Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Életpélda gyerekszereplőkkel

Apor Vilmos győri megyéspüspök vértanú halálának 60. évfordulója alkalmából a farádi cserkész-színjátszók emlékeztek.

Apor Vilmos győri megyéspüspök vértanú halálának 60. évfordulója alkalmából a farádi cserkész-színjátszók idézték meg a múlt század vészterhes napjaiból a humanista egyházi főméltóság alakját.
Farád  kultúrházában a 40-es éveket illusztrálandó, a diavetítő fekete-fehér képkockái és korabeli hangfelvételek elevenítették fel a hat évtizeddel ezelőtti kort, miközben a színjátszók Apor Vilmos mártírhalálát állították színpadra. 

A közönség soraiban ülő fiatalabbaknak és a kisdiák szereplőknek pedig akár rendhagyó történelemóra is lehetett ez a vasárnap délután, mert többek között elhangzott Horthy személyes üzenete az orosz fronton szolgálatot teljesítő fiának: ,,Magyarország a vesztesek oldalára sodródott''.

 A hét végi - 54 gyereket és 10 felnőttet megmozgató színpadi játék szereplői korhű jelmezekben és díszletek között -a sárga csillag és a kalasnyikov gyászos mementói e kornak - bemutatták, amint Apor püspök mentette, segítette, támogatta a társadalom bármely rétegéből a bajba jutottat. A korán apa nélkül maradt későbbi egyházi méltóság a győri Püspökvárban menedéket kapott nők védelmezése közben kapta a gyilkos golyókat, s abban a tudatban vívta haláltusáját, hogy a jó pásztor a nyája között él, és „életét adja juhaiért„.

Eőry Cecília hitoktató, a produkció szervezője elmondta: a győri püspökség pályázata adta az ötletet a színdarabhoz, amelyet a megyében Farádon mutattak be először. Várhatóan produkciójuk Győrben és Sopronban is is színre kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepeltek a csornai tűzoltók

A csornai tűzoltók ünnepi állomány- gyűlésén dicséretek és jutalmak átadására is sor került. Tovább olvasom