Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Életminőségünkért magunk is sokat tehetünk

Harmadik szemeszteréhez érkezett a csornai Városi Művelődési Központ és a Csornai Többcélú Kistérségi Társulás által szervezett Nyugdíjas Akadémia.

Az idősebb korosztálynak indított előadás-sorozat népszerűsége változatlan, ezért döntöttek úgy a szervezők, hogy a kistérségi társulás munkaszervezetének megszű- nése után is folytatják a Nyugdíjas Akadémiát.

Az előadások hetente szerdánként délután négy órától hallgathatóak meg a Városi Művelődési Központban. A nyitó előadást Varga Árpádné tartotta „Jól éld az életed!" címmel. A természetgyógyász arra figyelmeztetett, hogy életünket, mindennapjainkat tudatosan határozhatjuk meg. A pozitív gondolkodással minő- ségi javulást érhetünk el. Arra kell törekedni, hogy a negatív helyett pozitívan fejezzük ki magunkat, s a szavak mellett a gesztusok is fontosak. A relaxáció módszerének elsajátítása segíthet kiegyensúlyozottabbnak és pihentebbnek lenni. A hallgatóság kipróbálhatott egy néhány perces irányított relaxációt, melynek jótékony hatásáról az előadás végén többen is beszámoltak.

A második előadót sem kellett bemutatni a rábaközi közönségnek. A rábatamási születésű Gergátz Elemér szaporodásbiológus, szakállatorvos, egyetemi tanár a biotechnika és biotechnológia állattenyésztésben alkalmazható lehetőségeibe engedett bepillantást. Gergátz doktor azt vallja, a kutatás nem lehet öncél, az állatállomány egészségének és jóllétének megőrzése érdekében kell munkálkodni. Az anekdotákkal fűszerezett előadáson a hallgatóság bepillantást nyerhetett egy tudós kutató életének meghatározó élményeibe. Talán legismertebb volt az az eredménye, melyet 1986-ban munkatársaival ért el Mosonmagyaróváron.

Juh- és kecskeembriórészeket egyesített, melyeket juhokba helyeztek be. A mosonmagyaróvári kecske-birka kiméra, vagy ahogy a közvélemény hívta, a jukecs a világon a harmadik, két különböző fajból embriófelezéssel létrehozott példány volt. A kutató állatorvosok célja a minél jobb minőségű és egészségesebb termékek létrehozása. A kecsketejnek a tehéntejjel szemben például jóval magasabb a beltartalma, ezért a kecsketenyésztés elterjesztését tartaná fontosnak dr. Gergátz Elemér. „Míg az orvos az embert gyógyítja, a kutató állatorvos az emberiséget" – ez a hitvallása.

Médiáról az akadémián. Március 13-án, szerdán délután négy órakor kezdődik a rábaközi Nyugdíjas Akadémia idei harmadik előadása a Városi Művelődési Központban. „Média kívül és belül" címmel Vida István, a Kisalföld mosonmagyaróvári és rábaközi szerkesztőségvezetője osztja meg gondolatait a hallgatókkal.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szving ˝titkos receptje˝ a Hanság Big Bandtől

Háromszoros aranydiplomás a tizenhat éves kapuvári Hanság Big Band. Tovább olvasom