Szilban

Aratófesztivált tartottak a hétvégén Szilban. A hagyományőrző rendezvényen nyolc település brigádja vett részt.
Az aratószerszámok megáldásával, megszentelésével kezdődött szombaton Szilban az első aratófesztivál. Idősek és fiatalok aztán együtt vonultak fel a faluhoz közeli gabonatáblára, közel háromszázan. Miután szakértő kezekkel előkészítették, megfenték a kaszákat, egy korty aratópálinka után nekiálltak a rendeknek. Közben szólt a muzsika, az aratók énekeltek és nem maradtak el az ilyenkor szokásos ugratások sem.

Tízévesen vágott neki

Az aratófesztivál legifjabb résztvevői a sobori csapatban munkálkodtak. Náluk az átlagéletkor is csupán 16 év körül volt. Nemes Ádám tízévesen fogott kaszát a kezébe. „Jól ment a munka, máskor is eljövök, ha megrendezik a fesztivált. Addig is otthon, az udvaron gyakorlom a kaszálást" – újságolta a kisfiú. Csehi Eszter sobori idősektől tanulta el a marokszedést. „Mindenki bátran látott hozzá a munkához, ahogy tudtuk, megcsináltuk. Nagyon jól éreztük magunkat az aratáson, jókat énekeltünk és kellemesen elfáradtunk" – mondta.

Nem lehet elfelejteni

Varga Imre a maga hetvenöt esztendejével a legidősebbek közé tartozott. Kapuvári népviseletben tette a dolgát.
– Negyven év után fogtam újra kaszát a kezembe, utoljára a téeszben arattunk – emlékezett Imre bácsi. – A mozdulatok persze a kezemben vannak, ezt nem lehet elfelejteni, most is élveztem a munkát. A régi aratások is eszembe jutottak, főleg a bálok, nagyon jó hangulatban teltek, a jól végzett munka tudatában. Tartottuk a hagyományokat azokban az időkben, kötöttünk koszorút, megszenteltettük a szerszámokat.
Imre bácsi munka közben a fiatalokat is igyekezett okítani, a helyes fogásokat megtanítani. Elmagyarázta azt is, mi a kereszt és a kepe például.
– Elsőre természetesen nem tudják, miként kell a markot szedni, kévét fordítani vagy a kaszát fogni. Hiába, sosem csinálták, persze egy nap után már belejönnének. Nem mindegy, hogyan rakjuk a levágott gabonát. Egy kepe az tíz kévéből áll, két kepe már egy kereszt – tudtuk meg mi is a régi titkot.

Derekas helytállás

A szili Tengelics Jenő szintén az idősebb korosztályt képviselte hetvenhat évesen. A hétvégi rendezvényen mint „szakmai irányító" vett részt, az aratást a fiatalokra hagyta. „Tanulják meg csak ők is, mit dolgoztak annak idején nagyszüleik. Reggeltől késő estig mentünk akkoriban, aztán, ha vastag volt a gabona, sok a kéve, szaporátlan a munka, sokszor egy hold sem fogyott le egy nap" – mondta Jenő bácsi, miközben a szili aratóbrigád keresztjét ellenőrizte.
Érdekessége volt az aratásnak, amikor Schwarczkopf Gyula főszervező a csoportokat kísérő polgármestereket állította sorba és adott kaszát a kezükbe. Pk ugyan hiányolták az aratópálinkát, de becsülettel vágták a gabonát. Az idősebbek mozdulatain, mint például Cserpes András kapuvári alpolgármesterén vagy Lengyel Lajos szili polgármesterén, látszott, hogy nem először teszik ezt. De a fiatalabbak, a páli Póczik András és a sobori Nemes László sem vallottak szégyent, ahogy megmutatta, mit tud Töreki Imre, a szanyi néptáncegyüttes vezetője is, neki a markot a kónyi iskola igazgatója, Turiné Német Mária szedte.
Miután aztán a gabona lefogyott, és a keresztek is szép sorban álltak a tarlón, közös mulatás kezdődött. A Tulipánt és a Mákvirág együttes, illetve ifjabb Greznár Zoltán cigányzenekara muzsikált. A „betakaruló menet" Szil főutcáján haladt végig, a főtéren pedig verbunkverseny kezdődött és köszöntötték az aratókoszorúkat. Az első Szili Aratófesztivál az aratóbállal ért véget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a faluközpont rendezési programja

Jelenleg az öltöző építése folyik a kónyi sport- és szabadidőközpontban. Ezenkívül megkezdődött a… Tovább olvasom