Kisalföld logö

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -8°C | -1°C

Életfogytig tartó gyógyításra ítélve

Dr. Bognár István gyermekorvos harminckilenc esztendeje gyógyítja a csornai gyerekeket. Első betegei ma már az unokáikat viszik hozzá.

Dr. Bognár István gyermekgyógyász nagy türelemmel fordul kis betegeihez és túl a hetvenen is hosszú távra tervez. Már most összegyűjtötte a működéséhez szükséges szakmai pontokat 2015-ig.

– Úgy látszik, én életfogytig tartó gyógyításra vagyok ítélve. Nem bánom – mondta portálunknak. – Nem is tudom elképzelni az életemet a gyerekek nélkül. Mindenesetre nagyon nehéz lenne, ha bezárnák előttem a rendelő ajtaját – fogalmazott.

Bognár doktor idén megkapta a ˝Csorna szolgálatáért˝ díjat, mellyel közel négy évtizedes munkáját ismerte el a város. Nem számolta ugyan, de úgy tartja, tízezernél is több apróság fordult meg az évek alatt rendelőjében. A városban valamennyi 1970 után születetthez biztosan volt valamilyen köze.

A felvidéki Gútán nevelkedett, majd a Benes-dekrétumok értelmében pedagógus szüleinek távozniuk kellett Szlovákiából. Előbb Kapuvárra, majd Vitnyédre kerültek. Gimnazistaként döntötte el, hogy orvosnak tanul. Előbb a szülész-nőgyógyászattal, majd a belgyógyászattal kacérkodott, végül professzora hatására döntött a gyerekgyógyászat mellett. Az egyetem után a tatabányai, az esztergomi, aztán a kapuvári kórházban dolgozott. 1971. december elsején kezdte meg csornai praxisát.

Kis betegei és szüleik negyven éve fordulnak bizalommal Bognár doktor bácsihoz. Molnár Ákos sem tart a vizsgálattól.
Kis betegei és szüleik negyven éve fordulnak bizalommal Bognár doktor bácsihoz. Molnár Ákos sem tart a vizsgálattól.

A harminckilenc év alatt természetesen sok minden változott, Bognár doktor elsősorban a rendelők felszereltségét, a technikai fejlődést említi.

Egyvalami azonban maradt a kezdetektől: a doktor bácsi szerénysége, türelme, kedvessége, megnyugtató odafigyelése. Soha nem nézte és nem nézi ma sem az órát a rendelési idő végét várva. Bátran hívhatják akár hétvégén is az aggódó édesanyák. A szülőkkel is mindig megtalálja a megfelelő hangot. Voltak persze konfliktusok, érték kudarcok, de azt mondja: a lelkiismerete mindig tiszta maradt, mert legjobb tudása szerint tette a dolgát.

˝Sokszor előfordult, hogy a tizennyolcadik évüket betöltők sajnálkozva mentek át a felnőtt körzeti orvoshoz. Jólesett a szeretetük, és azt hiszem, ez tartja igazán a pályáján a gyerekgyógyászt, ez az igazi elismerés.˝
– Nagyon fontos, hogy az orvos együttműködjön a szülőkkel. A gyerekek gyógyulása igencsak függ ettől is – vallja. – Úgy érzem, sikerült mindig szót értenünk egymással. És a gyerekekkel is. Sokszor előfordult, hogy a tizennyolcadik évüket betöltők sajnálkozva búcsúztak és mentek át a felnőtt körzeti orvoshoz. Nekem pedig jólesett a szeretetük, és azt hiszem, ez tartja igazán a pályáján a gyerekgyógyászt, ez az igazi elismerés. Előfordult persze, amikor a szülő nem volt elégedett velem, amikor bárhogy próbáltam is, nem tudtam segíteni. Olyankor a kritikákra sosem vágtam vissza, szerencsére csak ritkán volt ilyen.

Dr. Bognár István nem csak szakmai tudásával vívja ki a helyiek elismerését. Betegeinek nemcsak szüleit, nagyszüleit ismeri, de fejében vannak az unokatestvérek, sőt, a távolabbi rokonok is, születési időponttal, lakcímmel együtt.

– Ez valamilyen adottság, nem tudatosan jegyzem meg az adatokat – mondja. Túl a hetvenen sem fordul meg a fejében, hogy búcsút intsen a gyerekeknek. Tudat alatt talán az is benne van, hogy számítanak rá a szülők és szükség van rá.

– Sokan kérdezik, hogyan bírom ennyi idősen a munkát. Ilyen fajta vagyok, nem esik nehezemre. Inkább azt lenne nehéz feldolgozni, ha nem jöhetnék mindennap a rendelésre – tette hozzá.

A doktor úrnak többször lett volna lehetősége, hogy elhagyja Csornát. Ha eszébe is jutott esetleg a távozás, a szülők gyorsan lebeszélték róla. ˝A betegek marasztalása tartott itt mindig, tőlük nem tudtam szabadulni és nem is akartam˝ – jegyezte meg a Csornát majd negyven esztendeje szolgáló gyermekgyógyász.

Olvasóink írták

 • 3. sziszifusz 2010. július 15. 11:14
  „A Doktor úr még egész ember és ember egész- a Doktornak a személyisége - embersége - legalább akkora gyógyító hatással van mint a gyógyszer!Ritka faj,kihalóban.Nem.Kihalt.A Doktor Úr -emlékezetpéldány.”
 • 2. Julianusz 2010. július 15. 10:25
  „Talán publikálni kellene az orvosok szaklapjaiban, hogyan lehet ezt csinálni lelkiismeretesen!!!! Nem úgy, hogy a háziorvosnál 10-re van időpontod, mert előre be kell jelentkezni, és 11-kor még van előtted 3 időpontos, a rendelés 12-ig tart, a váróban pedig ül még 6 sorszámos, 9 óra óta . Akire 12-ig nem kerül sor, azt már csak a következő rendelésen fogadják. Rendelés pedig csak hétfő szerda pénteken van. 12 után csak ügyeletet hívhatsz, a helyben lakó orvost nem.
  JÓ EGÉSZSÉGET A DOKTOR ÚRNAK!!!!”
 • 1. KicsiCsíra 2010. július 15. 08:59
  „Jó egészséget a Doktor úrnak!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Politikusnak készül a kitüntetett színjátékos

Csorna érdemes diákja lett idén Orsós Ádám. A Széchenyi-iskola tanulója a Kerényi művészeti iskola végzőseként kapta meg az elismerést. Tovább olvasom